ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Happill, η πρωτοποριακή συσκευή δημιούργημα μαθητών της Ρόδου!


PHO
Είμαστε μία ομάδα είκοσι μαθητών ......
..... των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» που συμμετέχουμε στον Όμιλο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και έχουμε πάρει μέρος στον πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Εκεί ανακαλύπτουμε πώς λειτουργεί μία εταιρεία και αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία, η ηγεσία, η διεξαγωγή παρουσιάσεων, ο σχεδιασμός, ο οικονομικός έλεγχος, η ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για δέσμευση στην ποιότητα. Σε πολλές συναντήσεις μας αφιερώσαμε χρόνο στον καταιγισμό ιδεών και, έπειτα από ατελείωτες συζητήσεις, προτάσεις και ιδέες, συμφωνήσαμε να στοχεύσουμε σε άτομα της τρίτης ηλικίας και στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Έτσι, καταλήξαμε στη δημιουργία μιας συσκευής με την οποία προγραμματίζεται η λήψη φαρμάκων ενός ηλικιωμένου.
Για την υλοποίηση της ιδέας αυτής, συνεργαστήκαμε με τον Όμιλο Αυτοματισμού του σχολείου μας. H συσκευή σχεδιάστηκε σε περιβάλλον προγραμματισμού "flowcode" το οποίο δεν περιέχει εντολές, αλλά διαγράμματα ροής. Δε χρειάστηκε να γνωρίζουμε προγραμματισμό, αλλά μόνο να αξιοποιήσουμε τη λογική μας. Ο επεξεργαστής που χρησιμοποιήσαμε είναι της εταιρείας Microchip. Περιφερειακά χρησιμοποιήθηκαν τρία servo για την περιστροφή των χαπιών, για τις ζώνες πρωί - μεσημέρι - βράδυ. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε τρεις οπτικούς σένσορες για τον έλεγχο λήψης χαπιών και έναν οπτικό σένσορα που ελέγχει αν πήρε ο ηλικιωμένος το χάπι του.
2017-04-08-1491663646-7736709-tn4.jpg
Η συσκευή περιλαμβάνει, επίσης, μία οθόνη τεσσάρων γραμμών και είκοσι χαρακτήρων, στην οποία εμφανίζονται πληροφορίες σε πλήρως ελληνικό μενού, κατασκευασμένο από εμάς. Υπάρχει GSM modem για αποστολή και λήψη μηνυμάτων, καθώς και δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων σε ανοιχτή ακρόαση. Μπορεί ο χρήστης να ηχογραφήσει τις φωνητικές εντολές που επιθυμεί μέσω του voice module που τοποθετήσαμε. Πάνω στη συσκευή υπάρχουν 6 διακοπτάκια για τις ρυθμίσεις ώρας λήψης φαρμάκου, η οποία δίνεται αυτόματα μέσω του δικτύου GSM.
2017-04-08-1491663809-815157-tn3.jpg
Αρχικά, προγραμματίσαμε τον επεξεργαστή, είδαμε την προσομοίωση σε εικονική μορφή και στη συνέχεια το φτιάξαμε σε μορφή breadboard και το ολοκληρώσαμε σε κανονική πλακέτα PCB. Εκείνο που έλειπε ακόμη, ήταν να βρούμε ένα όνομα για τη συσκευή μας. Αφού η αποστολή μας είναι να έχουμε έναν χαρούμενο ασθενή, αποφασίσαμε να την ονομάσουμε "Happill". Η συσκευή, λοιπόν, προγραμματίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει στον ασθενή τα φάρμακά του την ώρα που πρέπει να τα λάβει. Η "Happill" μιλάει με τη φωνή του εγγονού του παππού και της γιαγιάς, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Τότε, αυτόματα κυλάει μέσα από ένα δοχείο το χάπι της συγκεκριμένης ώρας. Σε περίπτωση μη λήψης φαρμάκου, η συσκευή στέλνει αυτόματα SMS σε κινητό που έχουμε ορίσει ενημερώνοντας τον παραλήπτη για την ημέρα και την ώρα παράλειψης.
2017-04-08-1491663938-8241855-.png
Η συσκευή επαναλαμβάνει τα λόγια του εγγονού μέχρι ο ηλικιωμένος να πάρει το χάπι του μέσα από το ειδικό δοχείο. Η συσκευή παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του συγγενή του ηλικιωμένου με το πάτημα του κουμπιού έκτακτης ανάγκης. Η "Happill" μπορεί να προγραμματιστεί 7 ημέρες της εβδομάδας σε τρεις διαφορετικές ζώνες (πρωί - μεσημέρι - βράδυ) και όσες φορές χρειάζεται να λάβει τα φάρμακα ο ασθενής.
Η ιδιαιτερότητα της συσκευής "Happill" είναι πράγματι πρωτοποριακή για τους εξής σημαντικούς λόγους:
1. Η συσκευή «μιλάει» με τη φωνή του εγγονού ή της εγγονής... έως ότου τελικά ο παππούς ή η γιαγιά λάβουν το χάπι.
2. Σε περίπτωση που δεν το λάβουν, η συσκευή στέλνει αυτόματα SMS σ'αυτόν που έχει αναλάβει τη φροντίδα του ηλικιωμένου και έχει οριστεί ως παραλήπτης του μηνύματος.
3. Κατασκευάσαμε κουμπί, με ασύρματο τηλεχειριστήριο, το οποίο μπορεί να φοράει πάνω του ο παππούς ή η γιαγιά και να το πατήσουν σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να σταλεί μήνυμα στο πρόσωπο που έχουμε ορίσει.
Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμη, καθώς υπάρχουν και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα.
4. Ενημερώνει αυτόματα με SMS, 24 ώρες πριν τελειώσουν τα χάπια του ασθενούς, ώστε να γίνει άμεσος ανεφοδιασμός.
5. Υπάρχει δυνατότητα να καλούμε τη συσκευή και να απαντάει αυτόματα, ώστε να μιλάμε σε ανοιχτή ακρόαση με τον παππού ή τη γιαγιά μας.
6. Έχει αυτονομία δύο ημερών, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
7. Τροφοδοτείται με micro usb, όπως όλα τα κινητά τηλέφωνα.
8. Μπορούμε πολύ εύκολα να ηχογραφήσουμε τις δικές μας φωνητικές εντολές, ώστε ο αγαπημένος μας παππούς ή η αγαπημένη μας γιαγιά, να νιώθουν οικεία, όταν πρέπει να λάβουν το φάρμακό τους.
9. Υπάρχει εκφώνηση των ρυθμίσεων συσκευής, κατά τη διάρκεια της έναρξης λειτουργίας της, για αποφυγή λαθών.
10. H ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής γίνεται με κλειδί, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κατά λάθος απενεργοποίηση αυτής και να γίνεται μόνο από συγκεκριμένα άτομα (όπως και ο προγραμματισμός αυτής).
Συσκευή "Happill" και είστε ήσυχοι!
Like us on facebook:


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου