ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ηλίας Ζαρκάδας: έτσι θα βρω τα χρήματα για τα έργα στην πόλη!

To θέμα των τελευταίων καιρών και ένα θέμα που επίσης αντιμετωπίζω ως υποψήφιος Δήμαρχος είναι το θέμα των χρημάτων. "Που θα βρεις τα χρήματα για να κάνεις τόσα έργα;" είναι η μόνιμη ερώτηση που μου απευθύνουν μικροί και μεγάλοι. 


Ας το αναλύσουμε λοιπόν στα συστατικά του.
Η οικονομία είναι κίνηση. Όλοι μας θέλουμε κάτι και προσπαθώντας να το αποκτήσουμε προκαλούμε την κίνηση της οικονομίας. 

Η κίνηση όμως αυτή προέρχεται από την Εμπιστοσύνη. 
Εγώ, εμπιστεύομαι Εσένα και θέλω να συνδιαλλαγώ μαζί σου για να ανταλλάξουμε ένα προιόν ή μία υπηρεσία. 

Αν δεν υπάρχει Εμπιστοσύνη τι γίνεται; Η οικονομία καταρρέει. Και είναι αυτό που βλέπετε γύρω σας. 

Άρα αγαπητοί μου φίλοι και δημότες, η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να επαναφέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ σας.


Μην ακούτε μαγικές λύσεις. Είτε με δραχμή, είτε με ευρώ, αν σε θεωρώ μαλάκα και λαμόγιο δεν πρόκειται να σου δώσω τίποτα από τα δύο όσο και να χτυπιέσαι κάτω.

Χρηματοδότηση = Εμπιστοσύνη

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στα πίσω στα Δημαρχιακά μας και ας δούμε μερικά εργαλεία χρηματοδότησης του Δήμου για τα επόμενα χρόνια. 

Παράδειγμα 1ο
Διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι ο Βόλος από πληροφορίες της Τράπεζας της Ελλάδος έχει καταθέσεις ταμιευτηρίου αξίας 1,1 δις ευρώ. 

Πόσο ωραίο θα ήταν αν ο Δήμος Βόλου, ζητούσε από τους δημότες του, να του δώσουν όσα χρήματα δεν χρειάζονται άμεσα με σκοπό να τα επενδύσει σε έργα μέσα στην πόλη και να τους επιστρέψει το ποσό με τόκο 2% ετησίως. Για το όλο project θα χρειαζόταν ένας καταθετικός λογαριασμός του Δήμου, μία γραπτή συμφωνία με όποιον δημότη έφερνε τα χρήματα του και πολύ διαφάνεια.  

Θα συγκεντρωνόταν με αυτό τον τρόπο ένα κεφάλαιο της τάξης των 300 με 500 εκατομμυρίων ευρώ, 5 φορές τον ετήσιο προυπολογισμό του Δήμου δηλαδή και τα έργα ουσίας θα πολλαπλασιάζονταν στον Μητροπολιτικό Δήμο. 

Αυτό λέγεται συμβιωτική σχέση. Εφόσον και οι δύο μένουμε στην πόλη, δημότης και Δήμος δίνει ο ένας στον άλλο αυτό που έχει σε περίσσευμα ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό όφελος. 

Παράδειγμα 2ο
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να επεκτείνουμε τον τρόπο και να ζητήσουμε από την ομογένεια να λειτουργήσει με το ίδιο σκεπτικό. 

Έστω ότι έχουμε ένα μεγάλο έργο το οποίο το χρειαζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε. π.χ. ένα νέο νοσοκομείο. 

Μπορούμε να ζητήσουμε από την ομογένεια να επενδύσουν σε αυτό το έργο και ο δήμος να τους δώσει κάποιο βραβείο, όπως το Μέγα Ευεργέτη της πόλης, να τους κάνει δημότες της πόλης, να τους δώσει ένα σπίτι ή και ακόμα να ονομάσει έναν δρόμο για την δωρεά που έκαναν. 

Παράδειγμα 3ο
Μπορούμε να επιλέξουμε μία καινοτόμο τεχνολογία και να ζητήσουμε από την Εταιρεία που την κατασκευάζει, να επενδύσει στην πόλη μας την συγκεκριμένη τεχνολογία ως παγκόσμιο πρότυπο. Παράδειγμα αν ζητούσαμε από το Facebook να επενδύσει σε μία social city ή αν ζητούσαμε από την Honda να ενσωματώσει μερικά robot Asimo στην καθημερινότητα της πόλης. 


Δημιουργούμε με αυτούς τους τρόπους συμβιωτικές σχέσεις εμπιστοσύνης όπου όλοι οι συναλλασσόμενοι κερδίζουν και βγαίνουν ωφελημένοι. Οι λεγόμενες win to win situation. 

Με την εκλογή μου ως Δήμαρχος στην νέα δημοτική αρχή, θα δοκιμάσουμε όλα αυτά τα εργαλεία για να δώσουμε νέα ώθηση στην τοπική μας οικονομία.  

Ηλίας Ζαρκάδας
Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου
Απλός Πολίτης
Μηχανικός Πληροφορικής
Μπορείτε να με βρείτε:
Τηλέφωνο 6948 106 836

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου