ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Οι κρυφές ευκαιρίες στους οπλοβαστούς των κυνηγομάγαζων!


Οι... κρυφές ευκαιρίες

Υπάρχουν κάποια όπλα στους οπλοβαστούς καταστημάτων που τα προσπερνάμε αδιάφορα, λες και είναι αόρατα. Ομως αυτά τα αόρατα όπλα αποτελούν ευκαιρίες, διότι είναι χρήσιμα και ιδιαίτερα φτηνά.....
..... Ποια είναι λοιπόν αυτά τα «αόρατα» όπλα;
Πρώτο είναι το ιταλικό κοκοροτούφεκο μέτριας ποιότητας που εισαγόταν στην Ελλάδα μεταπολεμικά, μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τα περισσότερα από αυτά τα κοκοροτούφεκα είχαν την ένδειξη «Krupp stahl» στις κάννες, ενώ οι σφραγίδες δοκιμής είναι ιταλικές. Τα όπλα αυτά είχαν μηχανισμό με τα ελατήρια στο πίσω μέρος της πλατίνας, το λεγόμενο back action.
Με το ελατήριο πίσω η βάση είναι μασίφ, χωρίς σκαψίματα για το ελατήριο ή το μπράτσο της φωτιάς, που θα είχε αν ήταν με το ελατήριο μπροστά. Εχοντας μασίφ βάση και κοκόρια, αυτά τα δίκαννα δεν είχαν τίποτε περιττό που μπορεί να χαλάσει. Εφόσον δεν έχουν σκουριά ή άλλη μη θεραπεύσιμη βλάβη, αυτά τα όπλα είναι καλές αγορές. Ακόμη και αν οι κάννες είναι κουνημένες, ο πίρος αλλάζει εύκολα και τα κλειδιά τους επανέρχονται. Με μια απλή περιποίηση γίνονται χρήσιμα κυνηγετικά όπλα.
Χωρίς συλλεκτική αξία
Αποφύγετε τον πειρασμό της πλήρους ανακαίνισης για «συλλεκτικούς» λόγους. Αυτά τα όπλα δεν έχουν συλλεκτική αξία. Η αξία τους βρίσκεται στη χρήση που προσφέρουν σε χαμηλό κόστος. Τέτοια κοκοροτούφεκα βρίσκονται σε τιμές από 200 μέχρι 500 ευρώ, ανάλογα με την κατάσταση.Εξίσου καλά και παραμελημένα είναι τα ουγγρικής κατασκευής όπλα FEG.

Τόσο τα σουπερποζέ, όσο και τα πλαγιόκαννα ήταν απλά και στιβαρά όπλα, με λιτό φινίρισμα. Τα FEG εισάγονταν με το καθεστώς Clearing, δηλαδή ανταλλαγής προϊόντων. Και οι τιμές τους ήταν μεν χαμηλές, αλλά δεν ήταν φτηνιάρικα όπλα. Το ακρώνυμο ΟΕΜ στα αγγλικά σημαίνει Original Equipment Manufacturer και σηματοδοτεί το φασόν.
Πολλοί κατασκευαστές, όπως η αμερικανική Weatherby, η γερμανική Rottweil και άλλες, παράγγελναν όπλα με το όνομά τους σε καλούς κατασκευαστές.
Η πιο γνωστή κατασκευαστική εταιρεία για αυτά τα όπλα είναι η Zoli στην Ιταλία και η Miroku στην Ιαπωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Weatherby Athena που κατασκευάστηκε από τη Zoli. Ενα άλλο είναι το Pegasus σουπερποζέ που πωλήθηκε από διάφορες εταιρείες, ανάμεσά τους και η Breda.
Τα μοντέλα 500 και 600 σουπερποζέ της SKB, με ονομασία Ithaca έφτασαν και στην Ελλάδα από «θείους στην Αμερική» κατά τη δεκαετία του 1970!
Σε χαμηλές τιμές
Η Zoli έφτιαξε καραμπίνες και σουπερποζέ για άλλες εταιρείες. Αν λοιπόν βρείτε μια καραμπίνα ή σουπερποζέ με αμερικανική ονομασία και με ιταλικές σφραγίδες σε καλή τιμή, μην την προσπεράσετε στα γρήγορα.

Φασόν όπλα έβγαλε και η SKB για την Ithaca.
Τα μοντέλα 500 και 600 σουπερποζέ της SKB, με ονομασία Ithaca έφτασαν και στην Ελλάδα από «θείους στην Αμερική» κατά τη δεκαετία του 1970! Το μοντέλο 600 είναι εξαιρετικό όπλο, με τον ανθεκτικό μηχανισμό της SKB, ανάγλυφο σκάλισμα και επάργυρη βάση μοναδικής ομορφιάς.
Η Ithaca είχε και συνεργασία με την Perazzi στη δεκαετία του 1970.
Στην Ελλάδα μάλιστα, έχουν πουληθεί τουλάχιστον δύο Perazzi σε χαμηλές τιμές, επειδή ο πωλητής δεν ήξερε την πραγματική τους γενεαλογία. Τα Perazzi της Ithaca είναι πανομοιότυπα με τα μοντέλα Mirage που μετεξελίχθηκαν στα ΜΧ8. Ενα όπλο που είναι εξαιρετικά καλό αλλά υποτιμημένο, είναι η καραμπίνα Β2000 της Browning. Είναι καραμπίνα με ατσάλινη βάση, απλό σύστημα αερίων και καλό εσωτερικό και εξωτερικό φινίρισμα.
Η Β2000 παρουσίασε ιδιοτροπία στην τροφοδοσία με φυσίγγια κακής ποιότητας, και έτσι απέκτησε φήμη για εμπλοκές. Με καλά φυσίγγια η Β2000 δεν έχει κανένα πρόβλημα! Και για όσους την ξέρουν, είναι ένα από τα μεγάλα κυνηγετικά όπλα? Υπάρχουν επίσης και περιφρονημένοι μηχανισμοί όπλων, με πιο γνωστό παράδειγμα το χράπα χρούπα. Είναι ένα σύστημα που λίγοι Ευρωπαίοι κυνηγοί έχουν συμπαθήσει έστω και αν ήταν πολύ καλή αγορά.
Τα πιο γνωστά και διάσημα χράπα χρούπα είναι τα Remington 870, Winchester Model 12, και τα σπανιότερα Ithaca 37, Remington Model 10, Savage, αλλά και πιο πρόσφατα η Browning BPS. Ολα είναι αξιόλογα όπλα εξαιρετικής αντοχής και αξιοπιστίας.
INFO
Συμβουλή αγοράς

Αν ψάχνετε για μια καλή αγορά «ξεφύγετε» από τα πεπατημένα και κοιτάξτε όπλα που τείνουμε να προσπερνάμε στα γρήγορα. Κάπου εκεί μέσα μπορεί να σας περιμένει μια μεγάλη ευκαιρία, ή ένα χρήσιμο κυνηγετικό όπλο που έχει πολλά χρόνια ζωής μέσα του.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου