ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

14 Μαΐου κάποιοι, κάπου, κάποτε....


Αποτέλεσμα εικόνας για Γεωργία Σάλπα

1483: Ο Κάρολος Η' στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.

1610: Ο Βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος ο Δ’ δολοφονείται στο Παρίσι.

1643: Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας ανακηρύσσεται βασιλιάς σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του, Λουδοβίκου ΙΓ'. Ο Λουδοβίκος ο ΙΔ’ έμεινε στην ιστορία ως ο «Βασιλιάς Ήλιος».

1811: Η Παραγουάη αποκτά την......
ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1865: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν έως τις 17 Μαΐου, με νικήτρια την παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. 

1900: Οι 2οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στο Παρίσι.

1911: Η Μαρίκα Κοτοπούλη αρχίζει τις παραστάσεις της στο νέο θέατρο «Αττικόν». 

1920: Ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται από τους συμμάχους να καταλάβει και να διοικήσει τη Δυτική Θράκη, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

1928: Αρχίζει η λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος.

1948: Το Ισραήλ κηρύττει την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτος πρόεδρος ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν. 

1955: Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μεταξύ της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ανατολικής Γερμανίας, της Ε.Σ.Σ.Δ., της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Τσεχοσλοβακίας.

1960: Η «Διάσκεψη κορυφής» για την Παγκόσμια Ειρήνη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ε.Σ.Σ.Δ, της Αγγλίας και της Γαλλίας συγκαλείται στο Παρίσι, αλλά οδηγείται σε ναυάγιο.

1962: Ο Χουάν Κάρλος Α' της Ισπανίας παντρεύεται στην Αθήνα, την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας. Το μυστήριο του γάμου τελείται στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

1982: Κηδεύεται με τιμές εθνικής ηρωίδας στο Καστελόριζο η γενναία γερόντισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη (Η Κυρά της Ρω), που για 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924. Η σορός της θα μεταφερθεί στη Ρω και θα ταφεί κάτω από τον ιστό, όπου ύψωνε τη σημαία.

1994: Το τελευταίο φύλλο της εκδίδει η εφημερίδα "Μεσημβρινή", η διεύθυνση της οποίας ανακοινώνει την αναστολή έκδοσής της. 

1998: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. 

2003: Μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. 

2005: Το τεράστιο παροπλισμένο μεταγωγό USS Αμέρικα βυθίζεται στα πλαίσια άσκησης του στρατού των ΗΠΑ. Γίνεται έτσι το μεγαλύτερο πλοίο στην ιστορία που έγινε στόχος σε άσκηση. 

2006: Ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, ο Άρης επιστρέφει στην Α΄ Εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου, ύστερα από μια δύσκολη χρονιά που τον υποχρέωσε να αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική. Ο Άρης νίκησε στο τελευταίο του παιχνίδι την Κέρκυρα με 3-1 μπροστά σε 20.000 φιλάθλους του.

Γεννήσεις 

1771 - Ρόμπερτ Όουεν, Ουαλός μεταρρυθμιστής
1836 - Βίλελμ Στάινιτς, Αυστριακός σκακιστής
1867 - Κουρτ Άισνερ, Γερμανός πολιτικός
1880 - Βίλχελμ Λιστ, Γερμανός στρατάρχης
1943 - Τζακ Μπρους, Σκωτσέζος μουσικός (Cream, Blues Incorporated, The Graham Bond Organisation, West, Bruce and Laing)
1943 - Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, Ισλανδός πολιτικός
1944 - Τζορτζ Λούκας, Αμερικανός σκηνοθέτης
1951 - Ρόμπερτ Ζεμέκις, Αμερικανός σκηνοθέτης
1953 - Νοροντόμ Σιχαμόνι, βασιλιάς της Καμπότζης
1955 - Βέιντερ, Αμερικανός παλαιστής
1969 - Κέιτ Μπλάνσετ, Αυστραλή ηθοποιός
1971 - Σοφία Κόπολα, Αμερικανίδα σκηνοθέτης
1979 - Νταν Άουερμπακ, Αμερικανός τραγουδιστής
1982 - Σαρμπέλ, Κύπριος τραγουδιστής
1984 - Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Αμερικανός προγραμματιστής και επιχειρηματίας, συνιδρυτής του Facebook
1985 - Ζακ Ράιντερ, Αμερικανός παλαιστής
1985 – Γεωργία Σάλπα, μοντέλο





Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου