ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

31 Μαΐου κάποιοι, κάπου, κάποτε....

1584: Ο Φιοντόρ Α' στέφεται τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου.

1678: Αρχίζουν στο Κόβεντρι της Αγγλίας οι εορτασμοί σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα ίππευσε γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι τον 11ο αιώνα, προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της Λόρδο Λίοφρικ να καταργήσει τη δυσβάσταχτη φορολογία......
που είχε επιβάλλει στους υπηκόους του.

1884: Ο Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ κατοχυρώνει ως πατέντα τα κορν - φλέικς.

1859: Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν, σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.

1905: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

1911: Καθελκύεται το υπερωκεάνειο «Τιτανικός».

1916 : Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας.

1924: Η Βουλή των Ελλήνων, με ψήφισμά της, αποφασίζει την προαγωγή των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1922, Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους.

1927: Παράγεται το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινήτου της Φόρντ «Μοντέλο Τ» (Ford Model T), μετά από παραγωγή περίπου 15.000.000 μονάδων.

1951: Εκδηλώνεται στην Αθήνα το κίνημα του ΙΔΕΑ το οποίο και κατέστειλε ο μόλις παραιτηθείς στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος στο όνομα του οποίου είχε εκδηλωθεί. Ακολούθησαν ανακρίσεις και 17 αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και τρεις ταξίαρχοι παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Τελικά τους δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση Πλαστήρα και τον επόμενο χρόνο επανήλθαν και στην ενεργό υπηρεσία.

1952: Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

1953: O Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120 είναι ο νικητής του Α' Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.

1970: Αρχίζει το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τον αγώνα Μεξικό - Ρωσία στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό. Για τις ανάγκες του Κυπέλλου παράγεται για πρώτη φορά επίσημη μπάλα αγώνων. Πρόκειται για την Telstar της Adidas, που αποτελείται από 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Η μπάλα αυτή θα αντικατασταθεί μετά από 18 χρόνια από την «τρικολόρε» στη Γαλλία και έκτοτε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει τη δική του (Fevernova-2002, Roteiro-2004, Starball-2006).

1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1987: Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84».

1999: Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία. Ο «Άπο» όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί του είναι ο ιδρυτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, γνωστού ως Ρ.Κ.Κ. Σκοπός του κόμματος είναι η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου μαοϊκού σοσιαλιστικού κουρδικού κράτους στο Κουρδιστάν. Ο Οτζαλάν, τελικά μετά από μια μυθιστορηματική εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών συνελήφθη, παραδόθηκε στις Τουρκικές αρχές και βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί. Ήταν 16 Φλεβάρη 1999, όπου ο ελληνικός λαός μάθαινε ότι την προηγούμενη νύχτα, στην Κένυα, είχε συντελεστεί η παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων, με εμπλοκή της τότε ελληνικής κυβέρνησης.

2003: Την τελευταία του πτήση πραγματοποιεί το υπερηχητικό αεροσκάφος Κονκόρντ (Concorde), των Γαλλικών Αερογραμμών (Air France).

Γεννήσεις 

1048 - Ομάρ Καγιάμ, Πέρσης ποιητής, αστρονόμος και διανοούμενος
1819 - Ουόλτ Ουίτμαν, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής
1857 - Πάπας Πίος ΙΑ΄
1908 - Ντον Αμίτσι, Αμερικανός ηθοποιός
1921 - Αλίντα Βάλι, Ιταλίδα ηθοποιός
1923 - Ρενιέ Γ΄, πρίγκιπας του Μονακό
1930 - Κλιντ Ίστγουντ, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός
1931 - Τζον Ρόμπερτ Σρίφερ, Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας
1941 - Λούις Ιγκνάρο, Αμερικανός φαρμακολόγος και νομπελίστας
1945 - Λοράν Γκμπάγκμπο, πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού
1945 - Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Γερμανός σκηνοθέτης
1948 - Τζον Μπόναμ, Βρετανός μουσικός, μέλος των Led Zeppelin
1949 - Τομ Μπέρεντζερ, Αμερικανός ηθοποιός
1954 - Θωμάς Μαύρος, Έλληνας βετεράνος ποδοσφαιριστής
1965 - Μπρουκ Σιλντς, Αμερικανίδα ηθοποιός και τοπ μόντελ
1974 - Κενάν Ντογκουλού, Τούρκος τραγουδιστής
1976 - Κόλιν Φαρέλ, Αμερικανός ηθοποιός
1981 - Μίκαελ Άντονσον, Σουηδός ποδοσφαιριστής
1985 - Ίαν Βουγιούκας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1989 - Μάρκο Ρόις, Γερμανός ποδοσφαιριστής





Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου