ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΤΗΤΑ COSMI...ΟΤΑΤΗ Η καλύτερη καραμπίνα του κόσμου

                    Εσωτερική λείανση της Cosmi, τα σχόλια περιττεύουν!

Η Cosmi είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη καραμπίνα του κόσμου, αυτό είναι γνωστό. Το γιατί έχει αυτόν τον τίτλο γίνεται κατανοητό αμέσως μετά το άνοιγμα του όπλου.

Λόγω επαγγέλματος βλέπουμε πολλά όπλα όλων των ποιοτήτων και σε κάθε βαθμίδα κόστους. Εσωτερική κατασκευαστική ποιότητα και λείανση των εσωτερικών τμημάτων δεν έχει κανένα όπλο κανενός τύπου. Η λείανση που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν πλησιάζει καν την εξ επαφής γυαλάδα που βλέπει κανείς στα εσωτερικά μέρη της καραμπίνας. Και αυτή η γυαλάδα δεν έχει προστεθεί, αλλά είναι το καθαυτό ατσάλι.
Αν και τα μέτρα δεν είναι τέλεια (ελάττωμα αυτό!) η Cosmi έρχεται γρήγορα και εύκολα στον ώμο.
Αν και τα μέτρα δεν είναι τέλεια (ελάττωμα αυτό!) η Cosmi έρχεται γρήγορα και εύκολα στον ώμο.
Οταν είχε έλθει σε μια έκθεση ο ίδιος ο Cosmi, εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας και νυν διευθυντής της, ένας περαστικός τον ρώτησε αν η καραμπίνα είναι επινικελωμένη μέσα ή χρωμιωμένη. «Ούτε το ένα ούτε το άλλο, αυτό που γυαλίζει είναι η λειασμένη επιφάνεια του ατσαλιού» εξήγησε στον δύσπιστο κύριο.
Το πώς επιτυγχάνεται αυτή η λείανση είναι θέμα εξειδικευμένης δουλειάς. Ο λειαντής των όπλων είναι ειδικευμένος τεχνίτης και η λείανση στο επίπεδο που βλέπουμε στην Cosmi και σε μερικά άλλα όπλα, όπως π.χ. το περίστροφο Python της Colt, παίρνει χρόνια μάθησης. Αυτή λοιπόν η λείανση στην Cosmi είναι παντού, σε κάθε σημείο του μηχανισμού, ορατό ή μη. Η μέσα μεριά του κλείστρου είναι εξίσου καλά λειασμένη με την ορατή εξωτερική επιφάνεια.
Εκτός από εντυπωσιασμό η λείανση έχει λειτουργικό σκοπό. Αφενός επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του όπλου εκμηδενίζοντας τις τριβές μεταξύ τμημάτων, αφετέρου προστατεύει το μέταλλο από την σκουριά διότι μειώνει τις μικροσκοπικές αμυχές της επιφάνειας που αφήνουν τη σκουριά να «δαγκώσει».
Κλείστρο από τιτάνιο, μισό βάρος, ίδια αντοχή, λιγότερο αισθητό κλώτσημα.
Κλείστρο από τιτάνιο, μισό βάρος, ίδια αντοχή, λιγότερο αισθητό κλώτσημα.
Το σύστημα λειτουργίας της Cosmi είναι το ελατήριο, αυτό που εφηύρε ο Browning και ήταν το πρώτο σύστημα που εφαρμόστηκε σε αυτογεμή όπλα. Προφανώς υπάρχουν κάποιες διαφορές από το αρχικό σύστημα!
Η Cosmi γεμίζει ανοίγοντας το όπλο όπως ένα συμβατικό σπαστό όπλο, με πεταλούδα στο πίσω μέρος της βάσης. Αφού ανοίξει τότε φαίνεται η υποδοχή της αποθήκης που στεγάζεται πίσω, μέσα στο κοντάκι. Η αποθήκη έχει χωρητικότητα επτά φυσιγγίων. Ομως ένα πανέξυπνο σύστημα μειωτήρα ενεργοποιείται με ένα ειδικό κλειδί και περιορίζει τη χωρητικότητα της αποθήκης στα δύο φυσίγγια.
Εσωτερική λείανση της Cosmi, τα σχόλια περιττεύουν!
Εσωτερική λείανση της Cosmi, τα σχόλια περιττεύουν!
Η θαλάμη γεμίζει και αυτή όταν το όπλο είναι ανοικτό και στη συνέχεια το κλείστρο κλείνει πάνω στη θαλάμη. Τότε κλείνει η κάννη και το πάνω μέρος της βάσης όπως ένα σπαστό όπλο. Είναι λίγο παράξενο να βλέπει κανείς πίρο περιστροφής της κάννης σε καραμπίνα, αλλά το σύστημα έχει δοκιμαστεί σκληρά σε «πληθωρικά» κυνήγια σε όλο τον κόσμο και έχει αποδείξει την αντοχή και την αξιοπιστία του.
Αίσθηση σκανδάλης
Για ευνόητους λόγους δεν ρίξαμε με τη συγκεκριμένη Cosmi. Ο γράφων έχει ρίξει με άλλες και αυτό που εντυπωσιάζει με αυτή την καραμπίνα είναι κυρίως η αίσθηση σκανδάλης, που θυμίζει περισσότερο ένα ραβδωτό ακριβείας παρά ένα λειόκαννο. Επίσης εντυπωσιακή είναι η ομαλή λειτουργία σε κάθε φάση χρήσης του όπλου. Μια ομαλότητα που ξεπερνά ακόμη και τα πιο ακριβά χειροποίητα δίκαννα.
Ανω βάση, κάννη, ελατήριο μένουν σε ένα υποσύστημα και αγκιστρώνουν στην κάτω βάση με γάντζο όπως ένα σπαστό όπλο.
Ανω βάση, κάννη, ελατήριο μένουν σε ένα υποσύστημα και αγκιστρώνουν στην κάτω βάση με γάντζο όπως ένα σπαστό όπλο.
Στη συγκεκριμένη Cosmi ο κάτοχος παρήγγειλε σκάλισμα με παραστάσεις παπιών και κοντάκι από καρυδιά με ωραία αλλά διακριτικά νερά. Οπως αρμόζει σε χειροποίητα όπλα η διακόσμηση είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Δεν είναι όλες οι Cosmi σκαλισμένες, προφανώς λόγω προβλεπόμενης σκληρής χρήσης στους βάλτους της Αργεντινής και στην έρημο του Μαρόκου όπου αυτά τα όπλα έχουν αφήσει εποχή. Είναι πολλοί οι κάτοχοι των Cosmi που παραγγέλνουν εντελώς ασκάλιστα όπλα.
Πόσο κοστίζει μια Cosmi; Η αρχική τιμή για το ασκάλιστο όπλο σε ατσάλι αρχίζει γύρω στις 18.000 ευρώ. Από εκεί και μετά προστίθεται το σκάλισμα, η ποιότητα ξύλων, το κλείστρο τιτανίου, η κάννη τιτανίου (υπάρχει και αυτή η επιλογή) ή ακόμη και η συνολική κατασκευή από τιτάνιο. Αν αναλογιστούμε πόσα όπλα αλλάζουμε και πόσα μαζεύουμε σε μια κυνηγετική σταδιοδρομία θα δούμε ότι ξοδεύουμε περίπου τα ίδια χρήματα με μια ατσάλινη Cosmi με τσοκάκια. Αυτή η σκέψη σε εποχή κρίσης είναι ένα είδος δικαιολογίας για την αγορά ενός ποθητού αντικειμένου, αλλά να λέμε και καμιά κουβέντα για να περνά η ώρα, όπως είπε και ο λαγός στο γνωστό ανέκδοτο?
Το σετ κομπλέ: πολυτελής θήκη, τα τσοκάκια, το εξτρά κλείστρο, δύο εξτρά ελατήρια και βέβαια η...Cosmi.
Το σετ κομπλέ: πολυτελής θήκη, τα τσοκάκια, το εξτρά κλείστρο, δύο εξτρά ελατήρια και βέβαια η...Cosmi.
Το συγκεκριμένο όπλο, όταν παραγγέλθηκε καινούργιο στην ελληνική αντιπροσωπεία, κόστισε 42.000 ευρώ. Τώρα έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ανδρέα Πλαστουργού, στο κατάστημα BIG HUNTER, στο Περιστέρι. Και όπως μας είπε το προορίζει για τον, λίγο μηνών, εγγονό του? Εμείς του ευχόμαστε να τον καμαρώσει κυνηγό!
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; 
Στο θέμα του κλείστρου η Cosmi προσφέρει μια ενδιαφέρουσα καινοτομία: κλείστρο από τιτάνιο. Το τιτάνιο έχει το μισό βάρος ανά κυβικό εκατοστό του ατσαλιού, ενώ προσφέρει την ίδια αντοχή. Αυτό σημαίνει ότι το κλείστρο τιτανίου έχει μισό βάρος και συνεπώς τη μισή ορμή κατά την οπισθοδρόμηση και μισή κρούση στο πίσω μέρος της βάσης. Ο κάτοχος του όπλου μας είπε ότι το κλώτσημα με το κλείστρο τιτανίου είναι αισθητά λιγότερο από ό,τι με το ατσάλινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου