ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Προσοχή στις τροφές που προκαλούν πονοκεφάλους!

Αποτέλεσμα εικόνας για ημικρανίες
Αν υποφέρετε από συχνές ημικρανίες, μάλλον θα έχετε ήδη μια λίστα από αιτίες που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτές και τις οποίες προσέχετε. Αλλά οι ημικρανίες μπορεί να προκαλούνται και από .......
...... παράγοντες που μέχρι τώρα δεν είχατε σκεφτεί, όπως το φαγητό. Κι όμως, υπάρχουν διάφορα είδη τροφών που είναι γνωστό ότι πυροδοτούν την εμφάνιση ημικρανίας, κυρίως λόγω του τρόπου επεξεργασίας και παραγωγής τους.

Ορισμένες φορές, ακόμα και τροφές που συχνά προτείνονται για μια υγιεινή διατροφή μπορούν να αποτελέσουν αιτία πονοκεφάλου. Μια ημικρανία μπορεί ορισμένες φορές να είναι δύσκολο να την αποφύγουμε, αλλά υπάρχει δυνατότητα με την κατάλληλη πληροφόρηση να αποκλείσουμε ορισμένες τροφές που θεωρούνται υπαίτιες. Ωστόσο, επειδή ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός, εντοπίστε κι εσείς τι είναι αυτό που τρώτε και πιθανώς να σας προκαλεί πονοκεφάλους.

Τροφές που προκαλούν ημικρανίες

1. Αλκοόλ και κόκκινο κρασί

Κάθε μορφή αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση ημικρανίας. Εξάλλου, το αλκοόλ προξενεί ανυπόφορους πονοκεφάλους και σε άτομα που δεν έχουν συχνό πρόβλημα. Εντούτοις, η πιο συχνή μορφή αλκοόλ που αποτελεί συχνά αιτία πονοκεφάλου είναι τα σκουρόχρωμα ποτά και τα κόκκινα κρασιά. Το αλκοόλ περιέχει υψηλά επίπεδα ενός αμινοξέος που ονομάζεται τυραμίνη και η οποία ευθύνεται για αρκετές περιπτώσεις πονοκεφάλων.

Το αλκοόλ προκαλεί επίσης αφυδάτωση, γι’ αυτό πάντα συστήνεται να καταναλώνουμε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όταν πίνουμε, για να αποφύγουμε το hangover. Αλλά η ίδια η αφυδάτωση αποτελεί από μόνη της επαρκή λόγο εμφάνισης ημικρανίας. Αν έχετε παρατηρήσει ότι πολύ συχνά εμφανίζετε ημικρανίες μετά από ένα ή δύο ποτήρια κρασί, ίσως είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε να το αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας.

2. Σοκολάτα

Όσο νόστιμη και δελεαστική κι αν είναι, η σοκολάτα συνιστά άλλο έναν από τους κυριότερους ενόχους εμφάνισης πονοκεφάλων. Η σοκολάτα περιέχει κι αυτή τυραμίνη. Η έντονη επιθυμία για κατανάλωσή της εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια ορμονικών αλλαγών στις γυναίκες σε διάφορες φάσεις του κύκλου τους. Με έναν οργανισμό όμως σε κατάσταση ανισορροπίας, η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων τυραμίνης μπορεί άμεσα να προξενήσει πονοκέφαλο και ημικρανία. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε συχνότερα πονοκεφάλους όταν καταναλώνετε σοκολάτα, μάλλον χρειάζεται να βρείτε ένα υποκατάστατο ή να την αποκλείσετε εντελώς από το διατροφικό σας πρόγραμμα.

3. Τεχνητά γλυκαντικά

Υπάρχουν πια πολλά επιστημονικά δεδομένα κατά της χρήσης τεχνητών γλυκαντικών τα τελευταία χρόνια και εδώ θα σας δώσουμε άλλο ένα. Η ασπαρτάμη αποτελεί μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλυκαντικές ουσίες και τη βρίσκουμε κυρίως σε γλυκά χαμηλών λιπαρών και σε αναψυκτικά διαίτης. Πωλείται επίσης ως υποκατάστατο της ζάχαρης για χρήση στη μαγειρική και στον καφέ. Δυστυχώς, αυτό το τεχνητό γλυκαντικό θεωρείται ότι πυροδοτεί ημικρανίες και πονοκεφάλους. Το καλύτερο είναι να διακόψετε εντελώς τη χρήση τους στη διατροφή σας. Δεν αδυνατίζουν τόσο όσο νομίζετε και είναι επίσης υπεύθυνα για επώδυνους πονοκεφάλους. Αποκλείστε αυτές τις ουσίες και απλά καταναλώστε μικρή ποσότητα ζάχαρης, όταν νιώθετε έντονη επιθυμία για γλυκό.

4. Γρήγορο, πρόχειρο φαγητό

Όλοι προτιμούν ένα γρήγορο, πεντανόστιμο burger και τηγανητές πατάτες από τις σούπες και τις φακές, σωστά; Οι περισσότεροι τουλάχιστον… Δυστυχώς όμως, ακόμα και το πιο ελαφρύ γεύμα σε ένα εστιατόριο fast food μπορεί να σας προκαλέσει ημικρανία. Ουσίες όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), το νιτρικό και το θειώδες άλας αποτελούν πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και συχνά χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια fast food, για να διατηρήσουν το φαγητό φρέσκο και νόστιμο.
Αυτό όμως μπορεί να σας κοστίζει. Και δεν εννοούμε οικονομικά· τα συγκεκριμένα τεχνητά πρόσθετα είναι γνωστό ότι προκαλούν ημικρανίες. Πολλά καρυκεύματα επίσης μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα τέτοιων ουσιών. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί για το πού τρώτε όταν βγαίνετε έξω.

5. Αλμυρές τροφές

Μαζί με το πρόχειρο, γρήγορο φαγητό, οι τροφές που περιέχουν επίσης πολύ αλάτι έχει αποδειχθεί ότι είναι ένοχες για την πρόκληση πονοκεφάλων. Το νάτριο αποτελεί έναν ηλεκτρολύτη, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Δυστυχώς όμως τείνουμε να προσλαμβάνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες νατρίου, περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε, επειδή περιλαμβάνεται στα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Και τα υψηλά ποσά νατρίου στον οργανισμό μας λειτουργούν όπως και τα τεχνητά πρόσθετα (βρίσκονται και στις ίδιες τροφές μάλιστα), δημιουργούν δηλαδή πονοκεφάλους. Συνεπώς, καλό είναι να εξετάζετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφών και να ελέγχετε τις ημερήσιες ποσότητες, ώστε να βεβαιώνεστε ότι δεν προσλαμβάνετε περισσότερο νάτριο απ’ ότι χρειάζεστε.

Όλοι διαφέρουμε μεταξύ μας, αλλά αυτά τα είδη τροφών φαίνεται να προκαλούν πονοκεφάλους σε πολλούς, αν όχι στους περισσότερους, ανθρώπους. Αν εσείς δεν επηρεάζεστε, τότε συνεχίστε την κατανάλωσή τους. Αν όμως επηρεάζεστε, θα θέλετε καλύτερα να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Να προσέχετε ακριβώς το τι επιλέγετε να τρώτε και αν κάποιες από τις προτιμήσεις σας προξενούν ημικρανίες χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου