ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Προσοχή στα ρούχα μας που μπορεί να γίνουν ανθυγιεινά!

Αποτέλεσμα εικόνας για ρουχα

Τι κακό μπορεί να έχει το υπέροχο μπλουζάκι που μόλις αγοράσαμε; Μπορεί να μας βλάψει αν το συνδυάσουμε με το κολλητό μας τζιν; Και τι σχέση μπορεί να έχει το μοντέρνο φλις μπουφάν μας με το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παιδί; Και όμως, ακόμη και η χαμηλή λίμπιντο του συζύγου μας μπορεί να σχετίζεται με .....
........ το αν πλένουμε τα εσώρουχά του στο χέρι ή στο πλυντήριο.

Το ντύσιμό μας μάς ζεσταίνει, μας προστατεύει και δημιουργεί το στυλ μας. Βάζει τη δική του πινελιά στην προσωπικότητά μας, καθρεφτίζει τα συναισθήματά μας και ενίοτε σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Υπάρχουν φορές όμως που τα ρούχα μας μπορεί να γίνουν ανθυγιεινά. Η μόδα άλλωστε έχει μακρά παράδοση στον πόνο. Θυμηθείτε τους μεταλλικούς δακτυλίους που χρησιμοποιούσαν κάποιες φυλές της Αφρικής για να μακρύνει ο λαιμός των γυναικών, τους επιδέσμους με τους οποίους έδεναν σφιχτά τα πόδια τους οι γκέισες για να γίνουν λεπτά και κομψά, αλλά και τους ασφυκτικούς κορσέδες της βικτωριανής εποχής. Ωστόσο, και σήμερα οι μοδάτες επιλογές μας μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Γι’ αυτό, χρειάζεται να δώσουμε σημασία σε ορισμένα πράγματα που μέχρι τώρα δεν τα θεωρούσαμε απαραίτητα ή δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας. 

Διαβάστε την ετικέτα 
Όσο χρήσιμο είναι να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μελετάτε και τις ετικέτες των ρούχων σας. Μπορεί να σας φαίνετε υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Η πρώτη πληροφορία που θα πάρετε είναι από τι ύφασμα είναι φτιαγμένα. Τα συνθετικά, για παράδειγμα, υφάσματα προκαλούν πολύ εύκολα εφίδρωση, ειδικά αν είναι και στενά. Ακόμη, συγκρατούν την υγρασία στο σώμα, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και ως εκ τούτου μυρίζουν δυσάρεστα. Κάποια από τα υλικά επίσης με τα οποία θα έρθει σε επαφή το δέρμα σας (π.χ. οι ρητίνες που ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία υφασμάτων) μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Μια άλλη πολύ χρήσιμη πληροφορία είναι οι οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να τους συμπεριφερθείτε. Στους πόσους δηλαδή βαθμούς να τα πλύνετε, πώς να τα σιδερώσετε κ.λπ. Η λάθος χρήση μπορεί να μη χαλάσει μόνο τα ρούχα, αλλά να βλάψει και εσάς. Για παράδειγμα, η πλύση των ρούχων σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία έχει φανεί από έρευνες ότι μπορεί να μην επαρκεί για να απαλλαγούν τα ρούχα από το μικροβιακό τους φορτίο.

Ρούχα… υψηλών επιδόσεων
Βαμβακερά: Ό,τι πιο φιλικό για το δέρμα. Προτιμήστε τα.
Λευκά άνετα, βαμβακερά και απορροφητικά: Ιδανικός συνδυασμός, που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει.  
Παντελόνια: Προτιμήστε τις κλασικές γραμμές, που είναι πιο άνετες, και αποφύγετε τα skinny, χωρίς ελαστικότητα, γιατί ταλαιπωρούν το φλεβικό σύστημα. Ακόμη, τα στενά χαμηλοκάβαλα παντελόνια  μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα των ανδρών, γιατί υπερθερμαίνουν τους όρχεις.    
Γραβάτες: Πείτε ναι, αλλά χαλαρώνετε τους κόμπους, ώστε να μη σας προκαλούν δυσφορία.  
Εσώρουχα: Προτιμήστε βαμβακερά και άνετα. Αποφεύγετε τα στρινγκ, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, στις κυστίτιδες και στις κολπίτιδες. Για τους άνδρες τα καλύτερα είναι αυτά που αγκαλιάζουν το πόδι και είναι άνετα μπροστά. 
Σουτιέν: Φροντίστε να πετύχετε το νούμερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 90% περίπου των γυναικών φορούν λάθος νούμερο. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει από δυσφορία και πόνο στο στήθος και την πλάτη μέχρι και πεπτικές ενοχλήσεις.   
Καλσόν: Επιλέγετε το σωστό μέγεθος. Τα καλσόν και οι κορσέδες που σφίγγουν πάνω στην περιφέρεια, αν χρησιμοποιούνται συστηματικά, μπορεί να προκαλέσουν ατροφία των μυών της κοιλιάς. Είναι σημαντικό επίσης να μη νιώθετε τα δάχτυλά σας να ασφυκτιούν. Γι’ αυτό, όταν το φοράτε, φροντίστε να τραβάτε προς τα έξω τα σημεία που ακουμπούν στα δάχτυλα, για να τεντώνονται κατά τη βάδιση.

Πλύντε τα και ας είναι καινούργια
Οι ειδικοί προειδοποιούν να πλένετε πάντα τα καινούργια σας ρούχα γιατί τα χημικά που χρησιμοποιούνται προκειμένου να μην τσαλακώνονται μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, ερεθισμούς και αλλεργίες. Εκτός όμως από αυτό, είναι πιθανό να σας μεταδώσουν βακτήρια που ίσως μετέφεραν οι άνθρωποι που τα είχαν δοκιμάσει πριν από εσάς. Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν και τον κίνδυνο για καρκίνο. Συγκεκριμένα, τεστ στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι τα επίπεδα τέτοιων χημικών σε ρούχα που είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα ήταν 900 φορές υψηλότερα από ό,τι επέτρεπαν τα επίπεδα ασφαλείας. Γι’ αυτό, καλό θα είναι κάθε καινούργιο ρούχο που παίρνουμε να το πλένουμε καλά και να το ξεπλένουμε δύο φορές πριν το φορέσουμε.

Μεταφορείς χημικών ουσιών
Τα ρούχα απορροφούν διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα και σε αντικείμενα. Επιστήμονες μάλιστα από το Τορόντο διαπίστωσαν ότι οι ίνες στα βαμβακερά υφάσματα και τα υφάσματα από πολυεστέρα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τον αέρα συγκριτικά με άλλα υφάσματα. Οι ουσίες αυτές (π.χ. η δισφαινόλη Α, οι φθαλικοί εστέρες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, οι πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες) έχει διαπιστωθεί ότι επεμβαίνουν στη λειτουργία των φυσικών ορμονών ή μιμούνται τη λειτουργία τους, προκαλώντας μια πληθώρα προβλημάτων, όπως παχυσαρκία, αναπτυξιακές διαταραχές και μειωμένη γονιμότητα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να πλένουμε, και κυρίως να ξεπλένουμε, τα ρούχα όσο καλύτερα μπορούμε. Πρόσφατα, μάλιστα, βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φλις (ένα είδος ζεστού υφάσματος) αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης για το υδάτινο περιβάλλον, καθώς κατά το πλύσιμό τους απελευθερώνονται εκατοντάδες μικροσκοπικές ίνες πολυεστέρα. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΟΥΜΑ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, ειδικευμένη στις θεραπείες αντιγήρανσης στη Νέα Υόρκη, διευθύντρια της «Tzouma Clinic», site: www.tzouma.gr.


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου