ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

10 Μαΐου κάποιοι, κάπου, κάποτε....


Αποτέλεσμα εικόνας για Αγγελική Τσιολακούδη

1267: Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα. Το διακριτικό σήμα ήταν για τους άνδρες κίτρινος σκούφος και για τις γυναίκες κίτρινο μαντήλι κεφαλής ή μία στρόγγυλη κίτρινη κονκάρδα.

1329: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν, ηττάται στη μάχη του Πελεκάνου, στην ασιατική ακτή της Προποντίδος.

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Καϊμάν και τα ονομάζει «Λας Τορτούγας» δηλαδή.......... «οι Χελώνες» εξαιτίας των πολλών......
θαλάσσιων χελώνων που υπήρχαν εκεί. Τα νησιά ανακαλύφθηκαν στο τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο. Τα νησιά μαζί με την Τζαμάικα τέθηκαν υπό αγγλική κυριαρχία το 1670, μετά την Συνθήκη της Μαδρίτης.

1534: Ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ επισκέπτεται τη Νέα Γη.

1768: Ο Τζων Ουίλκς φυλακίζεται για τη συγγραφή ενός άρθρου στην εφημερίδα «North Briton», όπου ασκούσε κριτική εναντίον του βασιλιά Γεώργιου Γ'. Το γεγονός προκαλεί ταραχές στο Λονδίνο.

1774: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας.

1775: Αμερικανικός επαναστατικός πόλεμος: Οι αντιπρόσωποι από 13 αποικίες των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στη Φιλαδέλφεια και συγκεντρώνουν τον ηπειρωτικό στρατό για τον πόλεμο με τη Βρετανία. Τοποθετούν το Τζωρτζ Ουάσιγκτον, από τη Βιρτζίνια, επικεφαλής αυτού του στρατού.

1796 : Πρώτος συνασπισμός: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κερδίζει μια αποφασιστική νίκη ενάντια στις αυστριακές δυνάμεις στη γέφυρα Λοντί (Lodi) πέρα από τον ποταμό Άντα (Adda) στην Ιταλία. Οι Αυστριακοί χάνουν περίπου 2.000 άτομα.

1801: Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Οι πειρατές εκείνοι -όπως και οι σύγχρονοι μιμητές τους στη Σομαλία- διατηρούσαν εν ζωή τους ομήρους τους, όχι από ανθρωπιστική διάθεση, αλλά από στυγνό υπολογισμό. Οι πειρατές κρεμούσαν ενίοτε θύματά τους σε τσιγκέλια ή τους έκοβαν σε μικρά κομμάτια εάν αντιστέκονταν. Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς χρησιμοποιούσαν μικρά ξύλινα σκάφη, που κινούνταν συχνά χάρη σε δούλους κωπηλάτες, αλυσοδεμένους στα κουπιά τους, με τα οποία εφορμούσαν εναντίον μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πλοίων. Η αμερικανική κυβέρνηση, όμως, δεν άντεξε άλλο να πέφτει θύμα στυγνού εκβιασμού και για τον λόγο αυτό προκάλεσε τους Πολέμους της Μπαρμπαριάς. Ο πρώτος, το 1801 συνέπεσε με την ορκωμοσία του Τζέφερσον στην προεδρία, ενώ ο δεύτερος το 1815 έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Μάντισον να αξιοποιήσει το ναυτικό για να βομβαρδίσει τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

1859: Σημειώνονται συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. Είναι τα λεγόμενα Σκιαδικά. Έτσι έμειναν στην ιστορία τα επεισόδια μεταξύ της μαθητικής νεολαίας και της Χωροφυλακής. Ήταν ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός, που οδήγησε τρία χρόνια αργότερα στην έξωση του βασιλιά Όθωνα.

1877: Η Ρουμανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Τουρκία.

1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός κ. Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.

1908: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας, στις Η.Π.Α., στη Δυτική Βιρτζίνια. Ολα ξεκίνησαν από την Anna Reeves Jarvis που είχε χάσει τη μητέρα της και θέλησε να ορίσει μια μέρα που να είναι αφιερωμένη στις μητέρες.

1924: Ο Έντγκαρ Χούβερ γίνεται επικεφαλής του FBI.

1925: Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.

1940: Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Την ίδια χρονιά ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Τσόρτσιλ με το πεισματάρικο χαμόγελο, ανθρώπινη ενσάρκωση του σκληροτράχηλου, βρετανικού μπουλντόγκ, που σχηματίζει το σήμα της νίκης με το χέρι, την ώρα που δαγκώνει ένα από τα αγαπημένα του πούρα, είναι μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες με τις οποίες έχουμε συνδέσει, στη συλλογική μας συνείδηση, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πάθος του Τσόρτσιλ για τα πούρα Αβάνας αρχίζει το 1895, όταν η τυχοδιωκτική φύση του τον φέρνει, σε ηλικία 20 ετών, στον πόλεμο της Κούβας, η οποία πασχίζει να αποτινάξει τον ισπανικό ζυγό.

1947: Ψηφίζεται από την αμερικανική βουλή το Σχέδιο Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

1955: Εισάγεται το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΟΥΛΕΝ.

1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως. Οι δύο αγωνιστές αποτέλεσαν τους πρωτομάρτυρες του αντιαποικιοκρατικού Κυπριακού Αγώνα δίνοντας τη ζωή τους για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκτέλεσή τους προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων στη Μεγαλόνησο. Η ΕΟΚΑ εκτέλεσε τους Άγγλους στρατιώτες Γκόρντον Χιλ και Ρόναλντ Σίλτον, που είχαν απαχθεί και κρατούνταν ως όμηροι ενώ σχεδιάστηκε επίθεση στον αστυνομικό σταθμό Παλαιχωρίου η οποία ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν μαζί με άλλους 11 στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα», ένα μικρό κοιμητήριο που είχαν κατασκευάσει οι Άγγλοι αποικιοκράτες στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας και το οποίο βρισκόταν δίπλα από τα κελιά των μελλοθάνατων και την αγχόνη.

1981: Ο Φρανσουά Μιτεράν γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας. Ο μοναδικός σοσιαλιστής πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Μιτεράν απεβίωσε στις 8 Ιανουαρίου 1996 καθώς έπασχε από καρκίνο. Μόλις δέκα ημέρες μετά το θάνατό του, ο πρώην γιατρός του αποκάλυψε ότι η ασθένεια του Μιτεράν είχε στην πραγματικότητα εντοπιστεί από το 1981 και ότι ο πρόεδρος τον είχε υποχρεώσει να πλαστογραφεί τα δελτία υγείας του.

1988: Ο Μισέλ Ροκάρ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Γαλλίας.

1991: Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού Ζορζ Πομπιντού, ανακηρύσσεται πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF.

1994: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας. 

2002: Ο πράκτορας του FBI, Ρόμπερτ Χάνσεν, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης, επειδή πούλησε μυστικά των ΗΠΑ στη Μόσχα, έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και διαμάντια.

2005: Στην Τιφλίδα της Γεωργίας ο Βλαντιμίρ Αρουτιάν επιχειρεί να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που βρίσκεται στη χώρα. Πετά χειροβομβίδα που πέφτει 20 μέτρα μακριά από τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά δεν σκάει.

Γεννήσεις

1265 - Φουσίμι, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας
1641 - Ντάντλεϊ Νορθ, Άγγλος οικονομολόγος
1727 - Αν Ρομπέρ Τιργκό, Γάλλος πολιτικός
1760 - Γιόχαν Πέτερ Χέμπελ, Γερμανός ποιητής
1770 - Λουί Νικολά Νταβό, Γάλλος στρατιωτικός
1788 - Αυγουστίνος Φρενέλ, Γάλλος φυσικός
1838 - Τζον Ουίλκς Μπουθ, Αμερικανός ηθοποιός, δολοφόνος του Αβραάμ Λίνκολν
1841 - Τζέιμς Γκόρντον Μπένετ ο νεότερος, Αμερικανός εκδότης
1866 - Λέων Μπακστ, Ρώσος καλλιτέχνης
1872 - Μαρσέλ Μο, Γάλλος κοινωνιολόγος
1878 - Γκούσταβ Στρέσεμαν, καγκελάριος της Γερμανίας και νομπελίστας
1878 - Κωνσταντίνος Παρθένης, Έλληνας ζωγράφος
1886 - Καρλ Μπαρθ, Ελβετός θεολόγος
1888 - Μαξ Στάινερ, Αυστριακός μουσικοσυνθέτης
1889 - Μέι Μάρεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1890 - Άλφρεντ Γιόντλ, Γερμανός στρατηγός
1899 - Φρεντ Ασταίρ, Αμερικανός χορευτής, χορογράφος, ηθοποιός και τραγουδιστής
1905 - Μάρκος Βαμβακάρης, Έλληνας μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής
1928 - Άρνολντ Ρίιτελ, Εσθονός πολιτικός
1946 - Ντόνοβαν, Σκωτσέζος μουσικός και τραγουδιστής
1955 - Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, Αμερικανός δολοφόνος του Τζον Λένον
1957 - Σιντ Βίσιους, Άγγλος μουσικός, μέλος των Sex Pistols
1960 - Πολ Ντέιβιντ Χιούσον, Ιρλανδός τραγουδιστής, μέλος των U2, γνωστός ως Μπόνο.
1965 - Λίντα Ευαγκελίστα, Καναδή φωτομοντέλο
1966 - Τζόναθαν Έντουαρντς, Άγγλος αθλητής στίβου
1969 - Ντένις Μπέργκαμπ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1974 - Σιλβάν Βιλτόρ, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1975 - Χέλιο Καστρονέβες, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων
1976 - Αγγελική Τσιολακούδη, Ελληνίδα αθλήτρια στίβου
1977 - Νικ Χάιντφελντ, Γερμανός οδηγός της Φόρμουλα 1





Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου