Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα smartphones, τα «έξυπνα» τηλέφωνα, στις ζωές μας μπαίνουν ήδη οι έξυπνες οικιακές συσκευές όπως οι smart TVs και λοιπά είδη, ενώ και στα αυτοκίνητά μας έχουν αρχίζει να εμφανίζονται κάποια «έξυπνα» χαρακτηριστικά.
Όπως είναι φυσικό, η επόμενη, μεγάλη εξέλιξη στις ζωές μας, είναι τα «έξυπνα» σπίτια!
Τι εννοούμε όμως με αυτό; Τι μπορεί να μας προσφέρει ένα έξυπνο σπίτι, ένα “smarthome”, κατά πόσο αξίζει, με τι κόστος και τι κινδύνους μπορεί να εμπεριέχει; Είναι νωρίς ακόμα για μια τέτοια μετάβαση, αλλά λίγη κουβέντα για όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν.
Ίσα-ίσα, μπορεί να σας προετοιμάσει καλύτερα για το σπίτι του μέλλοντος...
Στην πραγματικότητα, έξυπνα σπίτια υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια. Όλα βασίζονται στις μεθόδους και τεχνολογίες αυτοματισμού που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να διευκολύνουν τις ζωές μας εδώ και πολύ καιρό. Οι θερμοστάτες που ενεργοποιούν τον κλιματισμό ή την κεντρική θέρμανση όταν η θερμοκρασία βρεθεί πάνω ή κάτω από ένα όριο, είναι χαρακτηριστικό έξυπνου σπιτιού. Οι αισθητήρες κίνησης στο γκαράζ που ανάβουν τα φώτα μόλις «δούν» κάτι, ανήκουν επίσης στην ίδια κατηγορία. Το ίδιο και οι αισθητήρες καπνού που επικοινωνούν με την πυροσβεστική ή το τοπικό σύστημα πυρόσβεσης. Ακόμη και οι συναγερμοί μας!
Πρόκειται για απλές συσκευές, μικρού ή μεσαίου κόστους, που δεν είναι κάτι το καινούργιο. Πρακτικά, αν υπάρχει το κατάλληλο budget και η υποδομή, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ημι-αυτόνομο σπίτι που θα αναβοσβήνει τα φώτα, θα θερμαίνει-ψύχει το χώρο και εν γένει θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα χωρίς σχεδόν να κουνήσετε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι. Όμως ελάχιστες οικίες ή κτίρια έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και σίγουρα όχι ο μέσος χρήστης. Λείπει κάτι. Η ευκολία της εγκατάστασης και του προγραμματισμού/χειρισμού. Και η εξ’ίσου εύκολη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου.
Φανταστείτε, λοιπόν, ένα σπίτι που θα ελέγχετε μέσω του smartphone σας, όταν βρίσκεστε έξω από αυτό, ή μέσω του tablet σας όταν είστε μέσα σε αυτό! Ένα σπίτι στο οποίο όλα θα γίνονται όπως τα θέλετε, χωρίς περιττές κινήσεις, με «κεντρικό» έλεγχο, αυτόματα ή «χειροκίνητα». Μόνο που η τηλεόραση θα ανοίγει με μια φωνητική εντολή σας, ο θερμοσίφωνας θα έχει ετοιμάσει το ζεστό νερό ακριβώς μόλις γυρνάτε απ’τη δουλειά και μικροκάμερες σε κάθε δωμάτιο ή εξωτερικό χώρο θα σας δίνουν ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει!
Διάολε, θα μπορείτε να κλείνετε το φως χωρίς να σηκωθείτε απ’το κρεβάτι!
Αυτή η πραγματικότητα είναι σχεδόν εδώ και εντός της δεκαετίας τα σπίτια μας θα γίνουν σαφώς εξυπνότερα. Και δε μιλάμε για προτάσεις που απαιτούν εκτεταμένες αλλαγές στις εγκαταστάσεις του σπιτιού, ούτε για πανάκριβες λύσεις που δεν αφορούν το μέσο χρήστη, αλλά κάτι το προσιτό και απλό στη χρήση. Παράδειγμα αποτελεί το Connected Home της Archosπου ντεμπουτάρει στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας CES, την επόμενη εβδομάδα στο Las Vegas. Πρόκειται για ένα τυπικό, κατά τα άλλα, tablet, το οποίο όμως θα υποστηρίζει επικοινωνία μεσυσκευές-δορυφόρους με διαφορετικές δυνατότητες και λειτουργίες. Η μία θα μπορεί να ελέγχει τις πρίζες του σπιτιού/γραφείου, όλες μαζί ή ανεξάρτητα την καθεμία, θα υπάρχουν αισθητήρες περιβάλλοντος (όσοι θέλει ο χρήστης) που θα τοποθετούνται εντός ή εκτός σπιτιού και θα ελέγχουν θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ. Επίσης μίνι-κάμερες θα «βλέπουν» σε κάθε χώρο, εσωτερικό ή εξωτερικό, ενώ ειδικοί ανιχνευτές κίνησης θα μπορούν να ελέγχουν τι συμβαίνει οπουδήποτε. Και άλλα περιφερειακά, όπως ένα health monitor που ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες του χρήστη, ανιχνευτής κατοικιδίων ζώων και ποιός ξέρει τι έπεται; Παρόμοιο σύστημα μόλις ανακοίνωσε και η Samsung, το οποίο θα παρουσίασει επίσης στη CES!
Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη;
Όλα θα ελέγχονται κεντρικά από το tablet, το οποίο φυσικά είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυοαλλά και θα επικοινωνεί με τα περιφερειακά του μέσω Bluetooth ή Wi-Fi. Προφανώς θα υπάρχουν και τα κατάλληλα apps για το tablet ή και το smartphone σας, ώστε απομακρυσμένα να ελέγχετε τα πάντα!
- Θα μπορείτε καθισμένοι στον καναπέ σας να κλείσετε το μάτι της κουζίνας ή να ανοίξετε το φως του σαλονιού.
- Θα βλέπετε ποιός βρίσκεται στην εξώπορτα όταν χτυπά το κουδούνι, στην οθόνη σας και θα το ανοίγετε την πόρτα με ένα άγγιγμα σε αυτήν.
- Οι αισθητήρες περιβάλλοντος θα είναι «συνδεδεμένοι» μέσω software με το κλιματιστικό και θα το ενεργοποιούν ή θα το απενεργοποιούν ανάλογα με τις παραμέτρους που έχετε ορίσει ως αποδεκτές.
- Τα παράθυρα θα κλείνουν αν ξαφνικά πιάσει βροχή ή δυνατός άνεμος.
- Οι ανιχνευτές κίνησης θα μπορούν να ανοίγουν τα φώτα ενός δωματίου μόλις μπαίνετε σε αυτό και να τα σβήνουν μετά από όσα δευτερόλεπτα θέλετε.
- Οι κάμερες θα μπορούν να στέλνουν εικόνα “live” στο κινητό σας αν βρίσκεστε έξω και θέλετε π.χ. να ελέγχετε τι κάνει το παιδί σας.
- Το health tracker θα μπορεί να ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες ενός ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας που είναι μόνος του και αν διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα θα σας ειδοποιεί άμεσα.
- Tα πάντα θα σβήνουν αυτόματα μόλις βγείτε και απομακρυνθείτε από το σπίτι, ή μόλις πείτε «καληνύχτα» στo smartwatch που φοράτε στο χέρι σας. Και αντίστοιχα θα ανοίγουν με το «καλημέρα» ή μόλις βάλετε το κλειδί στην πόρτα.
- ...και, και, και...
Οι δυνατότητες αυτών των συστημάτων είναι απεριόριστες, αλλά όπως είπαμε, τα περισσότερα προϋπήρχαν. Η διαφορά τώρα είναι πως οι υπόλοιπες έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και η ευρεία διαθεσιμότητα αλλά και η «φορητότητα» του Internet μας επιτρέπουν να κάνουμε πολλά περισσότερα, χωρίς ανάγκη για 100 διαφορετικές συσκευές ελέγχου και χειριστήρια, χωρίς πολύπλοκες εγκαταστάσεις και με την ίδια ευκολία που χειριζόμαστε ένα smartphone ή tablet για οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Δείτε το video demo του KNXσυστήματος για να έχετε μια γενική εικόνα του πως θα μπορούσε να είναι το έξυπνο σπίτι σας.
Φυσικά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες οικιακές συσκευές με έξυπνα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Πέρα από τις τηλεοράσεις που ήδη έχουν να εξελίσσονται ταχέως, έξυπνες κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια, τηλέφωνα, είναι όλα απαραίτητα τμήματα ενός έξυπνου σπιτιού και μόνο με την ύπαρξή τους θα μπορέσουμε να φθάσουμε το επιθυμητό επίπεδο αυτοματισμού. Όσα βλέπαμε σε sci-fi ταινίες και ευχόμασταν να είχαμε, δεν απέχουν πολύ. Δυστυχώς, ουδέν καλόν αμιγές κακού, οπότε όλα τα παραπάνω κρύβουν και κινδύνους, μερικοί από τους οποίους ίσως δεν είναι ακόμη καν γνωστοί και θα φανούν στην πορεία, πέρα από τους προφανείς. Ποιοί είναι αυτοί;
Οι καταραμένοι hackers, φυσικά. Και το ρεύμα. Και οι μετεωρίτες.
Εντάξει, όχι ακριβώς έτσι, αλλά ένα τέτοιου είδους σύστημα γίνεται πολύ ευάλωτο σε πιθανές επιθέσεις. Όπως έχουν αποδείξει και οι καταστάσεις των τελευταίων ετών, οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο σε τοπικό δίκτυο, ειδικά ασύρματα, ή στο Διαδίκτυο με οποιοδήποτε τρόπο, μπορεί να προσβληθεί σχετικά εύκολα από κάποιον επιτήδειο που ξέρει τι κάνει. Και σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να αποκτήσει κάποιος τον έλεγχο των συστημάτωνασφαλείας του σπιτιού σας και να μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση τις πόρτες, τα στόρια των παραθύρων κ.λπ. Κανένας σοβαρός κατασκευαστής δεν αφήνει την ασφάλεια στην τύχη, βέβαια, αλλά όταν μια τεχνολογία γίνεται “mainstream” και αποκτά μεγάλη βάση χρηστών, τακρούσματα αυξάνονται δραματικά.
Ακόμη ένας κίνδυνος είναι η πιθανή δυσλειτουργία των συστημάτων, που σημαίνει πως θα πρέπει αφ’ενός να υπάρχουν αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας αν κάτι πάει στραβά και αφ’ετέρου να υπάρχει πάντα ένα «χειροκίνητο» σύστημα που να παρακάμπτει τον υπολογιστή, αν χρειαστεί. Επίσης, ηλικιωμένοι και παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση ή δε μπορούν να χειριστούν τα προηγμένα συστήματα αυτοματισμού ενός smarthome, δε θα πρέπει να αφήνονται δίχως επίβλεψη, για προφανείς λόγους.
Είναι θέματα που σε βάθος χρόνου και όσο ωριμάζει αυτή η τεχνολογία θα αντιμετωπιστούν, αλλά όπως και σε οποιαδήποτε περίπτωση, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένας υπολογιστής και σύστημα δεν μπορεί να είναι 100% έμπιστο και δεν πρέπει να βασιζόμαστε εξ’ολοκλήρου πάνω τους. Για να μην αναφέρουμε, βέβαια, την πλήρη εξάρτηση όλων των παραπάνω από τοηλεκτρικό ρεύμα και τη σύνδεση στο δίκτυο, το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση διακοπής της παροχής θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αν δεν έχουμε εναλλακτική πηγή ενέργειας.
Τα smarthomes έρχονται...
... αυτό είναι το σίγουρο. Το σπίτι των ονείρων σας δε θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα, αλλά πρώτα πρέπει να γίνουν τα baby steps και οι πρώτοι θαραλλέοι να εμπιστευθούν και να δοκιμάσουν αυτά τα συστήματα στην πράξη. Αν θέλετε, υπάρχουν ήδη επιλογές στην αγορά, προς το παρόν βέβαια κοστίζουν κάτι παραπάνω αλλά είναι εκεί και σας περιμένουν. Θα χρειαστείτε ένα μάγκα ηλεκτρολόγο και μερικές χιλιάδες ευρώ αλλά τουλάχιστον στο τέλος θα απολαμβάνετε τα επιφωνήματα εντυπωσιασμού των φίλων και επισκεπτών σας, όταν βλέπουν το «έξυπνο» σπίτι σας.
Αν είστε πιό υπομονετικοί πάντως, σε λίγα χρόνια όλα θα είναι πιό εύκολα και πιό προσιτά για την τσέπη σας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου