Eκτέλεση
Στρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ. με αντικολλητικό χαρτί. Σπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ετοιμάζουμε την αλμυρή καραμέλα: Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε 2 κουταλιές ζάχαρη, περιμένουμε να λιώσει και συνεχίζουμε προσθέτοντας την υπόλοιπη σταδιακά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το αλάτι. Η καραμέλα είναι έτοιμη. Κρατάμε 3 κουταλιές για τη διακόσμηση της επιφάνειας του γλυκού. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα της βανίλιας και την άχνη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πάνω στα μπισκότα το μείγμα καραμέλας, αφήνοντας 1 εκατοστό περιθώριο από το τέλος της φόρμας. Προσθέτουμε την κρέμα σοκολάτας και βάζουμε την τούρτα να παγώσει στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε προσεκτικά την τούρτα, διακοσμούμε κάνοντας γραμμές με την καραμέλα που έχουμε κρατήσει. Αν η καραμέλα έχει σφίξει πολύ, την αραιώνουμε με μία κουταλιά κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου