ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Καραγκούνηδες....όσα πρέπει να ξέρετε για τις ελληνικές φυλές!

Oι ελληνικές φυλές
Εσάς, από πού κρατάει η σκούφια σας;
Η Ελλάδα, η Ελλαδίτσα, αυτή η μικρή κουκκίδα του χάρτη, η γη της επαγγελίας, ο μικρός αυτός παράδεισος, το σταυροδρόμι των ηπείρων, αυτή .....
.... η χώρα της Ευρώπης τέλος πάντων, με τον αρχαίο πολιτισμό εκτός από άπειρα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και λοιπά προβλήματα έχει και κάτι άλλο.
Έχει για κατοίκους ανθρώπους με διαφορετικές καταγωγές. Λέμε ότι είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες αλλά όλοι μας κάπου έχουμε ξεχωριστές ρίζες.
Αυτή η ξεχωριστή καταγωγή του καθένα είναι που βάζει κι έναν επιθετικό προσδιορισμό δίπλα στο «Έλληνας». Όπως για παράδειγμα λέμε αυτός είναι Βλάχος, Πόντιος, Κρητικός, Αρβανίτης, Σαρακατσάνος, Θρακιώτης, Μακεδόνας, Καραγκούνης και τόσα πολλά ακόμη.
Κάθε φυλή από τις παραπάνω έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, διάλεκτο, ήθη κι έθιμα, ιστορία, συνήθειες.
Λίγο πιο αναλυτικά:
Οι Βλάχοι: Στην Ελλάδα η λέξη Βλάχος χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τους ομιλούντες την Βλάχικη γλώσσα (Αρμάνοι) ή τους ομιλούντες την Βλαχομογλενίτικη. Ιστορική τους κοιτίδα θεωρείται η οροσειρά της Πίνδου και οι ορεινές της προεκτάσεις.
Η χρήση της Βλάχικης γλώσσας υπήρξε κυρίως προφορική ενώ ως γραπτή γλώσσα χρησιμοποιήθηκε από τους Βλάχους κυρίως η ελληνική.
Οι Βλάχοι έχουν δικά τους ξεχωριστά ήθη κι έθιμα για κάθε σημαντική στιγμή από τη γέννηση έως το θάνατο που τηρούνται ακόμη και σήμερα από τους νεότερους. Είναι κυρίως συγκεντρωμένοι στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.
Οι Πόντιοι: Πόντιοι ονομάζονται οι Έλληνες που κατάγονται από την περιοχή του Πόντου, δηλαδή τα νότια παράλια της Μαύρης θάλασσας (Εύξεινος Πόντος), στη σημερινή βορειοανατολική Τουρκία όπως επίσης και από την πρώην ΕΣΣΔ .
Γλώσσα των περισσότερων Ποντίων ήταν και συνεχίζει να είναι η ποντιακή διάλεκτος της ελληνικής. Οι Πόντιοι χαρακτηρίζονται από τα έντονα στοιχεία παράδοσης και εθίμων που μετέφεραν από την πατρίδα τους όπως η μουσική, οι χοροί και η κουζίνα τους.
Κατοικούν κυρίως στη Μακεδονία.
Οι Κρητικοί: Είναι οι κάτοικοι της Κρήτης με τη δική τους ξεχωριστή διάλεκτο, τα χαρακτηριστικά μαύρα ρούχα, τις βεντέτες και την παροιμιώδη φιλοξενία τους. Οι Κρητικοί έχουν αφήσει σημάδι στη μουσική, τη λογοτεχνία και τα μυστικά μακροζωίας χάρη στη διατροφή τους.
Οι Αρβανίτες: Οι Αρβανίτες είναι πληθυσμιακή ομάδα της Ελλάδας, τα μέλη της οποίας μιλούν τα Αρβανίτικα, μία μίξη Αρχαίας Ελληνικής, Τουρκικής, Αλβανικής γλώσσας.
Η λέξη «φάρα» είναι συνδεδεμένη μαζί τους, οι Αρβανίτες ήταν οργανωμένοι σε φάρες, κυρίως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. (Η φάρα είναι μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης με βάση την καταγωγή).
Σήμερα διατηρούν κι αυτοί τη δική τους διάλεκτο και τα δικά τους πολιτιστικά έθιμα και ζουν κατά κύριο λόγο στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Οι Σαρακατσάνοι: Οι Σαρακατσάνοι, γνωστοί και ως Καρακατσάνοι ή Σαρακατσαναίοι, είναι ελληνική νομαδική φυλή που βρίσκεται διασκορπισμένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Κύρια ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία και φημίζονται για τον ανυπότακτο χαρακτήρα τους.
Οι Θρακιώτες ή Θράκες: Αναφέρονται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου. H καταγωγή των Θρακών παραμένει ασαφής, λόγω απουσίας γραπτών ιστορικών πηγών.
Κατοικούν στο διαμέρισμα της Θράκης και έχουν κι αυτοί τη δική τους ξεχωριστή διάλεκτο και τους δικούς τους παραδοσιακούς χορούς.
Οι Μακεδόνες: Είναι οι απόγονοι των κατοίκων της αρχαίας Μακεδονίας. Η διάλεκτός τους έχει σλάβικες επιρροές.Χαρακτηριστικοί είναι οι χοροί τους και η παραδοσιακή φορεσιά τους.
Οι Καραγκούνηδες: Τους Καραγκούνηδες μπορεί να τους συναντήσει κάποιος στον κάμπο της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Βασικές τους ασχολίες είναι η γεωργία στο θεσσαλικό κάμπο και η ιππασία. Ο μύθος θέλει να πήραν τ’ όνομα τους από το κάρα (κεφάλι) και ο ρήμα κουνώ.
Αυτά κι άλλα πολλά είναι μερικά από τα φύλα που κατοικούσαν και κατοικούν στον ελλαδικό χώρο. Καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά δίνει μια πολυχρωμία στο ελληνικό στοιχείο.
Στα παλιότερα χρόνια που οι κοινωνίες ήταν πιο κλειστές, οι ελληνικές αυτές «ράτσες» φρόντιζαν να μην αλλοιώνονται κι έτσι οι γάμοι γίνονταν αυστηρά μεταξύ ίδιων φυλών ώστε να μην «μπασταρδευτούν».
Σήμερα, οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει να διασώσουν τον πολιτισμό της κάθε φυλής μαθαίνοντας στους νέους τους χορούς, τις παραδόσεις, τα έθιμα, τη διάλεκτο που τους αφορούν.



Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου