ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πασχαλινό αρνάκι και κατσικάκι!

ARNI

Ας δούμε, όμως, τον πιο κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος για κάθε είδος…
Η κατσίκα ή αίγα ή αλλιώς «αγελάδα του φτωχού» είναι το πιο ελληνικό απ’ όλα τα κρέατα. Τα ζώα είναι από χιλιετίες προσαρμοσμένα στο δικό μας έδαφος και κλίμα, οπότε δεν χρειάζονται αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά και επιπλέον τρέφονται με αγνό χορταράκι, κλάρες και μυρωδικά του βουνού που δίνουν τη γεύση τους στο κρέας.

* Το κατσικάκι ή το αρνάκι γάλακτος είναι τα μικρά ως 3,5 μηνών, που τρέφονται ακόμη με γάλα και ζυγίζουν ως 10 κιλά. Και τα πιο παχυντικά, αφού το λίπος τους είναι ενσωματωμένο μέσα στο κρέας.
ΠΩΣ:στο φούρνο, γίνεται κοκκινιστό ή λεμονάτο, παϊδάκι από μπούτι ή από την πλευρά. Το αρνάκι γάλακτος μπαίνει στη σούβλα, το κατσικάκι καλύτερα όχι, διότι δεν είναι αρκετά λιπαρό.

* Το αρνί είναι από 3,5 μηνών ως 1 έτους και ζυγίζει 10-16 κιλά.
ΠΩΣ: Γίνεται στη σούβλα, μαγειρευτό στη γάστρα ή στην κατσαρόλα και παϊδάκι. Ταιριάζει 

* Πιο υγιεινά αλλά και πιο «σοβαρά» -όπως λένε οι χασάπηδες που ξέρουν- και πιο νόστιμα είναι τα μεγάλα ζώα, τα οποία έχουν αποβάλλει τις τοξίνες τους και το λίπος τους περιορίζεται μόνο γύρω από τη σάρκα, η οποία είναι εντελώς άπαχη. Πρόβατο ή χοντρό, (εδώ εννοούμε και την προβατίνα και το κριάρι) είναι το ζώο άνω των 12 μηνών και βάρους μέχρι 50 κιλών.
ΠΩΣ: Φτιάχνει κοντοσούβλι, παϊδάκι, σουβλάκι από το χεράκι του, μαγειρεύεται με σάλτσα, στη γάστρα ή στο χαρτί.

* Το ζυγούρι είναι το ενδιάμεσο στάδιο, δηλαδή το ζώο του 1 έτους, που δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμη.
ΠΩΣ: Φτιάχνει ωραίο βραστό, πίτες, γίνεται μαγειρευτό ή στη γάστρα, πάντα τυλιγμένο σε χαρτί.
* Νοστιμότερο θεωρείται το ζώο των 14-16 μηνών, αρσενικό, ευνουχισμένο και σιτεμένο. Αυτό που δεν μυρίζει καθόλου.


* Η βαριά μυρωδιά (βαρβατίλα) ακολουθεί τα ζώα την εποχή της αναπαραγωγής, γι’ αυτό δεν τα ψωνίζουμε τις δύο εποχές του χρόνου που αναπαράγουν ή προτιμάμε τα ευνουχισμένα και μη σταβλισμένα.

* Ο τράγος είναι αρσενικός, πάνω από 2 ετών και γύρω στα 40-60 κιλά.
ΠΩΣ: Ο βασιλιάς της κατσαρόλας, μαγειρεύεται ιδανικά κοκκινιστός, οπωσδήποτε με πελτέ, κάνει ωραιότατο ζωμό πλούσιο σε ζελέ και λεμονάτος στη γάστρα.

* Το βετούλι ή βιτούλι, είναι χρονιάρικο κατσικάκι.
ΠΩΣ: Μαγειρεύεται όπως το ζυγούρι.


* Η γίδα όπως και ο τράγος έχουν τεκνοποιήσει, είναι πάνω από 1 έτους και ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά.

* Γκιόσα είναι η γίδα με μαύρο σώμα και άσπρη κοιλιά. Μπλιόρα είναι η γίδα που μόλις γέννησε για πρώτη φορά.
ΠΩΣ: Η γίδα είναι ιδανική για σούπα.


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου