ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

O μηχανισμός της ανανέωσης


Χρησιμοποιούμε τα σωστά ενυδατικά προϊόντα, καθαρίζoυμε καθημερινά το δέρμα μας και όμως εκείνο δείχνει κουρασμένο, άγριο και θαμπό. Ποιο κομμάτι λείπει από το παζλ της αποτελεσματικής περιποίησης; Ίσως το σημαντικότερο, εξηγούν οι ειδικοί: Η απολέπιση.

Πριν μιλήσουμε για την απολέπιση και πόσο σημαντική είναι, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη δομή του δέρματος. Το δέρμα αποτελείται από τρεις στιβάδες: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η επιδερμίδα χωρίζεται και αυτή με τη σειρά της σε τέσσερις στιβάδες: τη βασική, την ακανθωτή, την κοκκώδη και την κεράτινη, που είναι η επιφάνειά της. Η αναγέννηση της επιδερμίδας ξεκινά από τη βάση της, δηλαδή τη βασική στιβάδα, και τελειώνει στην κεράτινη.

Η φυσική απολέπιση Καθημερινά γεννιούνται νέα κύτταρα στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας και ανεβαίνουν σιγά-σιγά στην επιφάνεια, όπου και κερατινοποιούνται, σχηματίζοντας την κεράτινη στιβάδα. Αυτός ο κύκλος διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 ημέρες. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, αυτό το διάστημα αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα παλιά κύτταρα να παραμένουν στην επιφάνεια περισσότερο και σε αυτά να προστίθενται τα επόμενα. Η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας είναι ο λόγος που η όψη μας γίνεται άτονη, τραχιά και θαμπή, με ατέλειες, όπως σπυράκια ή ξεφλούδισμα. Έχει αποδειχτεί ότι η ανανέωση των επιδερμικών κυττάρων είναι μια λειτουργία η οποία παραμένει σχετικά σταθερή στα χρόνια της νεότητας, αργότερα όμως, ιδίως μετά τα 50, αρχίζει να φθίνει δραματικά. Σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις, ο ρυθμός της κυτταρικής ανανέωσης μειώνεται κατά 40% ανάμεσα στα 50 και τα 70.

Βάλε ένα χεράκι Η απολέπιση εντείνει τη φυσική ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται. Η διαδικασία αυτή, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, μας απαλλάσσει από τα νεκρά κύτταρα. Επιπλέον, επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουμε στο δέρμα να διεισδύσουν καλύτερα και πιο βαθιά. Έτσι, η απολέπιση είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, αλλά θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια και προσοχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για την απολέπιση του προσώπου είναι το πρωί, επειδή το βράδυ ανεβαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος τα νεκρά κύτταρα. Έτσι το πρωί μπορούν να καθαριστούν με ευκολία.

Στο σπίτιΚάθε περιοχή του δέρματος έχει τις απαιτήσεις της και συγκεκριμένες μεθόδους απολέπισης που μπορούμε να εφαρμόσουμε

Πρόσωπο
  • Απολέπιση μπορείτε να κάνετε με μια βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα πριν από τον καθαρισμό.
  • Άλλος τρόπος είναι το σύνηθες απολεπιστικό προϊόν. Ωστόσο, όσον αφορά τη συχνότητα απολέπισης, σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος και η συμπεριφορά της επιδερμίδας. Για παράδειγμα, αν έχετε ξηρό τύπο, καλό είναι να κάνετε απολέπιση 1 φορά την εβδομάδα, αν έχετε λιπαρό ή μεικτό 2 φορές και αν έχετε ευαίσθητο 2 φορές τον μήνα.
  • Αν ταλαιπωρείστε από ακμή, καλύτερα να χρησιμοποιείτε μια μάσκα βαθιάς απολέπισης που δεν χρειάζεται τρίψιμο και περιέχει συστατικά που καταπολεμούν τα βακτηρίδια που ευθύνονται για την ακμή, όπως το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide).
Σώµα
  • Καθημερινά μπορείτε να κάνετε ήπια απολέπιση με ένα σφουγγάρι από λούφα, επιμένοντας στα τραχιά σημεία (γόνατα, αγκώνες, πέλματα).
  • Για μια σπέσιαλ απολέπιση, χρησιμοποιήστε πριν από το μπάνιο σε στεγνό δέρμα ένα ειδικό προϊόν με χοντρούς κόκκους, ώστε να καλυφθούν όλα τα σημεία. Τρίψτε με ένα μαλακό σφουγγάρι ή με τις παλάμες ακολουθώντας ομοιόμορφες κυκλικές κινήσεις για 2-3΄, επιμένοντας στα πιο τραχιά σημεία, όπως τα γόνατα και οι αγκώνες. Στη συνέχεια, ξεβγάλτε με άφθονο χλιαρό νερό και συνεχίστε το ντους σας.
  • Άλλο εργαλείο απολέπισης είναι η βούρτσα, που σας επιτρέπει να κάνετε απολέπιση και στην πλάτη. Βουρτσίζετε το σώμα σας από πάνω μέχρι κάτω με κυκλικές κινήσεις, επιμένοντας στα γόνατα και τους αγκώνες. Στη συνέχεια, κάντε το ντους σας.
  • Τα τρίχινα γάντια προτιμούν οι περισσότερες γυναίκες. Φορέστε τα και τρίψτε το σώμα με κυκλικές κινήσεις.
Άκρα Τα πέλματα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα γιατί δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες, που σημαίνει ότι δεν ενυδατώνονται φυσικά, άρα έχουν τάση για τραχύτητα. Από την άλλη, και τα χέρια (ιδίως η ράχη τους) έχουν ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες, γεγονός που σε συνδυασμό με την καθημερινή έκθεσή τους, αλλά και τις χειρωνακτικές δουλειές, τα αφυδατώνει και τα κάνει άγρια.

Στο ιατρείοΑνάλογα με τις ανάγκες μας και την αντοχή της επιδερμίδας, επιλέγεται από τον γιατρό η κατάλληλη φόρμουλα ή μέθοδος που θα εφαρμοστεί, η οποία μπορεί να είναι με οξέα φρούτων, χημικά οξέα, μικροκρυστάλλους ή λέιζερ. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε αυτήν τη διαδικασία τους μήνες με μεγάλη ηλιοφάνεια, διότι μπορεί να προκληθούν δυσχρωμίες. Η απολέπιση στο ιατρείο ή αλλιώς δερματολογικό πίλινγκ είναι μια θεραπεία που απομακρύνει τις στιβάδες της επιδερμίδας. Aνάλογα με τη δραστικότητά της χωρίζεται σε:
  • Επιφανειακή απολέπιση Γίνεται με οξέα φρούτων και ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις ακμής και τις λεπτές ρυτίδες.
  • Απολέπιση µεσαίου βάθους Πραγματοποιείται με δραστικότερες ουσίες (όπως τριχλωροξικό οξύ ή TCA) και συνιστάται για την καταπολέμηση των ρυτίδων και των δυσχρωμιών.
  • Βαθιά απολέπιση Φτάνει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και περιέχει φαινόλη. Είναι κατάλληλη για τις βαθιές ρυτίδες και ουλές, καθώς και για τις πανάδες. Ωστόσο, ακριβώς επειδή είναι πολύ δραστική, μπορεί να προκαλέσει πόνο και αίσθηση καύσου.
ΠΡΟΣΟΧΗ Αναζητάμε τη βοήθεια ενός δερματολόγου που ασχολείται με την αισθητική δερματολογία ή απευθυνόμαστε σε μία εξειδικευμένη και έμπειρη πτυχιούχο αισθητικό.

Tι να προσέξετε
  • Αποφύγετε τις υπερβολές στη συχνότητα της απολέπισης, γιατί μπορεί να ερεθίσει ή ακόμα χειρότερα να τραυματίσει το δέρμα σας.
  • Αν έχετε λιπαρό δέρμα με μεγάλους πόρους ή με τάση εμφάνισης ακμής, φροντίστε να επιλέξετε ένα προϊόν που είναι κατάλληλο για το δέρμα σας.
  • Κάτι που θα πρέπει να προσέχετε είναι να μην αφήνετε τις βούρτσες και τα άλλα αντικείμενα του μπάνιου σας εκτεθειμένα στο νερό, γιατί με την πάροδο του χρόνο θα υποστούν σημαντικές ζημιές.
  • Αν έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα, το τρίψιμο θα καταστρέψει το προστατευτικό υδρολιπιδικό της φιλμ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ξηρότητα, το ξεφλούδισμα, τις κοκκινίλες, σε φωτοευαισθησία, ακόμα και σε τραυματισμό.
  • Μετά την απολέπιση, επειδή έχουν απομακρυνθεί όλα τα έλαια της επιδερμίδας, είναι σημαντικό να απλώνετε μια ενυδατική κρέμα.
  • Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες χρειάζονται προσοχή, γιατί είναι επιρρεπείς στη μετα-φλεγμονώδη μελάγχρωση, δηλαδή τις χρωματικές κηλίδες.
  • Αν έχετε τάσεις ακμής, αποφύγετε το επίμονο τρίψιμο, διότι μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία ευνοεί τη δημιουργία βακτηριδίων.
Σπιτικές συνταγέςΤο scrub μπορεί να φτιαχτεί ακόμα και από απλά υλικά που έχετε στο σπίτι σας

Για το πρόσωπο: Αντιοξειδωτικό απολεπιστικό 

Θα χρειαστείτε
  • 1 κουταλιά ροδόνερο
  • 1/2 κουταλάκι σκόνη από αμύγδαλα (αλεσμένα στο μπλέντερ)
Οδηγίες Ανακατέψτε τα υλικά σας και απλώστε τα σε στεγνό πρόσωπο. Κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για 1΄ σε κάθε περιοχή (μέτωπο, μάγουλα, μύτη, πιγούνι).

Για το σώµα: Συσφιγκτικό και τονωτικό πίλινγκ

Θα χρειαστείτε
  • 50 ml αμυγδαλέλαιο ή έλαιο τζοτζόμπα
  • 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού ή δεντρολίβανου
  • 5 κουταλιές ιωδιούχο αλάτι
Οδηγίες Αναμείξτε όλα τα υλικά και κάντε 2-3΄ μασάζ στην περιοχή του σώματος που θέλετε. Το scrub θα αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα και θα τονώσει την επιδερμίδα.

Για τα άκρα: Μαλακτικό απολεπιστικό

Θα χρειαστείτε
  • 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας
Οδηγίες Αναμείξτε όλα τα υλικά και τρίψτε το μισό μείγμα στα πέλματά σας για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει η περιοχή. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο μισό απλώστε το στα χέρια σας, κάνοντας απαλό μασάζ. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΒΑΛΙΑ ΜΟΥΣΑΤΟΥ, δερματολόγο και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΒΟΛΑΝΑΚΗ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο και επιστημονικό υπεύθυνο του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας και Αντιγήρανσης DoCare, του «ΜΗΤΕΡΑ», και την κ. ΜΑΙΡΗ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΥ, πτυχιούχο αισθητικό με ειδικότητα στην Κοσμετολογία (www.mfdayspa.gr).

vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου