ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ενοχο το κάπνισμα για τον καρκίνο του στόματος

           Η συχνότερη βλάβη του στόματος που έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε καρκίνο είναι η λευκοπλακία. Μάλιστα το 80% έως 90% των ασθενών με λευκοπλακία είναι καπνιστές.


                   Το κάπνισμα «σκοτώνει» τα δόντια και την υγεία της στοματικής κοιλότητας.

Ο καπνός είναι το βασικότερο αίτιο για την εμφάνιση μη ιάσιμων καρκίνων στο στόμα, στον φάρυγγα και στον λάρυγγα.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιος Υφαντής, η καθηγήτρια Στοματολογίας Αλεξάνδρα Σκλαβούνου - Ανδρικοπούλου, ο επίκουρος καθηγητής Περιοδοντολογίας Γιάννης Καρούσης και ο λέκτορας Περιοδοντολογίας Σπύρος Βασιλόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας.
Η συχνότερη βλάβη του στόματος που έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε καρκίνο είναι η λευκοπλακία. Μάλιστα το 80% έως 90% των ασθενών με λευκοπλακία είναι καπνιστές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι ο καρκίνος του στόματος και οι προκαρκινικές διαταραχές, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων.
Ορισμένες στοματικές βλάβες, που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι αθώες και αναστρέψιμες (νικοτινική στοματίτιδα, μελάγχρωση ούλων, τριχωτή γλώσσα). Αλλες, όμως, όπως οι προκαρκινικές βλάβες και ο καρκίνος, έχουν δυσμενή πρόγνωση και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Η λευκοπλακία είναι η συχνότερη βλάβη του στόματος που έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε καρκίνο. Το 80% έως 90% των ασθενών με λευκοπλακία είναι καπνιστές.
Ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης είναι από έξι έως δέκα φορές μεγαλύτερος σε καπνιστές συγκριτικά με μη καπνιστές. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν επιβεβαιωμένη τη σχέση της νικοτίνης και των παραγώγων της καύσης καπνού με τον καρκίνο του στοματικού βλεννογόνου.
Ενοχο το κάπνισμα για τον καρκίνο του στόματος
Τέσσερις στους πέντε ασθενείς με στοματικό καρκίνο είναι καπνιστές και εμφανίζουν 10 έως 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.
Ποσοστά που τρομάζουν
Τα άσχημα νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ για τους καπνιστές. Ο κίνδυνος ανάπτυξης δεύτερου, πρωτοπαθούς καρκίνου στο ανώτερο αναπνευστικό ή γαστρεντερικό σύστημα είναι δύο έως έξι φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος, οι οποίοι συνεχίζουν την καπνιστική τους συνήθεια. Στον αντίποδα, η διακοπή του καπνίσματος για πάνω από δέκα χρόνια, μειώνει τον κίνδυνο στο μισό.
Η καπνιστική συνήθεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση περιοδοντικής νόσου. Μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά δύο έως έξι φορές. Η νικοτίνη και τα παράγωγα του καπνού επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού στα περιοδοντοπαθογόνα μικρόβια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου