ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Gateau à la broche ,το γλυκό που ψήνεται στη σούβλα!

 Το ιστορικό γλυκό που ψήνεται στη... σούβλα
Θα τρώγατε ένα γλυκό που στριφογυρίζει στη... σούβλα; Όχι δεν πρόκειται για πασχαλιάτικο αστείο, αλλά για ένα γλύκισμα με ιστορικό παρελθόν, πλούσια γεύση και ιδιαίτερη προετοιμασία. Τη συνταγή έφεραν στη Γαλλία οι στρατιώτες του Ναπολέοντα, έτσι άλλωστε ......
..... λέει ο θρύλος, και διαδίδεται από στόμα σε στόμα τα τελευταία 200 χρόνια -δεν υπάρχει γραπτό αρχείο της συνταγής. Το εν λόγω γλύκισμα, θα το βρείτε και ως gateau à la broche και ζωντανεύει κυρίως σε δυο γαλλικές περιοχές: στη μικρή κοινότητα Arreau στα Πυρηναία Όρη και στην Aveyron όπου η ζωή κυλάει αργά όπως η σούβλα...
Στο δια ταύτα, το gateau à la broche αφορά σε στρώσεις από ένα μείγμα χτυπημένων αυγών που πέφτουν με προσοχή πάνω σε ένα περιστρεφόμενο, κωνικού σχήματος, καλούπι μπροστά στη φωτιά. Είναι ένα τυπικό γλυκό με καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη και σύμφωνα με το θρύλο, όταν οι στρατιώτες του Ναπολέοντα αποσύρθηκαν από τη Ρωσία το 1812, έφεραν πίσω στη Γαλλία αυτό το σπάνιο για τα δυτικά δεδομένα, γλυκό. Το BBC βρέθηκε στο Arreau και αναζήτησε το περίφημο μυστικό που κρύβει. «Καθώς τριγυρίζαμε στο χωριό, ο Joseph Loste πρόεδρος του Confrérie du Gâteau à la Broche (κι όμως υπάρχει αδελφότητα γι αυτό το γλυκό) και οι παιδικοί του φίλοι Paul-J, Lou-Lou, Malou, Christiane και Enrique μας μύησαν στη καρδιά της παράδοσης», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Ως παιδιά, ο Loste και οι φίλοι του συνήθιζαν να βοηθούν τους παππούδες τους κατά την προετοιμασία του γλυκού, σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις - βάζοντας τη φρέσκο μείγμα πάνω στη σούβλα και γυρίζοντάς τη μπροστά στο τζάκι. Σήμερα, η ίδια παρέα απολαμβάνει με τον ίδιο ενθουσιασμό τη προετοιμασία του γλυκού που κρύβει τόσες νοσταλγικές στιγμές για εκείνους! 
Το γλυκό είναι έτοιμο σε πέντε ώρες και τα υλικά που απαιτούνται είναι πληθωρικά: 120 αυγά (!), από 3 κιλά ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο, και από 2 λίτρα ρούμι και το απεριτίφ Ricard.
Εκτέλεση: 
Ενώ έχετε ετοιμάσει τη φωτιά, αναμίξετε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ζάχαρη. Προσθέστε το ρούμι και το απεριτίφ και το αλεύρι. Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο. Ξεχωριστά, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών και προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χιόνι, ενώστε τα μείγματα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς κίτρινη ζύμη. Καλύψτε το περιστρεφόμενο καλούπι με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε το μπροστά στη φωτιά, γυρίζοντάς το συνεχώς. Έπειτα από μια ώρα, αρχίστε να ρίχνετε απαλά τη ζύμη ενώ γυρίζετε τη σούβλα -μη σταματάτε να τη γυρίζετε για περίπου πέντε ώρες. 

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου