ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

26 Μαΐου κάποιοι, κάπου, κάποτε....

Αποτέλεσμα εικόνας για ειρηνη μερκουρη καλογρια
1770: Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου. Είναι τα λεγόμενα Ορλοφικά, μία από τις εξεγέρσεις των υποδουλωμένων Ελλήνων, στην Πελοπόννησο, πριν από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ονομάστηκε έτσι, επειδή το σχέδιο της ρωσικής επέμβασης στην Ελλάδα έγινε από τα αδέλφια Αλέξιο (1737 - 1783) και Θεόδωρο (1741 - 1790) Ορλόφ, κατά.......



τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1768 - 1774.

1805: Στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας.

1821: Ίδρυση της Πελοποννησιακής Γερουσίας από τους Έλληνες επαναστάτες.

1826: Ηρωική έξοδος Ελλήνων αγωνιστών κατά την Πολιορκία της Βαρνάκοβας.

1828: Ένας παράξενος νεαρός ονόματι Κάσπαρ Χάουζερ περιπλανάται σε δρόμο της Νυρεμβέργης. Η ιστορία του, που αποτελεί έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο, θα αποτελέσει αντικείμενο της λογοτεχνίας. Ο ρακένδυτος έφηβος εμφανίστηκε το απόγευμα 26ης Μαΐου 1828 στη Νυρεμβέργη περπατώντας παράξενα. Αρθρωνε μόνο 2-3 στερεότυπες φράσεις. Κρατούσε ένα γράμμα που εξηγούσε ελάχιστα για τον ίδιο. Και ήξερε να γράφει μόνο το όνομά του… Κάσπαρ Χάουζερ. Θα περνούσε καιρός μέχρι να μπορέσει να διηγηθεί ότι από τα 4 μέχρι τα 16 είχε επιβιώσει καθιστός (!) και δεμένος στο πάτωμα ενός κλουβιού μέχρι να εμφανιστεί ένας δεσμοφύλακας και να τον απελευθερώσει. Ήρθε κοντά σε «ύποπτους» ανθρώπους, όπως ο λόρδος Stanhope. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1832 ο Κάσπαρ Χάουζερ δέχτηκε δολοφονική επίθεση από έναν άγνωστο και τρεις ημέρες μετά υπέκυψε. Ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιος ήταν. Υπήρχαν όμως σαφείς ενδείξεις ότι ήταν ο πρίγκιπας του Μπάντεν, γιος του Μεγάλου Δούκα Καρλ από την πρώτη του γυναίκα κι ότι διώκτριά του ήταν η δεύτερη σύζυγος του πατέρα του, κόμισσα του Hochberg, που ήθελε να οδηγήσει στον θρόνο τον γιο της Λεοπόλδο. Ο πρώτος που το υποστήριξε ήταν ο εγκληματολόγος Φον Φόιερμπαχ που, 7 μήνες πριν από τη δολοφονία του Χάουζερ, πέθανε δηλητηριασμένος. Πρόλαβε να πει πως υπεύθυνος ήταν ο βασιλικός οίκος τού Μπάντεν. Ο τελευταίος δεν επέτρεψε πρόσβαση στο αρχείο του μέχρι που αυτό καταστράφηκε. Για την υπόθεση έχουν γραφτεί περισσότερα από 3.000 βιβλία, 14.000 άρθρα, ποιήματα και θεατρικά έργα…

1897: Εκδίδεται ο Δράκουλας, μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ.

1928: Το συνέδριο της FIFA εγκρίνει την πρόταση για διοργάνωση παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου.

1940: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα.

1941: Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων, διατάζει την εκκένωση της Κρήτης. Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων. (Μάχη της Κρήτης)

1946: Το ΑΚΕΛ σημειώνει νίκη στις δημοτικές εκλογές της Κύπρου. Εκλέγει δημάρχους στις μεγάλες πόλεις του νησιού πλην Πάφου και Κηρύνειας.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο αρχίζουν τη δεύτερη εκδήλωση για την Ειρήνη στο κρεβάτι του δωματίου στο Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ.

1975: Τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών. 

1995: Στην Αλβανία, η Βουλή εγκρίνει νόμο, που επιτρέπει τη μετανάστευση και την εργασία στο εξωτερικό. 

1996: Στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, 84 είναι οι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο στην επαρχία Χενάν. 

2002: Το μη επανδρωμένο διαστημικό αεροσκάφος Οδύσσεια του Άρη ανακαλύπτει μεγάλες ποσότητες πάγου στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. 

2003: Ουκρανικό αεροσκάφος, τύπου Γιάκοβλεφ-42, που μεταφέρει 62 Ισπανούς στρατιώτες, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και 12μελές πλήρωμα, συντρίβεται στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, ενώ προσπαθεί να προσγειωθεί μέσα σε πυκνή ομίχλη. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν επιζεί. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της τουρκικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η συντριβή οφείλεται σε λάθος χειρισμούς των πιλότων. 

2008: Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώνονται στην νότια Κίνα και προκαλούν τον θάνατο 148 ατόμων, ενώ διώχνουν από τα σπίτια τους 1,3 εκατ. ανθρώπους. 

2011: Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τρεις βόμβες σε κυβερνητικά κτήρια στην Κίνα. 

Γεννήσεις 

1478 - Πάπας Κλήμης Ζ΄
1566 - Μωάμεθ Γ', Οθωμανός σουλτάνος
1667 - Αβραάμ ντε Μουάβρ, Γάλλος μαθηματικός
1799 - Αλέξανδρος Πούσκιν, Ρώσος λογοτέχνης
1878 - Ισιδώρα Ντάνκαν, Αμερικανίδα χορεύτρια
1907 - Τζον Γουέιν, Αμερικανός ηθοποιός
1918 - Αντώνης Χριστοφορίδης, Έλληνας πυγμάχος
1920 - Πέγκι Λι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1926 - Μάιλς Ντέιβις, Αμερικανός τζαζ μουσικός και συνθέτης
1952 - Γιώργος Γεωργίου, Έλληνας δημοσιογράφος που δραστηριοποιείται στην αθλητικογραφία
1954 - Μπαμπουράμ Μπαταράι, Πρωθυπουργός του Νεπάλ (2011-)
1957 - Τζοβάνα Φραγκούλη, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1964 - Λένι Κράβιτς, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής
1964 - Αργύρης Πεδουλάκης, Έλληνας μπασκετμπολίστας
1977 - Λούκα Τόνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1977 – Νίκος Χατζηβρέττας, Έλληνας μπασκετμπολίστας
1981 - Ειρήνη Μερκούρη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1985 - Μόνικα, Ελληνίδα τραγουδοποιός





Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου