ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Βιβλίο που φοριέται, βάζει τον αναγνώστη στο «πετσί» των πρωταγωνιστών

Βιβλίο που φοριέται, βάζει τον αναγνώστη στο «πετσί» των πρωταγωνιστών [βίντεο]
Η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου είναι αδιαμφισβήτητα μία μαγευτική εμπειρία για τον αναγνώστη. Τώρα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, κάνουν την εμπειρία ακόμα πιο ξεχωριστή δημιουργώντας το πρώτο «βιωματικό» βιβλίο, που επιτρέπει στον αναγνώστη να συμπάσχει με τον ήρωα του μυθιστορήματος.

Με μία ειδική στολή που «φοριέται» στο σώμα του αναγνώστη, το βιβλίο του επιτρέπει να νιώσει πάνω του στην κυριολεξία τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της πλοκής.
Συγκεκριμένα, το ειδικό γιλέκο, περιέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συνδέεται με το βιβλίο. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή του βιβλίου, αυτό -σε συνεργασία με το γιλέκο- δημιουργεί μια σειρά από τεχνητές εμπειρίες (περιοδικές αλλαγές στη θερμοκρασία, δονήσεις πάνω στο σώμα, πρόκληση φωτισμού και ήχων που μεταφέρουν στον αναγνώστη αισθήσεις σχετικές με αυτό που διαβάζει, έτσι ώστε να μπαίνει καλύτερα στο «κλίμα» του βιβλίου.
Η τεχνική που ονομάζεται «αισθητηριακή φαντασία» αναπτύχθηκε από τους ερευνητές Φέλιξ Χάιμπεκ, Αλέξις Χόουπ και Ζιλί Λεγκό του εργαστηρίου πολυμέσων του ΜΙΤ και όπβς επισημαίνουν «δημιουργεί μια εμπειρία αφήγησης που θα απορροφά τελείως τον αναγνώστη και θα είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα του.»




iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου