ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Παίζουν πως "κάνουν έρωτα"... Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση!

                         Παίζουν πως

Όταν πιάσατε την πεντάχρονη κόρη σας στο κρεβάτι με το συμμαθητή της να παίζουν πως "κάνουν έρωτα", πραγματικά θέλατε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί! Αναρωτιέστε για ποιο λόγο τα παιδιά παίζουν αυτό το παιχνίδι και πώς πρέπει να αντιδράσετε;

Για ποιο λόγο τα παιδιά παίζουν αυτό το παιχνίδι
Η σεξουαλικότητά τους ξυπνάει. Τους αρέσει η σκέψη πως το παιχνίδι τους είναι τολμηρό και απαγορευμένο.
Το ένα από τα δυο παιδιά μεγαλώνει με πιο χαλαρό τρόπο, δίχως απαγορεύσεις και όρια. Ίσως οι γονείς του να είναι ελαστικοί, να μην είναι αρκετά σεμνοί με το παιδί τους, ίσως να καυχιούνται μπροστά του για τη συμπεριφορά του γύρω από αυτό το ζήτημα κι αν υπάρχει διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα δυο παιδιά το ένα επηρεάζει το άλλο.
Αντίθετα ένα από τα δύο παιδιά μεγαλώνει σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό περιβάλλον. Το σεξουαλικό ξύπνημα μπορεί να προκαλεί αμηχανία και δυσφορία στους γονείς του, ίσως να μην του μιλούν για αυτό το ζήτημα οπότε το παιδί έχει ανάγκη να μάθει για αυτό μόνο του μέσα από την τηλεόραση ή την προσωπική εξερεύνηση.
Πώς πρέπει να αντιδράσετε
Εάν σας το πει το ίδιο μην το μαλώσετε και αποφύγετε χαρακτηρισμούς τύπου "παλιόπαιδο" που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα. Να θυμάστε πως εάν το πιέσετε πολύ υπάρχει περίπτωση να νιώσει μεγαλύτερη ντροπή κάτι που μπορεί να διαταράξει τη μελλοντική σεξουαλική του ανάπτυξη.
Πάρτε το θέμα στα σοβαρά χωρίς όμως να το δραματοποιήσετε. Πείτε για παράδειγμα "αυτό το παιχνίδι δεν είναι για παιδιά αλλά μόνο για μεγάλους. Δε σου επιτρέπω να κάνεις αυτά τα πράγματα".
Εάν το τσακώσετε εσείς χωρίς να φέρετε την καταστροφή ρωτήστε το τι συμβαίνει για να το αφήσετε να εξηγηθεί μόνο του. Στη συνέχεια αποφύγετε να το τιμωρήσετε και εξηγήστε του ότι δεν είναι παιχνίδι για παιδιά. Πείτε για παράδειγμα "δε μπορείτε να παίζετε έτσι. Δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό απλώς δεν είναι παιχνίδι για παιδιά". Φυσικά εάν πρόκειται για αδέρφια προσθέστε "όχι μόνο είσαστε πολύ μικρά αλλά επιπλέον είναι κάτι που απαγορεύεται ανάμεσα στα μέλη της ίδιας οικογένειας".
Εάν το παιδί σας σας πει όμως πως εσείς με το μπαμπά κάνετε έρωτα απαντήστε "ναι, αλλά αυτό συμβαίνει στους μεγάλους. Κι εσύ όταν μεγαλώσεις θα βρεις έναν σύντροφο όμως για την ώρα αυτό δεν είναι για σένα, δεν είσαι έτοιμο". Και στη συνέχεια κάντε αντιπερισπασμό προτείνοντάς του να παίξετε κάτι μαζί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου