ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

O ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε πόλεμο μεταξύ δύο κρατών!


GUERRA-FUTBOL-e1456940402198
. 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 4 μέρες και 300.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον αγώνα ... 


Στις 14 Ιουλίου 1969 ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ επιτέθηκε στην Ονδούρα, η οποία αντεπιτέθηκε βομβαρδίζοντας τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ελ Σαλβαδόρ. Δύο ημέρες αργότερα ο πόλεμος που είχε μόλις ξεκινήσει είχε φτάσει ήδη σε αδιέξοδο, καθώς οι στρατοί και των δύο χωρών υστερούσαν σε εξοπλισμό. Το βράδυ της 18ης Ιουλίου ο πόλεμος έληξε και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μέσω του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Έπειτα από 4 ημέρες Ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ αποχώρησε από τα εδάφη της Ονδούρας. Στο διάστημα αυτό, συνολικά 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπολογίζεται ότι 300.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Αφορμή για το ξέσπασμα του πολέμου ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της εθνικής ομάδας του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας, για τα προκριματικά του Μουντιάλ, που θα διοργανωνόταν την επόμενη χρονιά στο Μεξικό. Για τον λόγο αυτό ο πόλεμος έμεινε στην ιστορία ως «ο πόλεμος του ποδοσφαίρου».
guerrafut-1150x584

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας 
Και οι δύο χώρες ήθελαν οπωσδήποτε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 1970. Την περίοδο εκείνη τόσο στην Ονδούρα όσο και στο Ελ Σαλβαδόρ επικρατούσαν διδακτορικά καθεστώτα και το ποδόσφαιρο είχε μετατραπεί σε θέαμα για να αποπροσανατολίζεται ο λαός από τα βάσανά του και την δικτατορία. Η κατάκτηση της πρόκρισης θα αναπτέρωνε το ηθικό τους και παρουσιάστηκε από τον τύπο με τέτοιο τρόπο που οι οπαδοί και των δύο ομάδων ήταν παθιασμένοι για τη νίκη και σε κάθε αγώνα το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Οι δύο ομάδες τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους και στις 6 Ιουνίου 1969 συναντήθηκαν για τον πρώτο αγώνα στην έδρα της Ονδούρας. Η Ονδούρα έβαλε γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα και κέρδισε 1-0. Μια 18χρονη οπαδός του Ελ Σαλβαδόρ δεν άντεξε την ήττα και αυτοκτόνησε με το περίστροφο του πατέρα της. Στον επόμενο αγώνα οι φίλαθλοι του Ελ Σαλβαδόρ ζητούσαν εκδίκηση από την Ονδούρα. Στις 15 Ιουνίου το Ελ Σαλβαδόρ επικράτησε 3-0 στην έδρα του, οπότε η πρόκριση θα κρινόταν στον τρίτο αγώνα. Όποιος κέρδιζε θα έπαιρνε την πολυπόθητη πρόκριση.
GUERRA-DEL-FÚTBOL-1

Ο τρίτος αγώνας 
Ο τρίτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στο γήπεδο «Αζτέκα» του Μεξικού. Το ματς έληξε ισόπαλο στην κανονική διάρκεια και τελικά την πρόκριση πήρε στην παράταση το Ελ Σαλβαδόρ με σκορ 3-2. Αμέσως έγιναν επεισόδια μεταξύ των οπαδών ενώ καθ όλη τη διάρκεια των αγώνων είχαν σημειωθεί σκληρά επεισόδια και πολλοί φίλαθλοι είχαν τραυματιστεί. Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση ήταν έκρυθμη στα σύνορα των δύο χωρών. Εν μέσω κρίσης το στρατιωτικό καθεστώς του Ελ Σαλβαδόρ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της Ονδούρας και ξεκίνησε ο πόλεμος που είναι γνωστός και ως «πόλεμος των 100 ωρών». 

Ο αναδασμός της γης 
Μπορεί αφορμή για την έναρξη του πολέμου να ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας αλλά οι πραγματικές αιτίες ήταν βαθύτερες και αφορούσαν τις συνοριακές διαφορές των δύο χωρών. Η χάραξη των συνόρων, που είχε πραγματοποιηθεί αρχές του 19ου αιώνα δεν ήταν δίκαιη και το Ελ Σαλβαδόρ αμφισβητούσε τα σύνορα της Ονδούρας.
50226
Τα επόμενα χρόνια μεγάλος αριθμός ανθρώπων από το πυκνοκατοικημένο Ελ Σλαβαδόρ μετανάστευσε στην Ονδούρα. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 οι μετανάστες αποτελούσαν το 15% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας και κατείχαν μεγάλες εκτάσεις γης κοντά στα σύνορα. Οι κάτοικοι της Ονδούρας άρχισαν να δυσανασχετούν με τα προνόμια που είχαν κερδίσει οι μετανάστες και ζητούσαν από την κυβέρνηση να γίνει αναδασμός της γης. Πράγματι, ο δικτάτορας της Ονδούρας προχώρησε σε ανακατανομή της γης, η οποία θεωρήθηκε άδικη προς τους μετανάστες και προκάλεσε αντιδράσεις στο Ελ Σαλβαδόρ γιατί μοίρασε τις περιουσίες των μεταναστών στους κατοίκους της Ονδούρας. Λίγο ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, λίγο τα ΜΜΕ και των δύο χωρών που καλλιεργούσαν επικίνδυνο κλίμα, το Ελ Σαλβαδόρ με την Ονδούρα ήρθαν τελικά σε πόλεμο, ο οποίος ευτυχώς κράτησε μόνο τέσσερις ημέρες. 
                 dos
Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι οι δύο χώρες να υπογράψουν συνθήκη οριοθέτησης των συνόρων τους ενώ ο πόλεμος προκάλεσε μακροχρόνιες συνέπειες στην κοινωνία του Σαλβαδόρ. Μια από αυτές ήταν ο εμφύλιος που ξέσπασε δέκα χρόνια αργότερα μεταξύ της στρατιωτικής κυβέρνησης και των οπαδών του αριστερού και διήρκεσε 12 χρόνια. 

Μερικά αποσπάσματα από τον τρίτο αγώνα μεταξύ Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας...





Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου