Η περσινή χρονιά ήταν λίγο «άκαπνη» με αποτέλεσμα να μείνουν αρκετά φυσίγγια στο ράφι, οπότε η απορία πολλών είναι αν αυτά τα φυσίγγια είναι κατάλληλα για χρήση. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα φυσίγγια ειναι .....
...τσιχλοφύσιγγα και μπεκατσοφύσιγγα και πολλοί αναρωτιούνται αν αυτές οι χεμιωνιάτικες γομώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πρώτες μέρες της περιόδου, που έχει αρκετή ζέστη.
...τσιχλοφύσιγγα και μπεκατσοφύσιγγα και πολλοί αναρωτιούνται αν αυτές οι χεμιωνιάτικες γομώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πρώτες μέρες της περιόδου, που έχει αρκετή ζέστη.
Από την άποψη της ασφάλειας, τα περσινά φυσίγγια είναι ασφαλή για χρήση. Το άλλο θέμα είναι αν τα φυσίγγια με σκάγια νούμερο 9 που αγοράσαμε πέρυσι για τις τσίχλες κάνουν φέτος για ορτύκια και τρυγόνια......
Οι όποιες απορίες λοιπόν ουσιαστικά αφορούν τη μακρόχρονη αποθήκευση φυσιγγίων και τη θεωρία περί χειμερινής και καλοκαιρινής γόμωσης.
Οι γομώσεις είναι θέμα ασφαλείας, και καμιά γόμωση δεν πρέπει να παράγει πιέσεις που υπερβαίνουν τα όρια που έχει θέσει η Διεθνής Ενωση Τραπεζών Δοκιμής.
Τα όρια των πιέσεων για κανονικά φυσίγγια είναι 740 bars. Ενα φυσίγγι είτε «καλοκαιρινό» είτε «χειμωνιάτικο» δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτά τα όρια, όταν βέβαια μιλάμε για κανονικές γομώσεις σε κάλυκα μέχρι 70 χιλιοστών.
Τα περισσότερα φυσίγγια της αγοράς παράγουν χαμηλότερες πιέσεις διότι προορίζονται για όπλα που είχαν δοκιμαστεί σε παλιές πιέσεις δοκιμής, που κυμαίνονταν από 650 μέχρι 1200. Οι σύγχρονες δοκιμές είναι στις 960 και 1.370 πιέσεις για κανονικά και μάγκνουμ όπλα αντίστοιχα.
Είναι λοιπόν προφανές ότι από την άποψη της ασφάλειας, τα περσινά φυσίγγια είναι ασφαλή για χρήση.
Το άλλο θέμα είναι αν τα φυσίγγια με σκάγια νούμερο 9 που αγοράσαμε πέρυσι για τις τσίχλες κάνουν φέτος για ορτύκια και τρυγόνια.
Η μακρόχρονη αποθήκευση φυσιγγίων δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις αν γίνει σωστά. Η σωστή αποθήκευση απαιτεί υδατοστεγές κιβώτιο και αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών. Ιδανικά γι’ αυτήν τη δουλειά είναι τα μεταχειρισμένα κουτιά πυρομαχικών.
Εφόσον το τσοκ του όπλου μας είναι το κατάλληλο, η απάντηση είναι ότι κάνουν. Το μόνο στοιχείο που επιβάλλει κάποια ειδική αντιμετώπιση στα φυσίγγια είναι ο διασπορέας που έχουν τα φυσίγγια διασποράς.
Ο διασπορέας ανοίγει την τουφεκιά σε κοντινές αποστάσεις και έτσι αυτά τα φυσίγγια δεν είναι κατάλληλα για τρυγόνια, είναι όμως κατάλληλα για ορτύκια.
Αποθήκευση 80 ετών
Κατά τη δεκαετία του 1960, όταν επιτρεπόταν στην Αμερική η ταχυδρομική αποστολή φυσιγγίων, τα αμερικανικά περιοδικά έφεραν διαφημίσεις για πώληση στρατιωτικών φυσιγγίων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα φυσίγγια των 50 ετών ήταν ελκυστικά λόγω της ιδιαίτερης χαμηλής τιμής.
Τα φυσίγγια δεν είχαν κανένα πρόβλημα στη χρήση, δεν παρουσίαζαν προβλήματα ανάφλεξης ούτε υπερβολικές πιέσεις.
Η καλή κατάσταση των φυσιγγίων οφειλόταν στην καλή αποθήκευση σε αεροστεγή μεταλλικά κουτιά.
Τα κουτιά ήταν σε στυλ κονσέρβας που δεν άφηνε υγρασία να περάσει στο φυσίγγι και να καταστρέψει το βασικό του τμήμα, που είναι το καψύλι. Αυτό είναι λοιπόν το καίριο σημείο όταν αναφερόμαστε σε αποθήκευση.
Η μακρόχρονη αποθήκευση φυσιγγίων δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις, αν γίνει σωστά. Η σωστή αποθήκευση απαιτεί υδατοστεγές κιβώτιο και αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών. Ιδανικά γι' αυτήν τη δουλειά είναι τα μεταχειρισμένα κουτιά πυρομαχικών, που πωλούνται στα καταστήματα μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού στο Μοναστηράκι και αλλού.
Τα κουτιά αυτά είναι στιβαρά, έχουν μια τσιμούχα που δεν επιτρέπει τη διείσδυση υγρασίας, και είναι σχετικά φθηνά. Λιγότερο ανθεκτικά αλλά εξίσου στεγανά είναι τα πλαστικά κουτιά φυσιγγίων.
Για πρόσθετη προστασία από την υγρασία μπορούμε να βάλουμε ένα σακουλάκι σιλικόνης. Η σιλικόνη απορροφά την υγρασία που τυχόν μένει στο κουτί. Τα φακελάκια σιλικόνης πωλούνται από καταστήματα φωτογραφικών ειδών συνήθως.
Επίσης, στο αυτοκίνητο τα φυσίγγια δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στην καμπίνα, όπου ο ήλιος ανεβάζει τις θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς.
Τα φυσίγγια πρέπει να φυλάσσονται στο σκιερό πορτμπαγκάζ, όπου οι θερμοκρασίες είναι σε ανεκτά επίπεδα.
Η άγνοια συχνά οδηγεί τους κυνηγούς στην εσφαλμένη εντύπωση ότι τα φυσίγγια «μπαγιατεύουν».
Η εμπειρία ενός φίλου στον Εβρο πριν από χρόνια δείχνει πόσο λανθασμένη είναι αυτή η άποψη.
Ο φίλος είχε στηθεί σε μια νησίδα και καθώς αγνάντευε τον ορίζοντα για παπιά, το μάτι έπεσε σε κάτι γυαλιστερό στο έδαφος. Ηταν ένα παλιό φυσίγγι μάρκας Federal που όπως εξακριβώθηκε μετά ήταν από τη δεκαετία του 1970.
Ο φίλος έβαλε το φυσίγγι στην τσέπη με σκοπό να το φυλάξει για τη συλλογή του.
Αργότερα, όταν είχε ρίξει όλα τα φυσίγγια στη ζώνη του, σε μια πράξη απελπισίας έβαλε το παλιό Federal στην καραμπίνα και έριξε.
Και όχι μόνο έριξε, αλλά με αυτό το παλιό φυσίγγι πήρε το μοναδικό παπί της ημέρας!
Νικήτας Κυπρίδημος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Γκίκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου