Tο πιο δημοφιλές πολύκαννο όπλο παραμένει το Drilling, με τις δύο λείες και τη μία ραβδωτή κάννη που επιτρέπει στον κυνηγό να έχει ένα και μοναδικό όπλο για όλα τα κυνήγια! |
Η απάντηση των οπλουργών της Κεντρικής Ευρώπης δείχνει το πολύκαννο όπλο, με κάννες λείες και ραβδωτές σε μια ποικιλία διαμετρημάτων.
Και όντας προϊόν της Κεντρικής Ευρώπης, είναι δίκαιο οι ονομασίες αυτού του όπλου να είναι γερμανικές.
Ετσι έχουμε το Billing, με δύο κάννες (μια ραβδωτή και μια λεία), το Drilling με τρεις κάννες (συνήθως μια ραβδωτή και δύο λείες), και το Fierling με τέσσερις κάννες (σε όποιο συνδυασμό θέλει ο πελάτης και μπορεί να κατασκευάσει ο τεχνίτης).
Ωστόσο το πιο δημοφιλές και συχνό πολύκαννο όπλο παραμένει το Drilling, με τις δύο λείες και τη μία ραβδωτή κάννη. Σε πολλά Drilling οι δύο κάννες είναι διαμετρήματος 16, ενώ η μεσαία σε ένα από τα ευρωπαϊκά ραβδωτά διαμετρήματα: 6,5, 7, 7,5 ή 8.
«Μεσαία κάννη» είναι κάπως λανθασμένος όρος, διότι η κάννη είναι μεν στη μέση, αλλά και κάτω ή πάνω από τις δύο λείες κάννες. Και μετά τη σύντομη αυτή περιγραφή αρχίζουν τα δύσκολα του πολύκαννου όπλου.
Το βάρος είναι εκ πρώτης όψεως ο εχθρός του τρίκαννου ή πολύκαννου όπλου. Η ραβδωτή κάννη δέχεται πιέσεις πολλαπλάσιες του λειόκαννου, γι’ αυτό τα τοιχώματα των καννών είναι χοντρά, άρα και βαριά.
Εξαιρετικό ζύγισμα
Ομως η τέχνη των οπλουργών της Κεντρικής Ευρώπης (και ειδικά των Αυστριακών του Φέρλαχ), σε συνδυασμό με τα εξελιγμένα ατσάλια, έχει δαμάσει το βάρος: ένα αυστριακό τρίκαννο που ζύγισα πριν από μερικά χρόνια είχε βάρος μόλις 3,200.
Επιπλέον το εξαιρετικό ζύγισμα παρέχεται σε τέτοιο βαθμό, που δεν είναι αισθητή η παρουσία της τρίτης κάννης.
Εχοντας μια κάννη ανάμεσα στις άλλες δύο, έρχεται το πρόβλημα της πυροδότησης. Οι δύο λείες κάννες έχουν τους κλασικούς πυροδοτικούς μηχανισμούς, είτε με ολόκληρες είτε με μισές φωτιές.
Με τη μεσαία όμως, τη ραβδωτή, τι γίνεται; Πώς πυροδοτείται, με ποια σκανδάλη ρίχνει, και τι γίνεται με τη σκόπευση που απαιτεί κλισιοσκόπιο;
Λοιπόν, ο πυροδοτικός μηχανισμός είναι κρυμμένος στη μέση του όπλου, πάνω στην πλάκα της σκανδάλης. Επειδή είναι δύσκολο και κάπως επισφαλές να οπλίζει η ραβδωτή κάννη και να παραμένει οπλισμένη σε ένα κυνήγι όπου τα στόμια θα βλέπουν ουρανό -όπως π.χ. στο κυνήγι πουλιών- ο μηχανισμός του ραβδωτού οπλίζει με το χέρι.
Ανάλογα με τον κατασκευαστή υπάρχουν διάφοροι τρόποι όπλισης, όπως με ένα κουμπάκι σαν ασφάλεια, που τραβιέται πίσω ή πιέζεται προς τα εμπρός. Ετσι το τρίκαννο μεταφέρεται με ασφάλεια έχοντας την τρίτη και ραβδωτή κάννη γεμάτη αλλά αφοπλισμένη!
Ο τομέας της σκόπευσης είναι εκείνος που οι μαστόροι της Κεντρικής Ευρώπης έχουν επιστρατεύσει την εκπληκτική τους εφευρετικότητα.
Συχνά στα τρίκαννα, η όπλιση της τρίτης κάννης ενεργοποιεί ένα σύστημα που αυτόματα ανασηκώνει το κλισιοσκόπιο στη μέση της ρίγας. Μέχρι να οπλίσει ο μηχανισμός της τρίτης κάννης, το κλισιοσκόπιο παραμένει διπλωμένο και αόρατο.
Στα καλά τρίκαννα η εφαρμογή του κλισιοσκόπιου είναι τόσο καλή που δεν φαίνεται καθόλου, καθώς η απόκρυψη υποβοηθείται και από τις αντιθαμβωτικές χαράξεις της ρίγας. Ακόμη πιο εκπληκτική είναι η παροχή ρυθμίσεων σε αυτά τα κρυφά και μικροσκοπικά κλισιοσκόπια.
Η πυροδότηση της κεντρικής κάννης γίνεται με μία από τις δύο σκανδάλες των λείων καννών. Με την όπλιση του κεντρικού μηχανισμού αυτόματα συνδέεται και η σκανδάλη (συνήθως η πρώτη), με αυτόν τον μηχανισμό. Συχνά μάλιστα είναι και σκανδάλη τύπου «σετ», με την επιλογή υπερελαφριού βάρους.
Στο κυνήγι, η χρήση του τρίκαννου είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία, που αντανακλά τη μεθοδικότητα των λαών που τα κατασκευάζουν.
Πολλές εφαρμογές
Σε παγάνα αγριόχοιρου, ο κυνηγός πρέπει να επιλέξει εκ των προτέρων αν θα χρησιμοποιήσει το τρίκαννο σαν λειόκαννο ή σαν μονόσφαιρο ραβδωτό. Δεν συστήνεται η επιτόπου επιλογή, μεταξύ λείου ή ραβδωτού.
Στο μοναχικό περπατητό κυνήγι, η επιλογή είναι πιο απλή. Οι βολές σε κάθε περίπτωση δεν είναι ξαφνικές. Αλλωστε αυτό θα ήταν απολύτως επιπόλαιο, με ένα ραβδωτό τουφέκι που έχει δραστικό βεληνεκές τρία χιλιόμετρα.
Οταν ο κυνηγός εντοπίσει τριχωτό θήραμα, επιλέγει τη ραβδωτή κάννη. Η επιλογή θα ανασηκώσει το κλισιοσκόπιο, και τότε ο κυνηγός έχει στα χέρια του ένα σκοπευτικά ρυθμισμένο ραβδωτό, ικανό να καταβάλει το θήραμά του μέχρι εκεί που μπορεί να σκοπεύσει και αντέχει το διαμέτρημά του.
Ενα βλήμα 7Χ57 είναι ικανό να καταβάλει ελάφι μέχρι τα 400 μέτρα, ή στα 150 μέτρα σε πιο πραγματικές συνθήκες και χωρίς διόπτρα.
Το μεικτό κυνήγι ελαφιού και πέρδικας σε μια εξόρμηση είναι μάλλον απίθανο.
Αυτό που είναι πιο πιθανό είναι ότι ο συνδυασμός ραβδωτού και λειόκαννου επιτρέπει στον κυνηγό να έχει ένα και μοναδικό όπλο για όλα του τα κυνήγια.
Η συνεχής επαφή με το ένα όπλο σε όλες τις φάσεις κυνηγίου, αυξάνει την αποτελεσματικότητα του κυνηγού και μειώνει τα προβλήματα της «πολυοπλίας». Ετσι, ο κυνηγός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο όπλο του που το μαθαίνει καλύτερα με κάθε κυνηγετική έξοδο.
Θα είχε χρησιμότητα το τρίκαννο στην Ελλάδα;
Αν υποθέσουμε ότι κάποτε μας επιτραπεί το ραβδωτό, ίσως να έχει χρήση. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα έχουμε νομικά εμπόδια και εμπλοκές του στυλ «απαγορεύεται η κατοχή ραβδωτού όπλου κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή» κ.λπ., που θα καθιστούσαν την κατοχή του τρίκαννου προβληματική.
Αυτό που ίσως αποδειχτεί πιο χρήσιμο και τεχνικά πιο εύχρηστο (και οικονομικά πιο προσιτό) είναι το σουπερποζέ με μια ραβδωτή και μια λεία κάννη.
Αυτό δεν έχει τις περιπλοκές του τρίκαννου ενώ είναι και πιο εύκολο στη χρήση και στη ρύθμιση.
Τέτοια όπλα παράγονται και πωλούνται από αρκετούς κατασκευαστές, ανάμεσά τους και γνωστοί σε εμάς από τα λειόκαννά τους, όπως η Rizzini, η Merkel και η Blaser.
Η ικανότητα να μεταφέρεις σε μια βαλίτσα το σύνολο της κυνηγετικής σου οπλοσυλλογής είναι μεγάλο δέλεαρ, εφόσον αποφασίσεις ότι θα κρατάς δύο μονόκαννα: ένα ραβδωτό και ένα λείο, αντί για ένα δίκαννο.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου