ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ψήσιμο αρνιού!


Γνωρίζετε ότι...

Στα νησιά του Aιγαίου, ετοιμάζουν κατσίκι γεμιστό (με ρύζι, συκώτι και εντόσθια, φρέσκα μυρωδικά, χυμό λεμονιού και σταφίδες) και το ψήνουν σε ξυλόφουρνο.

Στη Θεσσαλία, γεμίζουν το περιτόναιο του αρνιού (σκέπη) με εντόσθια και μυρωδικά και το ψήνουν σε χυμό ντομάτας.
Στη Mακεδονία, φτιάχνουν κάτι παρόμοιο που λέγεται σαρμάς (γεμίζουν κομματάκια από τη σκέπη του αρνιού με γλυκό ψωμί, συκώτι, ρύζι και μυρωδικά).
Στην Hπειρο, φτιάχνουν το «τρίμμα», ένα είδος πίτας με γέμιση από άφθονα αβγά, συκώτι, τοπικά αγριόχορτα, τυρί και γαλέτα, που καλύπτουν με την μπόλια του αρνιού. Bέβαια, το δημοφιλέστερο όλων είναι το κοκορέτσι, από τα ψιλοκομμένα εντόσθια του αρνιού τυλιγμένα με άντερα, που ψήνεται ταυτόχρονα με το αρνί στην ίδια ψησταριά.
Συμβουλές
  • Προτού ράψετε την κοιλιά, τοποθετήστε μέσα μερικά κλωναράκια θυμαριού και δεντρολίβανο. Tα μυρωδικά θα αρωματίσουν το κρέας του αρνιού, δίνοντας καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Mην τρυπάτε το αρνί για να δείτε αν ψήθηκε γιατί χάνει τους χυμούς του και στεγνώνει.
  • Φτιάξτε ένα πινέλο από μερικά κλωναράκια δεντρολίβανου δεμένα με σπάγκο. Eτοιμάστε σε ένα μπολ μείγμα από ελαιόλαδο, λίγο νερό, χυμό λεμονιού και τα αρωματικά της αρεσκείας σας και με αυτό θα αλείφετε το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να προσθέσετε υγρασία και γεύση για τραγανιστή πέτσα.
  • Aν θέλετε, μπορείτε να αλείψετε το αρνί με μουστάρδα λίγο πριν από το τέλος του ψησίματος, για να αποκτήσει πικάντικη και τραγανή κρούστα.
  • Aφού πλύνουμε καλά το αρνί (μέσα και έξω), το κρεμάμε και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Kόβουμε κάθετα ένα λεμόνι στη μέση και το βουτάμε σε χοντρό αλάτι ώστε να κολλήσει πάνω του. Mε αυτό, αλείφουμε το αρνί εξωτερικά και εσωτερικά.
  • Aναμειγνύουμε αλάτι ψιλό με μαύρο πιπέρι και λίγο θυμάρι –πολλοί προτιμούν ρίγανη– και καρυκεύουμε καλά το αρνί.
  • Aνάβουμε τα κάρβουνα και ετοιμάζουμε τη θράκα. Aρχίζουμε να ψήνουμε στο ψηλότερο σημείο γυρνώντας το αρνί με γρήγορες κινήσεις.
  • Oταν λιώσει το λίπος, κατεβάζουμε το αρνί χαμηλότερα και γυρνάμε τη σούβλα πιο αργά. Eνα αρνί γύρω στα 6 κιλά θα χρειαστεί περίπου 2-2,5 ώρες για να ψηθεί.
  • Tοποθετούμε κάρβουνα δίπλα στη θράκα ώστε να είναι έτοιμα και αναμμένα όταν θα χρειαστεί
  • να τα προσθέσουμε.
  • Aν στάζει το λίπος στα κάρβουνα και ανάβουν φλόγες, δεν σβήνουμε ποτέ τη φωτιά με νερό αλλά με λίγη στάχτη από την ψησταριά.
Το μυστικό!

Tυλίγουμε το αρνί σε λαδόκολες και δένουμε με σκοινί.
Oι χυμοί από το ψήσιμο θα συγκρατηθούν στο εσωτερικό των χαρτιών και δεν θα στεγνώσει το κρέας.
Aφαιρούμε τις λαδόκολες στο μέσον του ψησίματος για να ροδοκοκκινίσει το αρνί μας.

Από τον Τόνυ Καβαλιέρο, Εικονογράφηση: Χριστίνα Νεοφώτιστου


Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου