ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τυρί σαγανάκι (με ένα πολύ ιδιαίτερο κρητικό τυρί)

Τυρί σαγανάκι (με ένα πολύ ιδιαίτερο κρητικό τυρί)

Ξέρετε τι είναι το κατσοχοίρι;



Το κατσοχοίρι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τυράκι της Κρήτης.  Όταν  οι τυροκόμοι  βγάζουν τη «μαλάκα» (γνωστή πια και στους εκτός Κρήτης λόγω του …περίεργου ονόματος) μαζεύουν τα κομματάκια-τρίμματα που απομένουν στον ορό , τα ζυμώνουν με το χέρι και τους δίνουν σχήμα μικρού σκαντζόχοιρου.  Επειδή τον σκαντζόχοιρο τον λέμε κατσόχοιρο στη Κρήτη,  λέμε  κατσοχοίρι  τούτο το τυράκι.   

Δεν παρασκευάζεται λοιπόν σε μεγάλες ποσότητες γι αυτό είναι δυσεύρετο στον πολύ κόσμο. Οι βοσκοί  έκαναν παλιότερα τέτοια τυράκια δώρο στους συντέκνους και στους κουμπάρους τους.  


Το κατσοχοίρι  μπαίνει σε πίτες και  σε καλιτσούνια (μερικοί μάλιστα λένε πως κάνει τα καλύτερα καλιτσούνια).  Ωμό δεν είναι πολύ νόστιμο αλλά η ελαστική υφή του δίνει ένα από τα ωραιότερα σαγανάκια. 


Φέτος βρήκα στην αγορά κατσοχοίρι –δεν είναι εύκολο να βρει κανείς πάντα- και παρόλο που δεν ήταν νωπό το χρησιμοποίησα στις τυρένιες πασχαλινές συνταγές μου. Έβαλα στην κρεατότουρτα, έφτιαξα  λίγα ανεβατά καλιτσούνια και έμεινε και  κάμποσο για το σαγανάκι μου. 


Φυσικά σαγανάκι φτιάχνω και με άλλα κατάλληλα τυριά, αλλά το κατσοχοίρι δίνει σαγανάκι με ωραία τραγανή  κρούστα ενώ μένει μαλακό και ελαστικό στο εσωτερικό του.
  

Αν βρεθείτε στην Κρήτη ζητείστε κατσοχοίρι σε μαγαζιά με τυροκομικά προϊόντα και απολαύστε το σε διάφορες συνταγές αλλά κρατείστε λίγο και για σαγανάκι!


Υλικά:

Τυρί κατάλληλο για σαγανάκι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο
Λεμόνι για το σερβίρισμα

Επί το έργον:


Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια με πάχος 1-1,5 cm  σε μέγεθος όσο το μισό της παλάμης του χεριού περίπου. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει . 


Βουτάμε τα κομμάτια του τυριού  σε ένα μπολ με κρύο νερό και  τα αλευρώνουμε καλά.

Τα βάζουμε να τηγανιστούν και τα γυρίζουμε με προσοχή χωρίς να τα τρυπήσουμε με το πιρούνι. 


Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά. Με λίγο φρεσκοστυμμένο  λεμόνι είναι από τις πιο απολαυστικές λιχουδιές!


Παρατηρήσεις:

1)Για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία θερμίδων, μπορούμε να ψήσουμε το τυρί μας αφού το βρέξουμε και το αλευρώσουμε σε μαντεμένια πλάκα. Γίνεται κι έτσι πολύ νόστιμο.


2)Δεν κάνουν όλα τα τυριά για σαγανάκι.  Προτιμούμε τα σκληρά τυριά. Ιδανικά είναι εκείνα που λιώνουν ελαφρά όταν ζεσταθούν. Γι αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο  να δημιουργήσουμε μια κρούστα γύρω τους. Συχνά αυτό γίνεται με χυλό (κουρκούτι).  Όταν όμως το τυρί είναι καλό , προτιμώ να μη το κρύβω με κουρκούτι . Ούτε το κλασικό πανάρισμα με αυγό και φρυγανιά  προτιμώ για να μη το επιβαρύνω με θερμίδες και λιπαρά.

cretangastronomy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου