ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Οι θερμές ζώνες του πλανήτη!


Οι θερμές ζώνες του 2015

Η νέα χρονιά  κληρονόμησε από την παλιά μια λίστα με εκκρεμότητες που απαιτούν λύση προκειμένου να μην καταλήξουν σε κυριολεκτική ή μεταφορική ανάφλεξη.

Τα θερμά σημεία του πλανήτη δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κλιματική αλλαγή. Η διακεκαυμένη ζώνη του 2015 συμπεριλαμβάνει...... πολλές περιοχές, από τις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι παρακάτω:

1.     Μεξικό: Οι 43 φοιτητές που αγνοούνταν από τον Σεπτέμβριο, όταν εξαφανίστηκαν καθ' οδόν προς αντικυβερνητική διαδήλωση, πιθανότατα δολοφονήθηκαν από εγκληματική οργάνωση με την ανάμειξη του δημάρχου της πόλης Ιγουάλα. Με τη λαϊκή οργή να αυξάνεται, η κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Νιέτο θα πρέπει τώρα να σπεύσει να αποδείξει την ενοχή των 70 συλληφθέντων πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

2.     Μάλι: Η μοναδική επιτυχημένη κίνηση της θητείας του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η αποστολή στρατευμάτων στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα, δεν έχει πετύχει και πολλά. Αλλη μία εκεχειρία μεταξύ των αυτονομιστών Τουαρέγκ και της κυβέρνησης κατέρρευσε στις αρχές Νοεμβρίου, άλλος ένας γύρος συγκρούσεων επωάζεται.

3. Καταλωνία: Το δημοψήφισμα έγινε άτυπα στις 9 Νοεμβρίου και μόλις το 40% των Καταλανών καταδέχθηκε να το τιμήσει. Τώρα η ισπανική κυβέρνηση προτίθεται να σύρει τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας στα δικαστήρια επειδή διενήργησε την ψηφοφορία αψηφώντας την απαγόρευση του συνταγματικού δικαστηρίου. Εκείνος μεν κινδυνεύει με στέρηση πολιτικού αξιώματος για 10 χρόνια, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να ξυπνήσει τους ως τώρα χλιαρούς, όπως αποδείχθηκε, καταλανούς εθνικιστές.

4.     Ισραήλ / Παλαιστίνη: Το 2014 ήταν άλλη μία θερμή χρονιά: γεγονότα στη λωρίδα της Γάζας, εκατέρωθεν φόνοι αμάχων, κλείσιμο των ιερών χώρων των μουσουλμάνων από το Ισραήλ. Τι αποκλείει άλλη μία ιντιφάντα ή μια νέα ισραηλινή εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη το 2015; Τίποτε απολύτως.

5. Ουκρανία: Οσο η Ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί ένα ασαφώς κυβερνώμενο ξέφραγο αμπέλι όπου ρώσοι στρατιώτες φημολογείται ότι μπαινοβγαίνουν ενισχύοντας τις φιλορωσικές παραστρατιωτικές δυνάμεις όποτε χρειάζεται, ο κίνδυνος να εξελιχθεί η σοβούσα διαμάχη σε ανοιχτό πόλεμο με ανεξέλεγκτες διεθνείς επιπτώσεις θα καραδοκεί. 

6.     Νότιο Σουδάν: Η αμοιβαδοποίηση της αφρικανικής ηπείρου παράγει νέα κράτη, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν νέους εμφυλίους. Ο χριστιανικός Νότος χωρίστηκε από τον μουσουλμανικό Βορρά το 2011, ωστόσο από το 2012 οι βορειοανατολικές περιοχές της χώρας ταράσσονται από τις φυλετικές διαμάχες των Λου Νούερ με τους Μούρλε.

7.     Νησιά Σπράτλι: Το αφανές αυτό αρχιπέλαγος των 750 βράχων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει την τιμή να διεκδικείται από την Ταϊβάν, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Η πρώτη το ζαχαρώνει ως ναυτική βάση, οι υπόλοιπες ως μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα πρεστίζ. Μια άσκηση του ταϊβανέζικου ναυτικού με αληθινά πυρά στις αρχές Νοεμβρίου άναψε εκ νέου τα αίματα.

8.     Κίνα: Οι ταραχές των Ουιγούρων τον Ιούλιο του 2009 έχουν ξεχαστεί στη Δύση, όχι όμως στην Κίνα, η οποία προωθεί μια διττή πολιτική μαστίγιου και καρότου: φυλακίζει δημοφιλείς αντιφρονούντες, ενώ προσφέρει κίνητρα επιγαμιών με την πλειοψηφία των Χαν. 

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Δεκεμβρίου 2014

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου