Μια φιλόξενη και γραφική κωμόπολη στολίζει το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες με τον νησιώτικο χαρακτήρα της.
Η Πύλος συνδυάζει αρμονικά το θαλασσινό στοιχείο με την στεριανή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κουβαλώντας κάτι από την αίγλη της αρχαιότητας. Θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 300 χιλιόμετρα οδικώς από την Αθήνα για να απολαύσετε τη γοητεία και την ηρεμία, που σας προσφέρει απλόχερα. Ψηλά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές αγκαλιάζουν το μεγάλο λιμάνι της πόλης και τα κάθε λογής καΐκια αρμενίζουν στα ήρεμα νερά της θάλασσας.
Εδώ όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία των Τριών Ναυάρχων, με τα καφέ να σας προσκαλούν για στιγμές χαλάρωσης κάτω από τους φοίνικες και τον αιωνόβιο πλάτανο. Η πλατεία είναι αφιερωμένη στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και σε στο κέντρο της θα δείτε το μνημείο με τα ονόματα των επικεφαλής του συμμαχικού στόλου στην ιστορική ναυμαχία.
Δεξιά και αριστερά του δεσπόζουν ένα βενετσιάνικο και ένα τούρκικο κανόνι. Στις 20 Οκτωβρίου γιορτάζονται στην πόλη τα Ναβαρίνια, με μια πλειάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Περπατήστε στα στενάκια που ξετυλίγονται γύρω από την πλατεία και ανακαλύψτε τα λογής λογής τουριστικά μαγαζάκια και τα ανηφορικά δρομάκια με τα σκαλοπάτια, που θα σας οδηγήσουν στα ψηλότερα τμήματα του οικισμού.
Φτάνοντας στο μόλο θα συναντήσετε ένα επιβλητικό κτίριο, που υπήρξε το σπίτι του διάσημου Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλιτήρα. Σύντομα, θα στεγάσει την Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη του Δήμου Πύλου. Στο βάθος του ορίζοντα μπορείτε να διακρίνετε έναν μικρό φυσικό βραχίονα, που σχηματίζει το νησάκι Σφακτηρία. Καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Πύλου, θα σας μεταφέρουν εκεί για να δείτε από κοντά το μνημείο του του Ιταλού φιλέλληνα Σανταρόζα, πεσόντος στην ιστορική ναυμαχία της Σφακτηρίας καθώς επίσης και μνημείο τριών Ελλήνων πεσόντων.
Γαντζωμένο πάνω στα βράχια, στη νότια είσοδο του λιμανιού, και πνιγμένο στα πεύκα βρίσκεται το Νιόκαστρο. Ξεκίνησε να χτίζεται από τους Τούρκους το 1572 και ανακαινίστηκε πλήρως από το 1982 ως το 1987. Μπορείτε να δείτε την Ακρόπολη του κάστρου, το Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος και τη συλλογή του Γάλλου φιλλέληνα Rene Puaux, η οποία βρίσκεται αριστερά της σημερινής εισόδου του κάστρου σε ένα πέτρινο κτίριο, τους γνωστούς στρατώνες του Μαιζώνος.
Στο δρόμο προς τη Μεθώνη αξίζει να επισκεφτείτε το Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1956. Φιλοξενεί εκθέματα από την μυκηναϊκή, αρχαϊκή, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Ανακαλύψτε τις γύρω περιοχές Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πύλο, ανάμεσα στην Βοϊδοκοιλιά και τον παραθαλάσσιο οικισμό της Γιάλοβας, βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή αλλιώς Διβάρι.
Η περιοχή, έκτασης 6.000 στρεμμάτων, παρουσιάζει έντονο οικολογικό ενδιαφέρον, αφού αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό πουλιών και φιλοξενεί την χελώνα Caretta-Caretta αλλά και τον αφρικανικό Χαμαιλέοντα. Θεωρείται προστατευόμενη περιοχή και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000.
Επισκεφθείτε το Ανάκτορο του Νέστορα, μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Πύλου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της διασωθείσας μηκηναϊκής ιστορίας. Διαφέρει από τα υπόλοιπα της περιόδου καθώς δεν περιβάλλεται από κυκλώπεια τείχη.
Στα ερείπια θα εντοπίσετε θολωτούς τάφους, τα διαμερίσματα της βασίλισσας, αποθήκες κρασιού. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε και το αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα της περιοχής. Μην παραλείψετε μια εκδρομή στην περίφημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, ένα μαγευτικό τοπίο, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς Πρασινογάλανα νερά και χρυσαφένια άμμος συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα φυσικά σκηνικά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Παλιόκαστρο ή Παλαιό Ναυαρίνο, ερείπια οχυρού του 13ου αιώνα, που βρίσκεται στο ακρωτήρι Κορυφάσιο, στη βόρεια είσοδο του όρμου του Ναβαρίνου. Μια ακόμα κοντινή απόδραση που θα σας ενθουσιάσει είναι στο Πολυλίμνιο, στον δρόμο από την Πύλο στη Μεσσήνη.
Εκεί θα συναντήσετε ένα δάσος με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, που σχηματίζουν πολλές μικρές λίμνες. Η περιοχή είναι ιδιαίτερη δημοφιλείς, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν την επισκέπτονται πλήθος τουριστών για να δροσιστούν στα παγωμένα νερά, κάτω από τους καταρράκτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου