ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μάθε να παίρνεις το σφυγμό σωστά,ίσως σου χρειαστεί!

Πολλές φορές όταν νιώθουμε αδιαθεσία επιχειρούμε να μετρήσουμε τους παλμούς μας. Τις περισσότερες όμως φορές δεν καταφέρνουμε να ψηλαφήσουμε τον σφυγμό μας. 

Ο αρτηριακός σφυγμός  είναι δείκτης της κυκλοφορίας του αίματος.
Στον φυσιολογικό σφυγμό, οι παλμοί είναι ρυθμικοί 55-100 ανά λεπτό.
Παθολογικοί παράγοντες και παθήσεις που αλλοιώνουν το σφυγμό είναι καρδιακές παθήσεις, λοιμώδη νοσήματα, νοσήματα που μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου του αίματος, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, η μέθη, η χρήση τοξικών ουσιών, ορισμένα φάρμακα, ψυχιατρικά νοσήματα. Το stress, η άσκηση, η κύηση μπορεί να προκαλέσουν υπερκινητική κυκλοφορία και  «φυσιολογική» επιτάχυνση του σφυγμού. Οι αθλητές μπορεί να έχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες αραιούς σφυγμούς.  

Πως θα ψηλαφήσετε τον σφυγμό σας
· Η καλύτερη ώρα για να μετρήσετε τον αρτηριακό σφυγμό είναι το πρωί, μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι διότι η κούραση της ημέρας μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.
·  Αναζητήστε  το σφυγμό (χρησιμοποιώντας τον δείκτη και το μέσο δάχτυλό σας) ακολουθώντας τη γραμμή του αντίχειρα. Θα χρειαστεί να ψηλαφήσετε  περίπου δύο εκατοστά πάνω από την ένωση του αντίχειρα με τον καρπό. Ένας άλλος τρόπος για τη μέτρησή του σφυγμού είναι να τον εντοπίσετε στον λαιμό, κάτω ακριβώς από τη γνάθο εκατέρωθεν της μέσης γραμμής.
· Μετράτε με ρολόι επί εξήντα δευτερόλεπτα τον αριθμό των σφυγμών. Εάν «νοιώθετε» άρρυθμο τον σφυγμό σας ή οι παλμοί σας είναι πάνω από 100 ανά λεπτό ή κάτω από πενήντα πέντε ανά λεπτό, η άμεση παθολογική εκτίμηση είναι επιβεβλημένη.

boro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου