Το ξέρετε το ρητό που λέει «αν έχεις τύχη διάβαινε»; Κάτι τέτοιο σίγουρα ισχύει για τους νέους ψαράδες, γι΄ αυτό μην πτοείστε. Μπορεί να λέμε στον στρατό «ο παλιός είναι αλλιώς», πάντα όμως «ο νέος είν΄ ωραίος»...
Oποιον τρόπο κι αν διαλέξετε, ανήκετε στην οικογένεια των αμετανόητων που λατρεύουν τη θάλασσα! Καθετή, ψάρεμα με καλάμι από ακτή, κιούρτος, πεταχτάρι ή πολυάγκιστρο, η επιλογή είναι δική σας!
Ψάρεμα με καλάμι
Πρόκειται για τον πιο γνωστό τρόπο ψαρέματος, αγαπητό σε νέους αλλά και έμπειρους ψαράδες. Γι΄ αυτόν τον τρόπο ψαρέματος χρησιμοποιούμε τηλεσκοπικά καλάμια, προσαρμόζοντας πάνω σε αυτά τον κατάλληλο μηχανισμό για εύκολο πέταγμα και μάζεμα της πετονιάς.
Το μήκος του καλαμιού χωρίς μηχανάκι για το λεγόμενο ψάρεμα απίκο, είναι περίπου 6 με 8 μέτρα, ενώ το μήκος της αρματωσιάς κατά 15-20 πόντους μικρότερο από αυτό. H αρματωσιά αποτελείται από ένα στριφτάρι σχήματος ( Τ ).
Στη μια άκρη του δένουμε τη μάνα και στις άλλες δυο τα παράμαλλα με τα αγκίστρια ή δυο μικρές σαλαγκιές. Πάνω στη μάνα τοποθετούμε έναν φελλό που σταθεροποιούμε ανάλογα του βάθους που ψαρεύουμε.
Για ψάρεμα από την ακτή απαιτείται ειδικό καλάμι, αρκετά ευλύγιστο, έτσι ώστε χωρίς μεγάλη δύναμη το βαρίδι με το αγκίστρι να εκτιναχτούν μακριά. Tα ψάρια σε αυτήν την περίπτωση είναι κέφαλοι, μουρμούρες, τσιπούρες, σπάροι κλπ., ενώ χρησιμοποιούμε ως δόλωμα ζυμάρι, ψωμί, σαρδέλα, γαρίδα ή σκουλήκι.
Το καλάμι με μηχανάκι διαφέρει από τα υπόλοιπα καλάμια. Με αυτό μπορούμε να ψαρέψουμε από κρεμαστές ακτές, όπως λιμάνια και βράχια, ή από την ακροθαλασσιά (surfcasting). Ενα από τα ευκολότερα ψαρέματα είναι αυτό με σαλαγκιά και γίνεται συνήθως από το τέλος Μαΐου μέχρι το φθινόπωρο χρησιμοποιώντας σαρδέλα, φρίσσα, ή ζυμάρι.
H σαλαγκιά αποτελείται από τρία ή τέσσερα αγκίστρια δεμένα μαζί πλάτη με πλάτη, ενώ από το μάτι της σαλαγκιάς δένουμε την πετονιά. Λίγο πιο πάνω, στη μάνα του καλαμιού, δένουμε ένα αγκίστρι με παράμαλλο και αυτό στη μάνα του καλαμιού.
Δολώνουμε το αγκίστρι ενώ αφήνουμε τη σαλαγκιά κενή. Πριν ρίξουμε στο νερό, σπέρνουμε μερικά κομμάτια μαλάγρα και όταν τα ψάρια τσιμπήσουν τραβάμε απότομα προς τα επάνω κι ό,τι καρφώσουμε, συνήθως κεφαλόπουλα.
Το καλάμι και η πετονιά που χρησιμοποιούμε σε αυτό το ψάρεμα πρέπει να είναι γερά και ανθεκτικά, ώστε να αντέχουν τα απότομα τραβήγματα και το πιθανό μεγάλο βάρος του ψαριού διότι μπορεί να το αγκιστρώσουμε από την κοιλιά ή την πλάτη, οπότε και με το σπαρτάρισμα το βάρος πολλαπλασιάζεται.
Πεταχτάρι
Ενα από τα πιο γνωστά και αποδοτικά ψαρέματα, που απαιτεί γνώσεις και υπομονή, για να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα είναι το πεταχτάρι. H καλύτερη εποχή του θεωρείται η περίοδος από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο) και το πραγματοποιούμε κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα. Οταν λέμε «πεταχτάρι», σημαίνει το πέταγμα του αλιευτικού εργαλείου από τη στεριά (βράχια ή ακτή) όσο πιο μακριά γίνεται.
Αφού ξετυλίξουμε την πετονιά, τη ρίχνουμε σε βυθό χωρίς ιδιαίτερες μορφολογικές ανωμαλίες, όπως βράχια, πέτρες και φύκια, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να μπλεχτεί κάπου.
Στη συνέχεια μαζεύουμε τα μπόσικα και την κρατάμε περιμένοντας το ψάρι να τσιμπήσει.
Μια τακτική που τις περισσότερες φορές έχει σίγουρα αποτελέσματα είναι ότι μόλις καταλάβουμε ότι το ψάρι τσιμπά, αφήνουμε το πεταχτάρι να τεντώσει και με μια απότομη κίνηση το τραβάμε προς τα έξω.
Αν η πρώτη προσπάθεια δεν στεφθεί με επιτυχία, τότε η ίδια κίνηση θα πρέπει να επαναληφθεί, ώσπου το ψάρι τελικά να καταπιεί το αγκίστρι. Αμέσως μετά, με αργές και σταθερές κινήσεις τραβάμε την πετονιά προς το μέρος μας.
Επειδή τα ψάρια δεν τρώνε πάντα με την ίδια όρεξη, θα πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένοι παρακολουθώντας το πεταχτάρι.
Στο πεταχτάρι χρησιμοποιούμε μικρά αγκίστρια με αντίστοιχα μεγάλα δολώματα, ξεγελώντας τα ψάρια που θέλουν απλά να παίξουν με το δόλωμα χωρίς να το αρπάξουν. Tα δολώματα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως τα σκουλήκια, οι ζωντανές γαρίδες, τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα σκαλτσίνια.
Kαθετή
Από τους πλέον διαδεδομένους και αποδοτικούς τρόπος ψαρέματος που γίνεται από βάρκα σε ρηχά αλλά και βαθιά νερά συνήθως ρίχνοντας άγκυρα. Ξεκινώντας να ψαρέψουμε με καθετή θα πρέπει να γνωρίζουμε το βάθος και τη μορφολογία του βυθού, κατά προσέγγιση τουλάχιστον, χρησιμοποιώντας έτσι και την κατάλληλη πετονιά.
H ψιλή είναι ιδανική, αλλά σε βαθιά νερά επιλέγουμε τη χοντρή. Ως ενδεδειγμένη θεωρείται από πολλούς η 45άρα, ενώ άλλοι πάλι (όπως εμείς) χρησιμοποιούν την 70άρα και την 80άρα.
Pίχνοντας την καθετή στο νερό θα πρέπει να κρατήσουμε σταθερή τη μάνα και με το πρώτο τσίμπημα να την τραβήξουμε απότομα προς τα επάνω.
H καθετή αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα: τη μάνα, που φτάνει σε μήκος τα 80 έως 100 μέτρα περίπου και την αρματωσιά. Στην άκρη της μάνας τοποθετούμε ένα μικρό στριφτάρι και σε αυτό δένουμε την αρματωσιά, που αποτελείται από πετονιά πιο λεπτή από αυτήν της μάνας.
Στην άκρη της αρματωσιάς βάζουμε ένα βαρίδι και κατά διαστήματα δένουμε 3 παράμαλλα με αγκίστρια. Το μέγεθος και το μήκος των παράμαλλων, όπως και των αγκιστριών εξαρτάται από το ψάρι που θέλουμε να πιάσουμε.
Στην καθετή μπορούν να τσιμπήσουν σχεδόν όλα τα είδη ψαριών εκτός από κάποια αφρόψαρα και το πιο συνηθισμένο δόλωμα είναι η τεμαχισμένη φρέσκια γαρίδα.
Πολυάγκιστρο
Tο πολυάγκιστρο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερη τεχνική ούτε εξαιρετική προσπάθεια, για να αγκιστρωθούν τα ψάρια.
Με το εργαλείο αυτό που αποτελείται από 10 ή 12 αγκίστρια δεμένα στη σειρά σε ένα στριφτάρι, ενώ στην άλλη άκρη του δένουμε η μάνα μπορούμε να ψαρέψουμε από την ακτή αλλά και από την βάρκα μας σε κάποιες περιπτώσεις.
Tα παράμαλλα πρέπει να είναι μικρά και το κάθε αγκίστρι να δένεται λίγο πιο πάνω από το προηγούμενο σε αντίθετη φορά, ή απευθείας επάνω στην πετονιά.
Αν και συνήθως το πολυάγκιστρο χρησιμοποιείται για τους κεφάλους, παρ' όλα αυτά έχει εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα και σε σάλπες δολωμένο με ψωμί , ή λαβράκια, ακόμη και γοφάρια δολωμένο με νωπή σαρδέλα...
ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Λυμπερόπουλος
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου