Μετά τα ωραία πουλοβεράκια που φόρεσε ο Δήμος Αθηναίων στα δεντράκια μπροστά από την Παλιά Βουλή, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πως έχει έρθει η εποχή για να σκεφτούμε σοβαρά τη προστασία των φυτών μας από την παγωνιά. (Για να είμαστε ειλικρινείς, βέβαια, το πρώτο που σκεφτήκαμε με τα χαριτωμένα πουλοβεράκια των δέντρων, ήταν οι άστεγοι που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση).
Έτσι, το πρώτο που κάναμε ήταν να μετακινήσουμε τα τροπικά φυτά μας σε στεγασμένασημεία και στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Όσα δε μπορούμε να τα μετακινήσουμε γιατί βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες, φροντίζουμε να μην απομακρύνουμε από πάνω τους τα ξεράφύλλα γιατί τα προστατεύουν σαν ένα απαλό πέπλο. Τα υπόλοιπα φυτά μας, καλό είναι να τα μεταφέρουμε σε σημεία που δεν βρέχονται και δεν βάλλονται από τους δυνατούς ανέμους.
Βέβαια, καθώς συνεχίζει ο χειμώνας και τα πράγματα αγριεύουν είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να σκεπάσουμε τα φυτά μας.
Αυτό, θα συμβεί όταν ακούσουμε να έρχεται χιονιάς ή έντονη παγωνιά. Για να τασκεπάσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε διάφανα πλαστικά, στα οποία θα ανοίξουμε μικρές τρύπεςγια να μπορεί το φυτό να αναπνέει χωρίς πρόβλημα. Αν δεν έχουμε μεγάλες πλαστικές επιφάνειες, θα χρησιμοποιήσουμε σακούλες. Εναλλακτικά, μια χαρά δουλίτσα κάνουν και οιεφημερίδες.
Επίσης, για να είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά μας θα είναι όσο γίνεται καλύτερα προστατευμένα, δε θα ξεχάσουμε να ρίξουμε πάνω στο χώμα της μια στρώση κοπριάς, την οποία θα αφαιρέσουμε την άνοιξη για να μη μας έρχεται στα ρουθούνια η «φανταστική» της μυρωδιά.
Κάτι άλλο που πρέπει που πρέπει να προσέχουμε τον χειμώνα είναι τα πιατάκια από τις γλάστρες τα οποία είθισται να συγκεντρώνουν νερό, το οποίο μπορεί να παγώσει. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, καλό είναι να τα διατηρούμε, πάντα, άδεια από νερό, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Αν τώρα χιονίσει και μας πιάσει στον ύπνο, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αφήσουμε το χιόνι να λειτουργήσει σαν μονωτικό υλικό πάνω από το χώμα. Αν παρατηρήσουμε, όμως, ότι απειλεί κάποια λεπτά κλαριά, τότε μπορούμε να το τινάξουμε απαλά από πάνω τους για να τα μη τα σπάσει.
Με αυτά και με αυτά, θα καταφέρουμε να περάσουμε αλώβητοι τον χειμώνα και την άνοιξη να δούμε τα φυτά μας να μεγαλώνουν και να θεριεύουν! Εύγε! Εύγε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου