ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Τα μέρη του αρνιού και πως μαγειρεύονται!

Το κρέας του αμνού "τρέφει γερά σώματα" και κατέχει ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας.  Αρκούν μόνο μερικές γνώσεις σχετικά με τα κομμάτια του και τις τεχνικές ψησίματός τους για να επιτύχουμε ένα "μοναδικό" γευστικό αποτέλεσμα. (οι αριθμοί αντιστοιχούν στα μέρη του ζώου πάνω στο σχέδιο).
1. Λαιμός (για φούρνο/κάρβουνα): Δίνει πολύ νόστιμες, αλλά ιδιαίτερα ......
....λιπαρές «μπριζόλες».
2. Χεράκι, Ωμοπλάτη, Σπάλα (για κατσαρόλα/φούρνο): Το κομμάτι αυτό του αρνιού είναι ιδιαίτερα νόστιμο, αλλά όχι στη σχάρα.
3. Καρέ ή Παϊδάκια (για φούρνο/τηγάνι/κάρβουνα): Από εδώ βγαίνει το μεγαλύτερο τμήμα από τα γνωστά μας παϊδάκια (τα πρώτα) με αρκετό λίπος. Τα δεύτερα είναι η συνέχεια της σπάλας του αρνιού, με λιγότερο λίπος και τρυφερό κρέας. Από εδώ βγαίνει το περίφημο καρέ, ίσως το καλύτερο και περισσότερο συζητημένο κομμάτι του αρνιού.
4. Νεφραμιά (για φούρνο/τηγάνι/κάρβουνα): Κομμένη σε παϊδάκια αποτελεί ένα από τα νοστιμότερα κομμάτια.
5. Μπούτι (για φούρνο/κάρβουνα): Συνήθως το ψήνουμε στον φούρνο. Μπορεί, όμως, να κοπεί σε μπριζόλες, οι οποίες με το κατάλληλο μαρινάρισμα αποκτούν εντυπωσιακή γεύση. Αν σας αρέσει το αρνί καλοψημένο, αποφύγετε αυτό το κομμάτι γιατί θα σκληρύνει. Χρειάζεται καλό μαρινάρισμα και λίγο ψήσιμο.
6. Μπροστινό Κότσι (για κατσαρόλα/φούρνο): Ιδιαίτερα αγαπητό κομμάτι, το οποίο όμως χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο στον φούρνο ή την κατσαρόλα.
7. Στήθος, Καπάκι (για φούρνο): Πολύ λιπαρό κομμάτι. Από αυτό φτιάχνεται συνήθως το ρολό του αρνιού που βρίσκουμε στα κρεοπωλεία της γειτονιάς μας.
8. Λάπα, Κοιλιά (για φούρνο): Πολύ γευστικό κομμάτι, κατάλληλο για ψητό. Διαθέτει περισσότερο λίπος παρά κρέας, γι' αυτό καλύτερα να το αποφεύγετε.
—Ο συνδυασμός γλυκού, αλμυρού και όξινου ταιριάζει τέλεια με το κρέας του αρνιού. Γι' αυτό στις περισσότερες συνταγές για ψητό αρνί εμφανίζονται γλυκαντικές ουσίες.

—Το T-bone του αρνιού γίνεται υπέροχο στη σχάρα. Ζητήστε από τον χασάπη να σας το κόψει και ψήστε το σκέτο, μόνο με αλάτι και πιπέρι.
—Το κεφαλάκι από το αρνί αποτελούσε παραδοσιακά μια από τις λιχουδιές της ελληνικής κουζίνας. Τόσο το μυαλό όσο και η γλώσσα ήταν η βάση για πολλές διαφορετικές προετοιμασίες. Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα υπήρχαν και αρκετές ταβέρνες που εξειδικεύονταν στο κεφαλάκι, όπως ο ιστορικός «Κολλημένος», στην Καισαριανή.
—Κιμά μπορούμε να πάρουμε από όλα τα μέρη του αρνιού εκτός από τα παϊδάκια και τη νεφραμιά. Επίσης, ο κιμάς του αρνιού αποτελεί μεγάλο θησαυρό για την ελληνική κουζίνα, που δυστυχώς σιγά σιγά «αποσύρεται» από το ελληνικό τραπέζι.
—Το αρνί και το κατσίκι αποτέλεσαν για πολλούς αιώνες τη βασική πηγή ζωικής πρωτεΐνης. Τα τελευταία τριάντα χρόνια μειώσαμε την κατανάλωσή τους, παρά το γεγονός ότι η κουζίνα μας διαθέτει τις καλύτερες συνταγές παγκοσμίως.


Από τον Κώστα Τσίγκα - Εικονογράφηση: Χριστίνα Νεοφωτίστου



Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου