Ετσι η μπάλα που ταιριάζει στο 12άρι ζύγισε 1/12 της λίβρας, ενώ στο 20άρι ζύγιζε 1/20 της λίβρας.
Εξ ορισμού γίνεται κατανοητό ότι η κάθε κάννη έχει την ιδανική της γόμωση. Σε χιλιοστά το 12 είναι 18,5 ενώ το 20 είναι 15,65. Ο στενότερος αυλός έχει επιπτώσεις στη βλητική απόδοση.
Για να δώσει ίδιες ταχύτητες σκαγίων με τον μεγάλο αυλό, ο μικρότερης αυλός πρέπει να αναπτύξει υψηλότερες πιέσεις.
Οι αυξημένες πιέσεις σημαίνουν μεγαλύτερη πίεση στα σκάγια, άρα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραμόρφωση των σκαγίων και αυτό σημαίνει περισσότερα σκάγια εκτός ευθείας τροχιάς.
Απόδοση τσοκαρίσματος
Η απόδοση τσοκαρίσματος σε κάθε διαμέτρημα είναι ίδια. Για παράδειγμα, το μισό τσοκ στο 12 και στο 20 έχουν την ίδια απόδοση σε ποσοστιαία βάση, θα βάλουν 64% των σκαγίων στον κύκλο των 75 εκατοστών στα 35 μέτρα.
Εχοντας υπόψη το φορτίο, η γόμωση, του κάθε διαμετρήματος είναι προφανές ότι το 12άρι θα βάλει περισσότερα σκάγια στον κύκλο απλά επειδή το 12άρι φυσίγγι περιέχει περισσότερα σκάγια.
Αν υποθέσουμε ότι η «κανονική» γόμωση του κάθε διαμετρήματος είναι 24 γραμμάρια στο 20 και 32 γραμμάρια στο 12, η διαφορά είναι εμφανής!
Αυτή η διαφορά εξηγεί την μείωση του βεληνεκούς καθώς μικραίνει το διαμέτρημα.
Σε αποστάσεις κυνηγίου μπεκάτσας και ορτυκιού, δηλαδή στα 15 με 30 μέτρα, το 20 με τη γόμωση των 24 γραμμαρίων με κατάλληλα σκάγια, π.χ. νούμερο 9, είναι αρκετό.
Τα 24 γραμμάρια νούμερο 9 περιέχουν 480 με 500 σκάγια και αυτά είναι αρκετά για να δώσουν την κατάλληλη πυκνότητα στην τουφεκιά σε αυτές τις αποστάσεις για να πάρει το θήραμα τα 3 χτυπήματα για άμεση καταβολή.
Το τσοκάρισμα που χρειάζεται σε αυτά τα θηράματα είναι όμοιο με αυτό που θα βάζαμε σε ένα 12άρι στην ίδια απόσταση. Αν έχουμε τσοκάκια, το τσοκάκι διασποράς είναι μια καλή επιλογή.
Φυσίγγια με διασπορέα στο 20 είναι σπάνια, υπάρχουν κάποτε φυσίγγια με πεπλατυμένα σκάγια και αυτά δίνουν μεγάλο άνοιγμα.
Με μάλλινη τάπα
Για πιο συμβατικές λύσεις τα φυσίγγια με μάλλινη τάπα από κάννη κύλινδρο δίνουν και αυτά καλή διασπορά.
Τώρα για τη σύγκριση του 12 και του 20 με την ίδια γόμωση, π.χ. 24 γραμμάρια. Το 12 υπερτερεί!
Λόγω χαμηλότερων πιέσεων στην κάννη και λόγω κοντύτερης στήλης σκαγίων, η τουφεκιά του θα είχε καλύτερη κατανομή επειδή θα φτάσουν στο στόχο περισσότερα σκάγια σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι στο 20άρι.
Γιατί να επιλέξουμε ένα 20άρι;
Επειδή είναι πιο λεπτό όπλο σε διαστάσεις, πιο ελαφρύ, τείνει να κλωτσά λιγότερο και παράγει χαμηλότερο ήχο. Ο χαμηλότερος ήχος για μερικούς κυνηγούς είναι σημαντικό στοιχείο στην πρόληψη του πονοκέφαλου.
Ομως σε τελική ανάλυση είναι θέμα αισθητικής και όχι βλητικής.
Νικήτας Κυπριδημος
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου