ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Σημάδια χρήσης & κατάχρησης για να απορρίψεις ένα όπλο με μία μόνο ματιά!


Στο καλό όπλο οι εγκοπές στις βίδες είναι παράλληλες με τον άξονα των καννών.


Τι κάνει τους ειδικούς να απορρίπτουν ένα όπλο με μία μόνο ματιά; Είναι τα εμφανή και άμεσα ορατά σημάδια κατάχρησης, που λένε πολλά για το πώς «έζησε» ένα όπλο. Αντιστοίχως, όταν ....
...... κρίνουν ένα καλομεταχειρισμένο όπλο, βλέπουν σημεία που δείχνουν ότι το όπλο είναι «προσεγμένο»!

Η ματιά του ειδικού πάει πιο πέρα από το φινίρισμα και πόσο από αυτό έχει απομείνει πάνω στο όπλο... Το φινίρισμα είναι η πιο εξωτερική επιφάνεια του όπλου, και η μοίρα του είναι να φθαρεί. Όσο «παραχαϊδεμένο» και να είναι ένα κυνηγετικό όπλο, αν είναι όντως κυνηγετικό, θα έχει χάσει ένα μέρος της επιδερμίδας του.
Εκεί που το χέρι κρατά τις κάννες θα φύγει το μαύρισμα, στη βάση θα γίνει πιο μουντό το μέταλλο, ενώ το κοντάκι θα χάσει τη γυαλάδα του. Ίσως το κοντάκι να έχει και κάποια βυθίσματα από την επαφή με τη φυσιγγιοθήκη ή ύστερα από κάποια πεσίματα στο κυνήγι. Όλα αυτά, όμως, είναι αποδεκτά σημάδια χρήσης...
Μηχανικά το καλοδιατηρημένο όπλο θα είναι άψογο, εσωτερικά οι κάννες του θα λάμπουν και ο μηχανισμός του θα είναι άθικτος. Αυτό είναι το όπλο που έχει δει χρήση, αλλά και αντίστοιχη «περιποίηση» από τον χρήστη του.
Ταλαιπωρημένο όπλο
Η κατάχρηση έχει τα εντελώς δικά της σημάδια, εκτός από εμφανή σημάδια αμελούς χρήσης, όπως το πηγμένο μείγμα λάσπης και ιδρώτα που γεμίζει τις ψάθες. Τα ταλαιπωρημένο όπλο μπορεί να μην έχει χάσει το φινίρισμά του, όμως έχει στίγματα σκουριάς, ίσως και ένα στρώμα από σκουριά στις μεταλλικές επιφάνειες, επειδή ο κάτοχός του μάλλον το αποθήκευε βρεγμένο.



Εσωτερικά οι κάννες θα έχουν διαβρώσεις, ενώ ο καθρέφτης διάβρωση γύρω από τις βελόνες. Ομως, το πιο έντονο σημάδι στο όπλο που έχει δει κατάχρηση είναι οι τσαλακωμένες βίδες!

Στα καλά όπλα οι βίδες κατασκευάζονται έτσι ώστε όταν τερματίσουν, η εγκοπή της βίδας να είναι παράλληλη με τον άξονα της κάννης.


Στρατιωτικό όπλο του 1940 που έχει υποστεί σκληρή χρήση, όμως παραμένει σε καλή κατάσταση λόγω σωστής συντήρησης.


Ο «κανίβαλος» που θα βάλει χέρι σε ένα όπλο δεν ξέρει αυτές τις λεπτομέρειες, ούτε και γνωρίζει ότι οι εγκοπές στις βίδες όπλων δεν είναι όπως αυτές στις κοινές βίδες και ότι απαιτούν ειδικά τροχισμένο κατσαβίδι.

Ετσι, ο «κανίβαλος» πρώτα τσαλακώνει τις κεφαλές με κοινό κατσαβίδι και μετά, όταν συναρμολογεί το όπλο, βάζει τις βίδες κουτουρού. Ετσι, όταν είναι σε λάθος θέση, δεν ευθυγραμμίζονται με τον άξονα της κάννης.

Σε όπλα με πίρους, ο ανίδεος χρησιμοποιεί όποιο εργαλείο πέσει στο χέρι του. Το αποτέλεσμα είναι χτυπήματα στο μέταλλο γύρω από τον πίρο...

Μια τόσο βάρβαρη επέμβαση σε κάτι τόσο απλό, όπως είναι οι κεφαλές της βίδας, δείχνει ότι τα ίδια και χειρότερα έχουν γίνει και παραμέσα...

Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί σπάνια ασχολούνται με όπλα που φέρουν αυτά τα σημεία κατάχρησης. Ξέρουν ότι πιο μέσα θα βρουν... δράκους!

Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε όπλα σε έναν οπλοβαστό μεταχειρισμένων, προσέξτε αυτά τα σημάδια κατάχρησης, ειδικά τις βίδες στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης (στα δίκαννα).


Κυνηγετικό όπλο που έχει δει κατάχρηση, διαβρωμένο από σκουριά, που το καθιστά άχρηστο.


Τι εικόνα κατόχου σας θυμίζει η κατάσταση του όπλου; Με ελάχιστη εξάσκηση θα μπορείτε να διακρίνετε τους «κανίβαλους» από τους «νοικοκυραίους» με μια γρήγορη ματιά στα όπλα τους.

Η διάγνωση αυτή είναι από μόνη της μια διασκεδαστική άσκηση ψυχολογίας...

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου