ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

22 Μαΐου κάποιοι, κάπου, κάποτε....

Αποτέλεσμα εικόνας για Φάνης Χριστοδούλου
334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του ως μέγα στρατηλάτη. Την επομένη του θριάμβου του, ο Αλέξανδρος διέταξε να ταφούν οι πεσόντες άνδρες του μετά των όπλων τους, αλλά και 'Ελληνες μισθοφόροι κατά τα έθιμα.

1067: Νέος αυτοκράτορας του Βυζαντίου αναγορεύεται ο Μιχαήλ Ζ' Δούκας, ο επονομαζόμενος .........
..... και Παραπινάκης. Γνωστός για τις απίστευτες καταχρήσεις του, έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές («παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης).

1762: Η Σουηδία και η Πρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Αμβούργου.

1907: Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο» της Κέρκυρας για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.Το Αχίλλειο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα, που βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, εννιά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας. Χτίστηκε το 19o αιώνα κατά παραγγελία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, πιο γνωστής ως Σίσσυ. Μετά τη δολοφονία της Σίσσυ, το 1898, το Αχίλλειο έμεινε κλειστό για χρόνια. Το 1907 εξαγοράστηκε από τον Γουλιέλμο Β Κάιζερ, ο οποίος έκανε ανεπιτυχείς προσθήκες και διακοσμητικές παρεμβάσεις στο ανάκτορο για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο. Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο κατά τον Α και Β Παγκόσμιο πόλεμο και υπέστη αρκετές φθορές. Το 1994 το Αχίλλειο πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου και έκτοτε λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

1917: Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις της Αντάντ.

1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν). Το Δόγμα Τρούμαν «έβαλε τέλoς» στην εποχή των φιλικών σχέοεων ΗΠΑ - ΕΣΣΔ και κήρυξε την έναρξη του ψυχρού πολέμου. Στην απόφαση αυτή κατέληξε μια μυστική σύσκεψη πoυ έγινε στις 27/2/47 στο Λευκό Οίκοανάμεσο στον Πρόεδρο Τρούμαν, τονυπουργό εξωτερικών στρατηγό Μάρσαλκαι τους αντιπροσώπoυς των δυο κομμάτων (δημοκρατικού και ρεπουμπλικανικού). 

1955: Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας.

1957: Αρχίζουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τα έργα για την κατασκευή νέας εξέδρας, στην πλευρά των ορθίων. Σε πρώτη φάση προβλεπόταν την επέκταση των δύο υπαρχόντων εξεδρών -προς Αλεξάνδρας και Τσόχα- που θα δημιουργούσαν χώρο για επιπλέον 4.500 άτομα.

1960: Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

1963: Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου. 

1995: Στο Πακιστάν, 16 άτομα σκοτώνονται και 30 τραυματίζονται στο Καράτσι και τις γύρω πόλεις, όπου το Εθνικό Κίνημα Μοχατζίρ κηρύσσει γενική απεργία. 

2005: «Έφυγε» ο επί πολλά χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης. 

2010: Ένα Boeing 737 της Air India Express συντρίβεται πάνω σε ένα ύψωμα κατά την απογείωσή του στην Ινδία, σκοτώνοντας 158 ανθρώπους.

2014: Ο στρατηγός Prayuth Chan-ocha των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης ανακοινώνει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετά από 6 μήνες πολιτικής κρίσης.

Γεννήσεις

1813 - Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός
1859 - Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Βρετανός συγγραφέας, δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς
1885 - Τζιάκομο Ματτεότι, Ιταλός σοσιαλιστής πολιτικός (δολοφονήθηκε το 1924)
1900 - Υβόν ντε Γκόλ Σύζυγος του Σαρλ ντε Γκολ
1903 - Υβ Ροκάρ, Γάλλος φυσικός και μαθηματικός που συμμετείχε στο πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας
1907 - Ερζέ, Βέλγος εικονογράφος, δημιουργός του Τεν Τεν
1907 - Λόρενς Ολίβιε, Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης
1914 - Σαν Ρα, Αμερικανός μουσικός
1914 - Βανς Πάκαρντ, Αμερικανός συγγραφέας
1917 - Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα
1924 - Σαρλ Αζναβούρ, Γάλλος τραγουδιστής, ηθοποιός και μουσικοσυνθέτης
1930 - Χάρβεϋ Μιλκ, Αμερικανός πολιτικός και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, ο πρώτος ομοφυλόφιλος που εξελέγη στο Σώμα Επιθεωρητών του Σαν Φρανσίσκο
1940 - Μάϊκλ Σάρραζιν, Καναδός ηθοποιός
1942 - Μπέτι Ουίλιαμς, Ιρλανδή πολιτικός και νομπελίστρια
1942 - Μπάρμπρα Πέρκινς, Καναδή ηθοποιός
1946 - Χάουαρντ Κένταλλ, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1946 - Τζορτζ Μπεστ, Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής
1950 - Αλέκος Αλαβάνος
1953 - Τσα Μπουμ-Κουν, Κορεάτης διεθνής (1972-1986) ποδοσφαιριστής με καριέρα στη Μπουντεσλίγκα. Ανακηρύχτηκε στην Ασία ποδοσφαιριστής του αιώνα που πέρασε.
1959 - Μόρισεϊ, Άγγλος τραγουδιστής
1965 - Φάνης Χριστοδούλου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1970 - Ναόμι Κάμπελ, Αγγλίδα ηθοποιός και φωτομοντέλο
1987 - Νόβακ Τζόκοβιτς, Σέρβος τενίστας, ο πρώτος Σέρβος που κατέκτησε τίτλο Γκραντ Σλαμ





Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου