ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Τα «βρόμικα» μυστικά μας!



Πολλές φορές κρύβουμε τα «βρόμικα» μυστικά μας. Άραγε πειράζει; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ......
.... αλλάξατε τα σεντόνια σας; Είστε σίγουροι; Για πείτε μας τώρα, πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε ψέματα σχετικά με το πότε αλλάξατε τα σεντόνια σας; Στην εποχή μας, θέλουμε και νιώθουμε υποχρεωμένοι, όλοι και κυρίως όλες, να είμαστε, και ακόμα περισσότερο να φαινόμαστε, καθαροί. Μάλιστα, η κοινωνία απαιτεί περισσότερο από τις γυναίκες να είμαστε πάντα καθαρές, να μυρίζουμε ωραία, να είμαστε φρέσκες. Έτσι, δεν είναι απίθανο να έχουμε ενοχές και να αισθανόμαστε ντροπή όταν δεν είμαστε τόσο καθαρές όσο «θα έπρεπε». Το αποτέλεσμα; 


Άλλο καθαριότητα, άλλο προστασία της υγείας
Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε κάτι που είναι ή δείχνει καθαρό και σε κάτι που είναι καθαρό από πλευράς υγιεινής. Το να κάνουμε ντους και να μυρίζουμε ωραία είναι ευχάριστο λόγου χάρη, αλλά δεν σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο προστατευόμαστε, π.χ. από τις διάφορες ιώσεις. Αντίθετα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να κάνουμε ακόμα και κακό όταν το παρακάνουμε με το μπάνιο, αφού στο δέρμα μας διαβιούν καλά μικρόβια που μας προστατεύουν και τα χρειαζόμαστε και τα οποία μπορεί να «διώχνουμε» με το υπερβολικά συχνό πλύσιμο. Ας μην ξεχνάμε επίσης και τη διαπίστωση πολλών ερευνών και επιστημόνων ότι τα παιδιά που εκτίθενται στο χώμα και δεν λερώνονται (π.χ. αυτά που μεγαλώνουν στην εξοχή και κοντά στη φύση σε σύγκριση με τα παιδιά της πόλης) φαίνεται να έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό και να προστατεύονται από αλλεργίες. Υπάρχουν όμως στιγμές και χώροι που η καθαριότητα είναι ζήτημα υγιεινής. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, όταν μαγειρεύουμε, όπου ο πάγκος πρέπει να είναι καθαρός και να χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα, τα οποία πρέπει να πλένουμε σχολαστικά έπειτα από κάθε χρήση. Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι όταν πέφτει το φαγητό στο πάτωμα ελάχιστοι από εκείνους που το σηκώνουν και το τρώνε παθαίνουν κάτι!

Τι έχει πράγματι σημασία

«Τρώω το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα»
Πειράζει; Ίσως είναι χειρότερο να φάμε κάτι που έχουμε ακουμπήσει στον πάγκο της κουζίνας, τον οποίο δεν έχουμε πλύνει ενδελεχώς αφότου μαγειρέψαμε, παρά κάτι που έπεσε στο πάτωμα του σαλονιού μας και το οποίο σηκώσαμε αμέσως. Ωστόσο, πριν πάρουμε την απόφαση να φάμε κάτι που έπεσε στο πάτωμα, είναι σκόπιμο να σκεφτούμε πόσο καθαρό ήταν αυτό το πάτωμα και αν το τρόφιμο είναι μαλακό, υγρό ή κολλώδες, καθώς τα μικρόβια τείνουν να «κολλάνε» ευκολότερα στις υγρές επιφάνειες.

«Πλένω το σουτιέν μου μία φορά την εβδομάδα»
Πειράζει; Μάλλον όχι. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα εσώρουχα ή τις κάλτσες που αλλάζουμε καθημερινά και πρέπει να τα πλένουμε και να τα στεγνώνουμε πολύ καλά.

«Δεν αλλάζω την οδοντόβουρτσά μου μία φορά τον μήνα»
Πειράζει; Όχι. Δεν χρειάζεται να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας πριν φθαρεί. Αυτό που 
έχει σημασία είναι να την ξεπλένουμε κάθε φορά αφού τη χρησιμοποιήσουμε και να την αφήνουμε να στεγνώνει πριν από την επόμενη χρήση. Σημαντικό είναι επίσης να μη μοιραζόμαστε την οδοντόβουρτσά μας με κανέναν.

«Αργώ να πετάξω τα παλιά μου καλλυντικά»
Πειράζει; Όταν πρόκειται για καλλυντικά, σκιές, μάσκαρα, μολύβια και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείται κοντά στα μάτια, πρέπει να αλλάζεται κάθε τρεις με τέσσερις μήνες, γιατί μπορεί να προκληθεί μόλυνση. Με τα υπόλοιπα μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί.

«Δεν καθαρίζω αρκετά συχνά το πληκτρολόγιο»
Πειράζει; Το πληκτρολόγιο είναι δύσκολο να καθαριστεί επαρκώς ούτως ή άλλως. Καλό είναι να το χρησιμοποιούμε με καθαρά χέρια και να μην τρώμε επάνω του, ώστε να διατηρείται όσο πιο καθαρό γίνεται.

«Φτερνίζομαι και δεν χρησιμοποιώ χαρτομάντιλο»
Πειράζει; Ναι. Κάθε φορά που φτερνιζόμαστε, οι ιοί μεταφέρονται από τα σταγονίδια που παράγονται και ταξιδεύουν πολύ γρήγορα. Το να φτερνιζόμαστε σε ένα χαρτομάντιλο ή στο εσωτερικό του αγκώνα μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους υπόλοιπους. Το χειρότερο είναι να φτερνιζόμαστε στο χέρι μας, εκτός και αν το πλύνουμε αμέσως, γιατί διαφορετικά αφήνουμε μικρόβια στο επόμενο πράγμα που θα ακουμπήσουμε.

«Δεν πλένομαι κάθε μέρα»
Πειράζει; Μόνο όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο και μυρίζουν πιθανώς τον ιδρώτα μας. Όσον αφορά την υγεία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δέρμα είναι φτιαγμένο ακριβώς για να προστατεύει τον οργανισμό μας από τα επικίνδυνα βακτήρια και ότι φέρει αρκετά καλά βακτήρια που μας προστατεύουν. Έτσι, το μπάνιο μάς κάνει να νιώθουμε πιο φρέσκοι, αλλά η υπερβολή μπορεί να κάνει ακόμα και κακό αν απομακρύνονται τελικά όλα τα χρήσιμα καλά μικρόβια.

«Πλένω τις πετσέτες μου λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα»
Πειράζει; Τα βακτήρια λατρεύουν την υγρασία. Αν αφήνουμε τις πετσέτες να στεγνώσουν πολύ καλά ανάμεσα στις χρήσεις, τότε δεν έχει τόση σημασία πόσο συχνά τις πλένουμε. Αν μένουν όμως υγρές, και κυρίως αν αρχίσουν να μυρίζουν, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας 
ότι μαζεύονται βακτήρια και ότι χρειάζονται ένα καλό πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία και ακόμα περισσότερο ένα καλό στέγνωμα στον ήλιο. Επίσης, ακριβώς επειδή κάποια μικρόβια, 
όπως για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος, μπορεί να μεταδοθούν μέσω μιας πετσέτας, είναι καλό να μην τις μοιραζόμαστε με άλλους.

«Δεν λούζομαι κάθε μέρα»
Πειράζει; Όχι. Τα μαλλιά μαζεύουν βακτήρια, αλλά όχι επικίνδυνα. Κανείς δεν έπαθε κάτι σοβαρό επειδή δεν έλουζε τα μαλλιά του αρκετά συχνά. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου