ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Έτσι θα αντιμετωπίσεις τη δηλητηρίαση του σκύλου !


Αποτέλεσμα εικόνας για δηλητηρίαση του σκύλου

Οι ουσίες αυτές μπορούν να προσληφθούν από τον σκύλο είτε από το στόμα, είτε να τις εισπνεύσει, είτε να απορροφηθούν από το δέρμα του, είτε να τσιμπηθεί το ζώο από κάποιο δηλητηριώδες έντομο........

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των τοξικώσεων έχει η άμεση προσαγωγή του ζώου στον κτηνίατρο, αν αυτό είναι δυνατό, και η χορήγηση πρώτων βοηθειών μέχρι να το δει ο κτηνίατρος.
Σε περίπτωση λήψης της τοξικής ουσίας από το στόμα, η πρόκληση του εμετού στο ζώο είναι ευεργετική. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εμετό, όπως:
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το γνωστό μας οξυζενέ
Το αλατόνερο
Το σιρόπι Ιπεκακουάνας
Συγκεκριμένα, όταν θέλουμε να προκαλέσουμε εμετό με οξυζενέ, μπορούμε σε μισό ποτήρι νερό να διαλύσουμε τρεις κουταλιές της σούπας οξυζενέ και με τη βοήθεια μιας μεγάλης σύριγγας (20 ml) να το χορηγήσουμε σιγά σιγά από το στόμα. Βασική προϋπόθεση για τη χρήση αυτών των διαλυμάτων είναι το ζώο να μην εμφανίζει καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, απώλεια συνείδησης, σπασμούς, μείωση ή απώλεια των φαρυγγικών αντανακλάσεων λόγω του σοβαρού κινδύνου πρόκλησης εισροφητικής βρογχοπνευμονίας.
Επίσης, αν έχουμε την υποψία ότι το ζώο έχει προσλάβει ισχυρά οξέα ή αλκάλεα ή έντονες καυστικές ουσίες ή παράγωγα πετρελαίου, τότε πάλι αντενδείκνυται η χορήγηση εμετικών.
Με αλατόνερο
Για την πρόκληση εμετού με αλατόνερο, μπορούμε σε μισό ποτήρι νερό να διαλύσουμε τόσο αλάτι ώστε να γίνει το διάλυμά μας κορεσμένο (συνήθως 3 κουταλιές της σούπας αλάτι είναι αρκετές) και να το χορηγήσουμε με τη βοήθεια μιας σύριγγας.
Επίσης η χορήγηση 1/2 - 2 κουταλιών του γλυκού σιροπιού ιπεκακουάνας (η δοσολογία ρυθμίζεται ανάλογα με το σωματικό βάρος του ζώου) μπορεί να προκαλέσει εμετό μέσα σε λίγα λεπτά.
Η δόση αυτή μπορεί να επαναληφθεί, αν ύστερα από είκοσι λεπτά το ζώο δεν έχει κάνει εμετό. Αν μετά τη χορήγηση σιροπιού Ιπεκακουάνας δεν προκληθεί εμετός, τότε πρέπει να διενεργηθεί πλύση στομάχου για να απομακρυνθεί η χορηγηθείσα ποσότητα και να αποφευχθεί η καρδιοτοξική του δράση.
Το σιρόπι αυτό δεν πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με ενεργό άνθρακα, γιατί έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητά του. Επίσης δεν πρέπει να συγχέεται με το υγρό εκχύλισμα Ιπεκακουάνας, το οποίο είναι 14 φορές περισσότερο δραστικό.
Τέλος μια αποτελεσματικότατη μέθοδος για πρόκληση εμετού είναι η ενέσιμη χορήγηση υποδορίως απομορφίνης (εμπορική ονομασία: Filtalen). Η δοσολογία είναι 3-6 mg για κάθε 10 κιλά σωματικού βάρους για τους σκύλους. Κάθε αμπούλα Filtalen περιέχει 10 mg απομορφίνη.
Αυτή η μέθοδος προτιμότερο είναι να γίνεται από τον κτηνίατρο, για να μπορεί να εκτιμήσει την αναγκαιότητα της χορήγησης αυτής της ουσίας και να δώσει την απαιτούμενη δόση, χωρίς να γίνει υπερδοσολογία. Ξανατονίζεται ότι απαγορεύεται η χορήγηση οποιασδήποτε εμετικής ουσίας αν το ζώο εμφανίζει σπασμούς ή απώλεια συνείδησης. Επίσης, αν έχουν περάσει 4 ώρες από τη λήψη της τοξικής ουσίας, τότε η πρόκληση εμετού είναι άσκοπη, γιατί ήδη το δηλητήριο έχει προωθηθεί στο λεπτό έντερο.
Αντίδοτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δηλητηριάσεις είναι ο ενεργός άνθρακας και η ατροπίνη. Ο ενεργός άνθρακας (εμπορική ονομασία Norit) είναι προσροφητική ουσία των διάφορων τοξικών ουσιών, με αποτέλεσμα να δεσμεύει το δηλητήριο και να το αποβάλλει με τα κόπρανα. Η δοσολογία είναι 3-6 κάψουλες μαζί, ανάλογα με το βάρος του ζώου.
Η ατροπίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και ως αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα, που ανήκουν στην κατηγορία των οργανοφωσφορικών ή των καρβαμιδικών.
Η δοσολογία είναι 0,2-2 mg/ κιλό σωματικού βάρους και χορηγείται ενδομυϊκά ή υποδόρια. Η δόση αυτή μπορεί να επαναληφθεί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης κάθε 3-6 ώρες. Ενδεικτικά συμπτώματα ότι το ζώο μας μπορεί να έχει πάρει φυτοφάρμακο είναι η έντονη σιελόρροια, ο μυϊκός τρόμος και πιθανόν οι σπασμοί.
Τα φυτοφάρμακα
Υπόψη ότι τα φυτοφάρμακα είναι τα πιο συνηθισμένα δηλητήρια που συναντούμε στην πράξη, είτε αυτά προέρχονται από εσκεμμένη δηλητηρίαση (γνωστές φόλες) είτε από δική μας απροσεξία, όταν αφήνουμε σε μη καλά προστατευμένο χώρο αυτές τις τοξικές ουσίες, ή όταν ψεκάζουμε ή βάζουμε λιπάσματα σε χώρους όπου ζουν τα ζώα μας.
Καλό είναι λοιπόν να είναι πάντα κάποιος σε ετοιμότητα, έχοντας ένα μικρό φαρμακείο στο σπίτι του, στο αυτοκίνητό του ή ακόμα και πάνω του, γιατί το «κακό» μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στους απομακρυσμένους κυνηγότοπους.
INFO
Δαγκώματα από φίδια & έντομα
Σε περίπτωση δαγκώματος του ζώου από φίδι ή άλλο δηλητηριώδες ερπετό ή έντομο, θα ήταν χρήσιμο μέχρι να αντιμετωπίσει αυτό το περιστατικό ο κτηνίατρος, να γίνει ενδομυϊκά στο ζώο μια ένεση κορτιζόνης ταχείας απορρόφησης και συγκεκριμένα η Solucortef των 500 mg, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει μερικώς τον κίνδυνο αναφυλακτικού σοκ.
Προσοχή, δεν πιάνουμε το σημείο του δήγματος, ειδικά αν έχουμε και μια μικρή αμυχή στο χέρι μας, γιατί θα περάσει μέρος του δηλητηρίου στον οργανισμό μας.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ Α. ΠΑΡΑΓΥΙΟ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ)


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου