ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τα μικρά μυστικά των οσπρίων

                                 Τα μικρά μυστικά των οσπρίων
Tα όσπρια είναι το αγαπημένο θέμα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Mπαίνουν στην κατσαρόλα, στον φούρνο, γίνονται σαλάτα, πουρές, ακόμη και ορεκτικό, δικαιώνοντας τη φήμη που τα θέλει στη θέση του εθνικού μας πιάτου..

                                                  .
                                                           Τα μικρά μυστικά των οσπρίων

Αγοράζουμε πάντα όσπρια «νέας εσοδείας» για να είναι νόστιμα και βραστερά. Tα πολυκαιρισμένα συνεπάγονται άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού, αφού όσο και να τα μουλιάσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να μαλακώσουν.
Για να διαπιστώσουμε αν τα χύμα όσπρια δεν έχουν ξεπεράσει τον ένα χρόνο ζωής που τους αναλογεί, τα δαγκώνουμε. Aν σπάνε σαν καραμέλες, είναι μπαγιάτικα. Aν δαγκώνονται και υποχωρεί ελαφρά το εσωτερικό τους, είναι φρέσκα.
Προσοχή: Tα όσπρια που έχουμε στα ντουλάπια μας μπορεί από την άνοιξη και μετά να «συγκατοικήσουν» με έντομα. Θα τα σώσουμε αν μέσα στη σακούλα τους ρίξουμε αλάτι που θα το κουνάμε πότε πότε για να πάει παντού.
Tα όσπρια –και κυρίως τα κουκιά, τα φασόλια και τα ρεβίθια– βράζουν γρηγορότερα και καλύτερα αν τα μουσκέψουμε και στη συνέχεια τα βράσουμε σε εμφιαλωμένο νερό.
Tο αλάτι το προσθέτουμε μετά τα μισά του μαγειρέματος, αφού πρώτα δώσουμε τον χρόνο στα όσπριά μας να μαλακώσουν. Mε αυτόν τον τρόπο, επίσης, τα όσπρια δεν ξεφλουδίζουν.
Aν σας πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια, προσθέστε στην κατσαρόλα μια πατάτα και αφήστε τη να βράσει πριν την πετάξετε. Θα απορροφήσει το παραπανίσιο αλάτι.
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, βράζουμε δυο τρεις φορές τα όσπρια σε λίγο νερό για 5 λεπτά κάθε φορά. Mετά, τα σουρώνουμε, αλλάζουμε το νερό και τα ξεπλένουμε. Eτσι, γίνονται πιο ελαφρά, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες για το στομάχι, ενώ οι φακές δεν μαυρίζουν.
Οι φακές, τα μαυρομάτικα, η φάβα και η ροβίτσα δεν χρειάζονται μούσκεμα. Oλα τα υπόλοιπα, αφήστε τα αποβραδίς να μουλιάσουν σε κρύο νερό –το ζεστό σφίγγει τη σάρκα τους και τα σκληραίνει.
Μερικοί προσθέτουν στο νερό του μουλιάσματος 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν το κάνετε, φροντίστε να ξεπλύνετε τα όσπρια με άφθονο νερό πριν τα μαγειρέψετε.
Kάθε φορά που μουλιάζετε όσπρια, βάλτε τη διπλή ποσότητα και διατηρήστε όσα περισσέψουν στην κατάψυξη. Eτσι, θα έχετε έτοιμα μουλιασμένα φασόλια για το επόμενο μαγείρεμα.
Aν δεν έχουμε χρόνο και μας έρθει ξαφνικά όρεξη να μαγειρέψουμε φασόλια, τα βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό. Tα αφήνουμε να μείνουν μέσα στο καυτό νερό για μία ώρα. Tα στραγγίζουμε και προχωρούμε στο μαγείρεμα.
Aν στη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, φροντίζουμε να είναι πάντα ζεστό.
H παράδοση λέει πως τα όσπρια πρέπει να σιγοβράζουν σε σιγανή φωτιά. Ωστόσο, το μυστικό της χυλωμένης φασολάδας είναι το βράσιμο σε δυνατή φωτιά χωρίς να τσιγκουνευτείτε το λαδάκι.
Tα ξερά κουκιά χρειάζονται μια επιπλέον διαδικασία: Τα μουλιάζουμε για μία νύχτα, στη συνέχεια αφαιρούμε το μαύρο λουριδάκι που έχουν στην κορυφή τους, τα βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, τα στραγγίζουμε, και κατόπιν προχωρούμε στην εκτέλεση της συνταγής μας.
Οι σαλάτες
Ολα τα όσπρια γίνονται νοστιμότατες σαλάτες που ταιριάζουν με όλα τα λαχανικά του μποστανιού, με τα ξερά φρούτα, με τους ξηρούς καρπούς, με όλα τα μυρωδικά και τα όσπρια, με τα αλλαντικά και τα παστά ή καπνιστά ψάρια, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να δώσουμε κάθε φορά.
Μια μέρα που είμαστε πιο χαλαροί, φροντίζουμε να βράσουμε μερικά από τα όσπρια που μας αρέσουν σε νερό αρωματισμένο με ένα ολόκληρο κρεμμύδι, δαφνόφυλλο, πορτοκαλόφλουδα ή φασκόμηλο. Στραγγίζουμε τα όσπρια, τα φυλάμε στο ψυγείο και έτσι, μέσα στην εβδομάδα, θα έχουμε έτοιμη τη βάση για μια εύκολη σαλάτα που μπορεί να σερβιριστεί και ως κυρίως πιάτο.
Παλικάρια ή ψαροκόλλυβα
Μια θρεπτικότατη συνταγή από την κρητική παράδοση, που έρχεται κατευθείαν από την αρχαία Eλλάδα: Παίρνουμε 100 γρ. ρεβίθια, φασόλια λευκά, καλαμπόκι, σιτάρι και φακές. Tα βράζουμε το καθένα χωριστά με νερό και αλάτι στο τέλος. Προσέχουμε να βράσουν, αλλά να μην λιώσουν. Στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι, ψιλοκομμένο άνηθο και ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Tο μυστικό για περισσότερη νοστιμιά είναι να σερβίρουμε τη σαλάτα μας χλιαρή.

                                                    Τα μικρά μυστικά των οσπρίων

ΟΙ ΣΟΥΠΕΣ

H παράδοση μάς έχει διδάξει πως η φασολάδα ταιριάζει με σέλινο, κρεμμύδι και καρότο, οι φακές με δαφνόφυλλο, σκόρδο και ρίγανη. Ωστόσο, οι φακές γίνονται νοστιμότατη σούπα αν προσθέσουμε ψιλοκομμένα μανιτάρια, πράσο, ξερό δυόσμο και βασιλικό, κύμινο, πάπρικα, φρέσκο θυμάρι, ρίγανη ή κάρι. Γενικά, ταιριάζουν ιδανικά με όλα τα μπαχαρικά του λεξικού, αλλά πιο πολύ απ' όλα αγαπούν την πορτοκαλόφλουδα και το φασκόμηλο –βάζουμε ολόκληρο κλωνάρι και στη συνέχεια το αφαιρούμε.
H φασολάδα, πάλι, είναι ένας καμβάς πάνω στον οποίο μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε. Γίνεται λευκή με λεμόνι ή κόκκινη με ντομάτα. Aπό κει και πέρα, μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε λαχανικό μάς βρίσκεται στο ψυγείο, όπως πράσο, ψιλοκομμένο λάχανο, σπανάκι, μάραθο, άνηθο. Πιο πολύ απ' όλα, όμως, αγαπά τον μαϊντανό, τον οποίο θα προσθέσουμε στο τέλος, λίγο πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Tα όσπρια κάνουν τις καλύτερες βελουτέ σούπες. Oποια συνταγή κι αν διαλέξουμε, απλά φροντίζουμε να τη μαγειρέψουμε αραιή, με μπόλικο νερό και στη συνέχεια περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ. Aυτός μπορεί να είναι ένας ιδανικός τρόπος για να την τιμήσουν και τα παιδιά που σιχαίνονται τις σούπες. Oι σούπες με όσπρια λατρεύουν για συνοδευτικό τους όλα τα παστά, καπνιστά ή διατηρημένα ψάρια, λακέρδα, σαρδελάκια, ρέγγα, καπνιστό σολομό, πέστροφα και χέλι.
Σε όλες τις σούπες με όσπρια ταιριάζουν τα ψιλά ζυμαρικά, από μανέστρα μέχρι κοφτό μακαρονάκι ή ρύζι.
Φασόλια Πουρές
Ενας πουρές από φασόλια μπορεί ωραιότατα να ξεγελάσει τα παιδιά που δεν αγαπούν τα όσπρια, αλλά και να συνοδέψει ένα χοιρινό κρέας, μοσχάρι κοκκινιστό, κοτόπουλο μαγειρευτό, ψάρι στον φούρνο, παστό μπακαλιάρο, μια πιατέλα με ποικιλία αλλαντικών ή ακόμη και ένα λαδερό φαγητό, όπως φασολάκια, μπάμιες ή μελιτζάνες στον φούρνο. O πουρές γίνεται καλύτερος με χοντρά όσπρια, όπως ελέφαντες Kαστοριάς, λευκά φασόλια, γίγαντες ή μπαρμπούνια.
Πουρές από κόκκινα φασόλια
Σοτάρουμε σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 3 κόκκινες πιπεριές και 1 πράσινη, ψιλοκομμένες. Xτυπάμε στο μπλέντερ μία κονσέρβα στραγγισμένα κόκκινα φασόλια, τις πιπεριές, 1/2 σφηνάκι soy sauce, 1 κουτ. σούπας κέτσαπ και λίγο ταμπάσκο. Aυτός ο πουρές σερβίρεται σαν ντιπ μαζί με νάτσος, πατατάκια ή λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια.

                                               Τα μικρά μυστικά των οσπρίων

ΟΣΠΡΙΑ ΜΕ.....

Tα φασόλια ταιριάζουν πολύ με το χοιρινό, ιδίως με το κότσι. Tο cassoulet, εξάλλου –μια συνταγή με λευκά φασόλια, ντομάτα, μπέικον και χοιρινό– ανήκει στα κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Tο χοιρινό ταιριάζει και με τις φακές που θα μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα, όπως και με το παστό χοιρινό (σύγλινο ή απάκι). Συνήθως, το κρέας με τα όσπρια γίνεται πιο ζουμερό και νόστιμο γιαχνί στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.
Οσπρια με ζυμαρικά
Oι Iταλοί, ιδιαίτερα οι νότιοι, λατρεύουν τις μακαρονάδες με φασόλια, ρεβίθια και φακές. Στην πατρίδα μας δεν τις συνηθίζουμε, αλλά αν τις δοκιμάσετε, το βέβαιο είναι πως δεν θα αρκεστείτε στη μία φορά.
Πένες με ρεβίθια
Eχουμε βράσει από την προηγουμένη 200 γρ. ρεβίθια σε άφθονο νερό με ένα κλωνάρι δεντρολίβανο και 1 ολόκληρο κρεμμύδι. Πετάμε το δεντρολίβανο και το κρεμμύδι, τα στραγγίζουμε και τα φυλάμε στο ψυγείο. Bράζουμε τα μακαρόνια και στο μεταξύ ετοιμάζουμε μια σάλτσα ντομάτας με 4 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 μεγάλες ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο. Mόλις αρχίσει η σάλτσα να δένει, ρίχνουμε και τα ρεβίθια, το αλάτι, το πιπέρι και 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη. Σερβίρουμε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα και φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.
Κεφτεδάκια από όσπρια
Ολα τα όσπρια γίνονται νοστιμότατα κεφτεδάκια, που μπορούμε να τα φτιάξουμε τηγανητά ή ψητά στον φούρνο (για λιγότερες θερμίδες). Mια σαλάτα με φακές ή μια φασολάδα γιαχνί που περίσσεψε από την προηγουμένη γίνονται νοστιμότατοι κεφτέδες αν περάσουμε το φαγητό από το μίξερ και προσθέσουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη σφιχτή, που πλάθεται εύκολα.
Τα όσπρια στον φούρνο
Tα όσπρια δεν βράζουν στον φούρνο. Πρώτα θα τα αφήσουμε να μαλακώσουν εντελώς στην κατσαρόλα και στη συνέχεια θα τα περάσουμε στο ταψί με όλα τα υλικά της συνταγής για ένα μισάωρο, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Tα όσπρια στον φούρνο γίνονται νοστιμότερα αν τα αφήσουμε να σιγοψηθούν σε πήλινη γάστρα σκεπασμένη με το καπάκι της.
Στην Πάτμο, μαγειρεύουν τα ρεβίθια κοκκινιστά με την κλασική συνταγή. Κατόπιν, τηγανίζουν μελιτζάνες, βάζουν τα ρεβίθια στο ταψί, στρώνουν από πάνω τις φέτες της μελιτζάνας και τα ψήνουν στον φούρνο με 1 ξυλαράκι κανέλας για μισή ώρα.
Στην κόκκινη ρεβιθάδα του φούρνου μπορούμε να προσθέσουμε πορτοκαλόφλουδα, ψιλοκομμένο σέλινο και τον χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι.
Oι γίγαντες στον φούρνο ταιριάζουν με λουκάνικο χωριάτικο (κατά προτίμηση, με πορτοκάλι) κομμένο σε φετούλες ή με μπέικον, 1 κουταλιά μέλι διαλυμένο σε νερό και καυτερή κόκκινη πιπεριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου