ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Θα πάω στη ζούγκλα με τις Τζέιν

Έχουν περάσει 101 χρόνια από τότε που ο Edgar Rice Burroughs μας σύστησε τον Ταρζάν και το κορίτσι, σύζυγο και μετέπειτα μητέρα του γιου του. Αλλά η εικόνα μιας κυρίας να μεταμορφώνεται σε jungle girl πάντα έκανε ‘κούκου’ στο συλλογικό αντρικό ασυνείδητο. Ακολουθούν οι πιο χαρακτηριστικές. Και, φυσικά, οι πιο καυτές.

Η πρώτη διδάξασα

Έξι μόλις χρόνια μετά την κυκλοφορία του Tarzan of the Apes (1912) το Χόλιγουντ τον είχε ήδη ΄τσιμπήσει’ για να τον μετατρέψει σε κινηματογραφικό ήρωα. Έστω και μουγκό. Δίπλα του η Enid Markey η οποία μάλιστα έπαιξε τον ρόλο δυο φορές την ίδια χρονιά (Tarzan of the Apes, The Romance of Tarzan).

Η πιο διάσημη

Η χαριτωμένη Ιρλανδέζα Maureen O’Sullivan ύψωσε επάξια το ανάστημά της δίπλα σε αυτό του ‘μονιμά’ Johnny Weissmuller αποτελώντας τη μόνιμη συμπρωταγωνίστριά του σε 6 Ταρζανο-ταινίες. Κερδίζοντας με το σπαθί της μια θέση στην κινηματογραφική ιστορία. Να σημειωθεί ότι για ‘πάρτη της’ ο χαρακτήρας έγινε από Αμερικάνα, Αγγλίδα.

















Το ‘αργυρό μετάλλιο΄στη συγκεκριμένη κατηγορία κερδίζει δικαίως η Brenda Joyce με 5 εμφανίσεις. Μάλιστα έχει την τιμή να είναι η δεύτερη Jane που μιλούσε (μετά την Maureen) και η μοναδική που έχει υποδυθεί την Jane δίπλα σε δυο διαφορετικούς Ταρζάν (Johnny Weissmuller, Lex Barker).
Ειδική μνεία εδώ και στην Acquanetta, την επονομαζόμενη και ‘Το ηφαίστειο από τη βενεζουέλα’, που έπαιξε την γυναίκα-λεοπάρδαλη απέναντι στη Brenda στο Tarzan and the Leopard Woman του 1946.

Η πιο καυτή

Μπορεί το Tarzan, the Ape Man, να είναι μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών (λογικό, αφού το σκηνοθέτησε ο John Derek). Αλλά δεν παύει να έχει ως πρωταγωνίστρια τη Bo Derek στα ντουζένια της ως κόρη ενός διάσημου κυνηγού που αναζητά τον μυθικό λευκό πίθηκο. Δηλαδή τον Ταρζάν.

















Extra bonus η παρακάτω σκηνή όπου την έχουν αιχμαλωτίσει ιθαγενείς και την ‘πλένουν’ βάναυσα παρά τη θελησή της.


Μοναδική πάντως που μπορεί, μελλοντικά, να την εκθρόνισει είναι η Margot Robbie του Wolf of Wall Street η οποία, σύμφωνα με φήμες, θα πρωταγωνιστήσει στο reboot του franchise με τον Αlexander Skarsgard του True Blood στο ρόλο του Ταρζάν.

Η πιο έξυπνη

Το  IQ 165 της Vanessa Brown είναι εκείνο το χαρακτηριστικό της που την κάνει και ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες one movie Jane των 50s. Ακόμη και αν εκείνη επίσης υποδύθηκε το ρόλο μόλις μια φορά στο -γεμάτο προοπτικές, από άποψη τίτλου- Tarzan and the Slave girl.

To pin up

Πράσινα μάτια, καστανά μαλλιά και κορμοστασιά Αμαζόνας. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη περιγραφή για την Dorothy Hart που, πριν υποδυθεί τη Jane στο Tarzan’s Savage Fury (1952) είχε εντυπωσιάσει ως νικήτρια του National Cinderella Cover Girl Contest και μοντέλο. Άσε που το κορίτσι είχε επίσης καλή φωνή και ‘καλό’ μυαλό (σ.σ. πριν μπλέξει με το Χόλιγουντ πρόλαβε να πάρει πτυχίο σε Διοίκηση Επιχειρήσεων).

H πιο γνωστή

Με διαφορά η Andie Macdowell απέναντι στον Christopher Lambert στο Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Ape. Η μοναδική, από ότι θυμάμαι, ταινία του είδους που βρέθηκε σε τελετή απονομής των Όσκαρ με τρεις υποψηφιότητες (καλύτερου β αντρικού ρόλου, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερου make up.
Ενώ, την εποχή που βρέθηκε να παίζει στο Tarzan and the Lost City (απέναντι στον Casper Van Dien) ‘γνωστή’ ήταν υπό μια έννοια και η Jane March αφού είχε προηγηθεί το Lover (που την ‘κουτουπώνει’ ο Κινέζος) και το Color of Night (που την ‘κουτουπώνει’ ο Bruce Willis).

Οι  τηλεοπτικές

Αν και περηφανεύομαι ότι έχω δει έστω και ένα επεισόδιο από κάθε τηλεοπτική σειρά έχει κυκλφορήσει από τότε που ήμουν 15 χρονών, ομολογώ ότι χρειάστηκε να το ψάξω για να θυμηθώ πότε ακριβώς έπαιξε η Sarah Wayne Callies (βλέπε Prison Break, Walking Dead) την Jane Porter (το 2003) και που (στο Tarzan & Jane του WB που ακυρώθηκε μετά από 8 επεισόδια).
Εκεί όπου το concept θυμίζει επικίνδυνα Arrow με την ίδια ως αστυνομικό δίπλα σε ένα παλικάρι με μακριά ξανθά μαλλιά που επέστρεψε στην πόλη μετά από 20 χρόνια που ήταν χαμένο στις ζούγκλες της Αφρικής.
Εξίσου μη αξιομνημόνευτο είναι και το Tarzan που έσκασε μύτη στις αρχές των 90s (1991-1994). Αν και δεν μπορώ να πω το ίδιο για την Γαλλίδα μοντέλο-πρωταγωνίστρια του, Lydie Denier, που μετά από αυτό το ρόλο έπαιξε -μεταξύ άλλων- στο σίκουελ της Άγριας Ορχιδέας και σε ένα επεισόδιο του Red Shoe Diaries. Ματάρες, δεν συμφωνείτε;

Μπροστά στη Sheena η Jane δεν πιάνει μια

Μπορεί η Jane να αποτέλεσε αφορμή για πλήθος από low budget ταινίες (πολλές από τις οποίες ιταλικές) στη λογική jungle girl, αλλά καμία τους
δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε γκέλα την Sheena, Queen of the jungle. Πρόκειται για τον πρώτο γυναικείο χαρακτήρα κόμικ με τον δικό της τίτλο (το 1937, 4 χρόνια πριν από την Wonder Women) που έγινε πρώτα τηλεοπτική σειρά στα 50s με την ‘Αμαζόνα’ Irish McCalla.
Γνώρισε όμως την αποθέωση όταν μας συστήθηκε κινηματογραφικά μέσω της υπέροχα βραχνής φωνής και των μοναδικών καμπύλων της Tanya Roberts το 1984. Μια ταινία (Sheena) που πάτωσε από κριτικές (ήταν υποψήφια για 5 Χρυσά Βατόμουρα) αλλά την οποία κανείς άντρας ποτέ του δεν λησμόνησε.









Για λόγους ηθικής τάξης οφείλουμε εδώ να αναφέρουμε και την Gena Lee Nolin (πρωταγωνίστρια του Baywatch και του πιο ξενέρωτου sex video ever) που την υποδύθηκε επίσης τηλεοπτικά σε μια σειρά (Sheena) του 2000 που κανείς σόφρων άνθρωπος δεν κατάλαβε πως στο καλό ανανεώθηκε για 2η σεζόν.



oneman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου