ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

25 Μαΐου κάποιοι, κάπου, κάποτε....


Αποτέλεσμα εικόνας για Ρότζερ Γκερέιρο

1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους......
θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιος του 1835.

1895: Ο Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση για σοδομισμό. Οι ερωτικές επιλογές του Όσκαρ Ουάιλντ και ειδικότερα η – απαγορευμένη στη Βρετανία εκείνη την εποχή – ομοφυλοφιλία του, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή του. Οι βιογράφοι του αναφέρουν πως πιθανότατα να ανέπτυξε για πρώτη φορά ομοφυλοφιλική ερωτική σχέση με τον Ρόμπερτ Μπάλντουϊν Ρος (Robert Baldwin Ross), περίπου το 1887. Αργότερα, το 1891, συνδέθηκε με τον ποιητή Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, γνωστό και με το ψευδώνυμο Bosie. Πατέρας του, ήταν ο 9ος Μαρκήσιος του Κουίνσμπερυ, τον οποίο ο Ουάιλντ μήνυσε τον Απρίλιο του 1895, μετά από προσωπικές επιθέσεις του μαρκήσιου και κατηγορίες περί ομοφυλοφιλίας του. Η πράξη του Ουάιλντ να κινηθεί νομικά κατά του μαρκήσιου, στράφηκε τελικά εναντίον του, καθώς βρέθηκε ο ίδιος κατηγορούμενος για ομοφυλοφιλία και τελικά καταδικάστηκε στις 25 Μαΐου του 1895 σε καταναγκαστικά έργα δύο ετών, αφού είχε νωρίτερα συλληφθεί, στις 6 Απριλίου.

1911: Στο Μεξικό, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα αρχίζει την επανάσταση.

1925: Η «Δίκη των Πιθήκων» στις ΗΠΑ: Ο Τζον Σκόουπς καταδικάζεται επειδή δίδασκε τη Θεωρία της Εξελίξεως του Δαρβίνου στο σχολείο.

1932: Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντίπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι. Ανθρωπόμορφος σκύλος και κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους. Ατζαμής, με δόντια αλά Ροναλντίνιο, πλακατζής, έξω καρδιά, ιππότης με τις κυρίες, αθώος σαν παιδί, ολίγον χαοτικός, αλλά πιστός και πάντα έτοιμος να βοηθήσει τους φίλους του. Πρωτοεμφανίσθηκε στη μεγάλη οθόνη με το όνομα Ντίπι Ντογκ στις 25 Μαΐου 1932, σε μία ταινία με τον τίτλο «Mickey's Revue». O ρόλος του ήταν μικρός, αλλά το ξεχωριστό γέλιο του δημιούργησε αίσθηση. 

1935: Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.

1964: Ο Παναθηναϊκός νικάει 1-0 τον Ολυμπιακό μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη και πετυχαίνει τον ανεπανάληπτο άθλο να πάρει αήττητος το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το γκολ σημειώνει ο Βαγγέλης Πανάκης, ο οποίος αναδεικνύεται συγχρόνως πρώτος σκόρερ τον τριφυλλιού με 15 τέρματα στο ενεργητικό του.

1973: Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, για να αντισταθεί στην στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, αρνούμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

1977: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους «Ο Πόλεμος των Άστρων».

2011: Στα χνάρια των Ισπανών που διαδήλωναν για μέρες και κατά χιλιάδες στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, δημιουργήθηκε μια ελληνική ομάδα αγανακτισμένων πολιτών, η οποία υπό την επωνυμία «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» καλεί μέσω του Facebook τους πάντες, σε μία ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλλου και πολιτικής άποψης, στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο ξεχνώντας έστω και για λίγο τα όσα τους χωρίζουν και διαδήλωσαν ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. 

Γεννήσεις 

1616 - Κάρλο Ντόλτσι, Ιταλός ζωγράφος
1803 - Έντουαρντ Μπούλβερ-Λύττον, Άγγλος συγγραφέας
1865 - Πιέτερ Ζέεμαν, Ολλανδός φυσικός
1922 - Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Ιταλός πολιτικός
1931 - Ίρβιν Γουίνκλερ, Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός
1939 - Ίαν ΜακΚέλεν, Άγγλος ηθοποιός
1941 - Βλαντιμίρ Βορόνιν, Μολδαβός πολιτικός
1948 - Κλάους Μάινε, Γερμανός τραγουδιστής (Scorpions)
1951 - Φρανσουά Μπαϊρού, Γάλλος πολιτικός
1956 - Σταύρος Αρναουτάκης, Έλληνας πολιτικός
1958 - Κατερίνα Μπατζελή, Ελληνίδα πολιτικός
1959 – Μανώλης Κεφαλογιάννης, Έλληνας πολιτικός
1965 - Γιαγιά Τζαμέ, πρόεδρος της Γκάμπια
1977 - Αλμπέρτο Ντελ Ρίο, Μεξικανός παλαιστής
1981 - Μιχάλης Πελεκάνος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1982 - Ρότζερ Γκερέιρο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1984 - Κώστας Μαρτάκης, Έλληνας τραγουδιστής
1985 - Ρόμαν Ρέινς, Αμερικανός παλαιστής





Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου