ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πώς καταψύχω πατάτες

Η κατάψυξη μας βγάζει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση.
Διατηρούμε όσα περισσεύουν ώστε να μην πετάξουμε τίποτα ή έχουμε έτοιμο φαγητό για μια ώρα ανάγκης. Ένα από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στα φαγητά μας και σε πάμπολλες μορφές είναι οι πατάτες. Δυστυχώς όμως οι πατάτες δεν καταψύχονται, τουλάχιστον όχι ωμές. Εάν τις βάλετε στην κατάψυξη ως έχουν, θα πάρετε μαυρισμένες και νερουλιασμένες πατάτες, σίγουρα όχι καλές προς κατανάλωση.
Εάν θέλετε να φτιάξετε κάποιο φαγητό που περιέχει και πατάτες και να το βάλετε στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί (για να το μαγειρέψετε την ώρα που θα το χρειαστείτε), τότε καλύτερα να παραλείψετε τις πατάτες και να τις προσθέσετε στο φαγητό όταν το βγάλετε πια από την κατάψυξη, πριν μαγειρευτεί. Αν όμως βάλετε στην κατάψυξη ήδη μαγειρεμένες πατάτες, το πιο πιθανό είναι πως δε θα έχετε πρόβλημα.
Οι πατάτες λοιπόν μπορούν να καταψυχθούν, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια διαδικασία, ανάλογα με το πώς θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε μετά. Μπορείτε δηλαδή να έχετε σχεδόν έτοιμες τηγανιτές πατάτες στην κατάψυξη και να σας παίρνει λίγα μόνο λεπτά να τις ετοιμάσετε μόλις σας τις ζητήσουν! Το ίδιο για πατάτες φούρνου ή πουρέ, αλλά και για σχεδόν όλους τους τρόπους μαγειρέματος πατάτας. 
Μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ μας έδειξε πως πρέπει οι πατάτες που διαλέγουμε προς κατάψυξη να είναι ώριμες, δηλαδή να έχουν αποθηκευτεί (όχι στο ψυγείο) για τουλάχιστον 30 μέρες. Οι ώριμες πατάτες μαυρίζουν λιγότερο και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Το δεύτερο που πρέπει να αποφασίσουμε είναι το πώς θα τις χρησιμοποιήσουμε. Ανάλογα λοιπόν με τη συνταγή μας θα κάνουμε την προετοιμασία. Για όλες τις συνταγές όμως ισχύει το ίδιο πράγμα: οι πατάτες θα πρέπει να μαγειρευτούν όπως θα κάναμε για τη συνταγή μας, μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες. Μόνο έτσι θα καταψυχθούν σωστά. Ας δούμε τι γίνεται σε κάθε περίπτωση:

Πατάτες τηγανιτές:
Κατ΄ αρχάς θα πλύνετε και καθαρίσετε τις πατάτες σας και θα τις κόψετε σε λωρίδες, όπως θα τις κόβατε έτσι κι αλλιώς. Θα τις πλύνετε με άφθονο νερό και θα τις στεγνώσετε καλά, με χαρτί κουζίνας. Μετά μπορείτε να ακολουθήσετε έναν από τους παρακάτω τρόπους:
  1. Σε βραστό νερό: βάλτε τις πατάτες σε νερό που βράζει και αφήστε τις για μερικά λεπτά. Ο χρόνος που θα τις αφήσετε εξαρτάται από το μέγεθος που έχετε κόψει τις πατάτες σας. Θα πρέπει να μαλακώσουν, αλλά όχι να βράσουν εντελώς. Βγάλτε τις από το νερό που βράζει και βουτήξτε τις κατευθείαν σε παγωμένο νερό, να σταματήσει ο βρασμός. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
  2. Στο φούρνο: Βάλτε τις πατάτες με λίγο λαδάκι και λίγο αλάτι (και ό,τι άλλο μπαχαρικό θέλετε) σε μια σακούλα και κουνήστε τη σακούλα να πάει το λαδάκι παντού. Μπορείτε αυτό φυσικά να το κάνετε και σε μια λεκανίτσα, ανακατεύοντας με το χέρι. Μετά αδειάστε τις πατάτες σε ένα ταψί (όπως κάνουμε για τις Πατάτες χωρίς τύψεις) και βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230°C. Θα τις γυρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να πάρουν χρωματάκι απ' όλες τις πλευρές. Μόλις γίνει αυτό, τις βγάζετε από το φούρνο, τις βάζετε αμέσως στο ψυγείο για να κρυώσουν και να σταματήσει το ψήσιμο. Αυτή η μέθοδος απαιτεί περισσότερο χρόνο από τις υπόλοιπες.
  3. Στο τηγάνι: Τηγανίστε τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάλτε τις από το τηγάνι, στραγγίξτε τις και βάλτε τις στο ψυγείο να κρυώσουν.
Μετά από αυτά, η διαδικασία είναι κοινή: βάλτε τις προψημένες σας πατάτες σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα και φυλάξτε στην κατάψυξη. Διατηρούνται έως δυο μήνες. Όταν θέλετε να τις καταναλώσετε, βάλτε τις ως έχουν για λίγη ώρα στο φούρνο ή στο τηγάνι.


Τηγανιτές πίτες πατάτας:
Στο σάιτ έχουμε συνταγές για τηγανιτές πίτες πατάτες, όπως το Rosti (Ελβετικό Ρούστι), το Καρτόφελπουφα (Kartoffelpuffer)Latkes - Εβραϊκοί πατατοκεφτέδες , Placki ziemniaczaneΤηγανίτες με πατάτεςΚόμποι πατάτας και άλλες που θα βρείτε στις σχετικές συνταγές. Και αυτό τον μεζέ μπορείτε να τον έχετε έτοιμο νωρίτερα. Θα ετοιμάσετε τη συνταγή κανονικά και θα προχωρήσετε στο μαγείρεμα. Απλώς θα σταματήσετε λίγο πριν γίνουν. Θα αφήσετε να κρυώσουν και θα βάλετε τις πιτούλες στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τις καταναλώσετε, θα τις βάλετε να ψηθούν για λίγη ώρα, μέχρι να γίνουν εντελώς.

Πουρές:
Ετοιμάστε τον πουρέ σας κανονικά, σύμφωνα με τη συνταγή. Μετά βάλτε τον σε σακουλάκια κατάψυξης ή αεροστεγή δοχεία και βάλτε τον στην κατάψυξη. Διαφορετικά μπορείτε να βάλετε μεγάλες κουταλιές πουρέ σε ένα ταψί (ατομικές μερίδες δηλαδή), να βάλετε το ταψί όπως είναι στην κατάψυξη και όταν σφίξει και παγώσει να μεταφέρετε τις κατεψυγμένες μερίδες πουρέ σε αεροστεγές δοχείο ή σακουλάκι και να φυλάξετε στην κατάψυξη έτσι. Όταν θέλετε πουρέ, βγάζετε όσες μερίδες χρειαζόσαστε. Διατηρείται ένα μήνα στην κατάψυξη. Μετά απλώς ζεσταίνετε ξανά στον κανονικό φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Με αυτή τη μέθοδο μπορείτε να καταψύξετε και τον πουρέ που περίσσεψε από το γεύμα σας.

Πατάτες γεμιστές / διπλοφουρνιστές:
Αν θέλετε να φτιάξετε Γεμιστές διπλοφουρνιστές πατάτες   ή Πατάτες Γεμιστές ή Ψητή πατάτα σπέσιαλ ή κάποια από τις άλλες σχετικές συνταγές για γεμιστές πατατούλες, μπορείτε και πάλι να τις έχετε στην κατάψυξη. Θα ψήσετε/βράσετε τις πατάτες όπως λέει η συνταγή, θα αδειάσετε τη σάρκα τους, θα την ανακατέψετε με τη γέμιση και θα την βάλετε ξανά μέσα. Θα τις τυλίξετε μια μια σε διαφανή μεμβράνη καλά, μετά σε αεροστεγές δοχείο και θα τις βάλετε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τις καταναλώσετε, θα τις βγάλετε από την κατάψυξη και τη διαφανή μεμβράνη και θα τις βάλετε στο φούρνο, στους 230°C για 30 λεπτά περίπου. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λίγο τυράκι από πάνω λίγο πριν γίνουν.

Βραστές πατάτες:
Και εδώ τα πράγματα είναι απλά. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σας και βάλτε τις να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σουρώστε και βάλτε τις αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Στεγνώστε τις και απλώστε τις σε ένα ταψί. Βάλτε τις στην κατάψυξη μέχρι να σφίξουν καλά και μετά βάλτε τις παγωμένες πατάτες σε σακουλάκια ή αεροστεγή δοχεία. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να πάρετε όσες πατάτες θέλετε όταν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσετε. Όταν τις βγάλετε από την κατάψυξη συνεχίστε το μαγείρεμα κανονικά.

Οι πατάτες στην κατάψυξη διατηρούνται καλά για 1-2 μήνες. Υπάρχουν ποικιλίες πατάτας που συμπεριφέρονται καλύτερα όταν καταψύχονται, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα την πολυτέλεια να γνωρίζουμε την ποικιλία της πατάτας ή να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλές ποικιλίες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε γενικώς είναι οι πατάτες σας να είναι χωρίς χτυπήματα και βεβαίως χωρίς πρασινίλες.
Μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές στο χώρο μας για συνταγές με πατάτες. Καλά μαγειρέματα!

Πηγές:
sintagespareas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου