ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το γυμναστήριο (μόνο) δε θα σε σώσει ούτε αυτή τη χρονιά



Μιας και δεν έχει βγει ο Αύγουστος θέλω να σε προλάβω.
Πριν βάλεις το χέρι στην τσέπη. Γιατί, ξέρεις, είναι αυτή η εποχή του χρόνου που είσαι ζεστός, που το έχεις πάριε απόφαση ότι φέτος είναι η χρονιά που θα γίνεις φέτες, όπως ήταν άλλωστε και τα Χριστούγεννα, όπως ήταν και το Πάσχα, όπως ήταν και πέρυσι τέτοια εποχή.
Το έχεις ξαναδεί το εργάκι, ένα δύο μήνες θα διαρκέσει ο ενθουσιασμός και μετά πάλι στα ίδια ρε φίλε. Όχι μόνο εσύ όλοι μας. Θα πάει τζάμπα το διακοσάρι.

Ας πούμε, όμως, λίγο για αυτόν τον ενθουσιασμό, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Τα καλά νέα είναι ότι μέσα στις διακοπές μάζεψες ένα δύο πόντους, έριξες δύο τρία κιλάκια. Έφυγε εκείνο το “ούγκ” στην πρώτη εντύπωση που έδινες. Και μάλιστα χωρίς να κάνεις πολλά πολλά.
Ούτε βάρη σήκωσες, ούτε έτρεξες χιλιόμετρα, ούτε κολύμπησες σα βατράχι. Μόνο και μόνο γιατί ήσουν σε συνεχή κίνηση. Πήγαινε από εδώ, πήγαινε από εκεί, βγάλε τις βαλίτσες, μπες στο αυτοκίνητο, βγες από το αυτοκίνητο, ανέβασε τις βαλίτσες, κατέβασε τις βαλίτσες, πήγαινε για μπάνιο, γύρνα από το μπάνιο.
Και τώρα ο εγκέφαλος σου κάνει αριθμητική. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Δύο επί δύο τέσσερα. Ενάμιση κιλό μέσα σε δύο εβδομάδες χωρίς να κάνεις στην ουσία τίποτα, αν πηγαίνεις γυμναστήριο τέσσερις φορές την εβδομάδα τα δέκα κιλά σε δύο μήνες τα έχεις εύκολα. Μέχρι τα Χριστούγεννα οι κοιλιακοί σου θα είναι φέτες για πλάκα. Πλακίτσα θα τους κάνεις.
Αμ δε. Θέλω να πω μπορείς να είσαι αρκετά fit και γυμνασμένος κι ας έχεις μπόλικα κιλάκια παραπάνω. Και ας μη φαίνεται. Όπως ο καλύτερος aerobic instructor που ξέρω. Έχει πολλά κιλάκια παραπάνω. Όχι από το μέσο γυμναστή, από το μέσο άνθρωπο. Αλλά την κίνηση του ούτε στα όνειρα σου. Και μπορείς να κάνεις πολύ καλά workout και πραγματικά να βελτιώνεις το σώμα σου χωρίς αυτό να δείχνει σε φόρμα αγώνων.
Άλλο είναι το μάθημα που πρέπει να πάρεις από τις διακοπές. Το πρόβλημα στο κομμάτι σουλούπι και αδυνάτισμα δεν είναι η έλλειψη άσκηση αλλά κυρίως η καθιστική ζωή.

Είχαμε γράψει παλιότερα “καλύτερα κόψε το φαγητό αν θες να χάσεις κιλά” εννοώντας ότι η άσκηση είναι συμπληρωματική και δε θα πρέπει να περιμένεις πολλά πολλά από την άσκηση μόνο αλλά για να πιάσει τόπο η αλλαγή στη διατροφή θέλει να αλλάξεις τρόπο ζωής. Εκτός αν εφαρμόσεις πολύ ακραία regimes άσκησης οπότε θα ήταν πιο εύκολο να το κάνεις κόβοντας το φαί.
Εδώ πρέπει να καταλάβεις ότι στις διακοπές ήσουν σε κίνηση όλη την ημέρα, τώρα θα πέσεις με τα μούτρα στην καρέκλα. Οκτώ με δέκα ώρες στην καρέκλα του γραφείου, τρεις τέσσερις ώρες στον καναπέ, ο μεταβολισμός σου πέφτει και αν έχεις και άγχος (που λογικά θα έχεις έτσι που ζεις ακόμα και χωρίς πίεση στη δουλειά) θα μαζεύεις λίπος ότι κι αν τρως.
Και είναι δύσκολο για τον οργανισμό που στην πραγματικότητα κοιμάται όλη μέρα (εκτός από τον εγκέφαλο σου) να κάνει καύσεις και να στρώσει μόνο με γυμναστήριο ή καλή διατροφή. Θα το κάνει αλλά όχι όσο αποτελεσματικά νομίζεις.
Και λες τώρα ότι “στη δουλειά με τρώει η ορθοστασία,” τις σκάλες του μετρό τις ανεβαίνω με τα πόδια,” “ξέρεις τι είναι να ‘τρέχεις’ όλη την ημέρα σε meeting.” Πως δεν ξέρω. Τίποτα.  Σίγουρα είναι καλύτερα από το εντελώς καρέκλα αλλά ούτε γυμναστική είναι αυτό ούτε σωματική δραστηριότητα την οποία μπορείς να συγκρίνεις με αυτό που έκανες το καλοκαίρι.
Οπότε θα μου πεις, τώρα, “τι κάνω;”
Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι αυτοί που βλέπεις super fit κάνουν ότι έχεις στο μυαλό σου να κάνεις (γυμναστήρια, διατροφές) αλλά έχουν και διαφορετικό τρόπο ζωής. Οπότε ξέρεις… περπάτα κάθε μέρα 45 λεπτά πριν την δουλειά. Κάθε μέρα. Για μήνες. Για χρόνια. Ή μια ώρα ποδήλατο. Λύσεις πάντα υπάρχουν.
Και ίσως αυτή χρονιά να κάνεις την επανάσταση στη διατροφή σου που λέγαμε. Κόψε εντελώς τα ζωικά τρόφιμα εκτός από τα γαλακτοκομικά και ξέρω 'γω από στήθος κοτόπουλο μια φορά την εβδομάδα. Φάε ότι φυτικό μπορείς. Χωρίς να σκέφτεσαι πολλά πολλά. Χωρίς πολλά πολλά μαγειρέματα.
Να κόψεις σχεδόν εντελώς τα κρέατα και να το ρίξεις στα πράσινα. Απλά πράγματα.

Και σε ότι αφορά το γυμναστήριο είχαμε πει ότι καλύτερα “τέσσερα γερά μισάωρα παρά δύο ώρες” την εβδομάδα. Απλά περπάτα και μία ώρα μετά. Και κάθε μέρα που γυρνάς από τη δουλειά βάλε τις φόρμες σου και σύρε στο γυμναστήριο. Όχι με το μηχανάκι. Με τα πόδια. Ακόμα καλύτερα έτσι. Ότι κάνεις από λίπος θα κάψεις. Ανέβαινε  με τις σκάλες στο διαμέρισμα και κατέβα με τις σκάλες. Και την επόμενη κουβάλα μαζί σου δύο αλτηράκια. Και την επόμενη τα διπλά.
Αυτό είναι αλλαγή στον τρόπο ζωής. Και τότε θα δεις αλλαγή στο σώμα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου