ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

23 Φεβρουαρίου κάποιοι, κάπου, κάποτε....


532: Θεμελιώνεται από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισιδώρου, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.

1455: Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης
Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.

1839: Θεμελιώνεται το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen. 

1886: Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν για πρώτη φορά στον κόσμο μικρή αγγελία. 

1887: Η γαλλική Ριβιέρα πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στα ερείπια. 

1893: Ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ. 

1903: Η Κούβα παραχωρεί μόνιμα έναντι μισθώματος τον κόλπο του Γκουαντανάμο, στις Η.Π.Α.

1941: Το ελληνικό υποβρύχιο Νηρεύς, υπό τον Πλοίαρχο Βεροιόπουλο, βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά. 

1942: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι πρώτες βόμβες του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.

1943: Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις της την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής. 

1943: Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα. 

1944: Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία. 

1953: Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας. 

1954: Πραγματοποιείται ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.

1963: Συλλαμβάνονται στη Γαλλία, εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ. 

1966: 1500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ. 

1973: Φεύγει από τη ζωή η παγκοσμίου φήμης βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Κατίνα Παξινού. Εκτός από τις αξέχαστες ερμηνείες της στο Θέατρο και τον κινηματογράφο, η Κατίνα Παξινού έκανε μεταφράσεις θεατρικών έργων κι έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο.

1992: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης. 

1997: Η ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ» γίνεται η πρώτη ταινία, που προβάλλεται από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Η ταινία προβλήθηκε στο NBC, χωρίς διαλείμματα για διαφημίσεις. 

1998: Ανεμοστρόβιλοι προκαλούν το θάνατο 42 ανθρώπων στην κεντρική Καλιφόρνια. 

2000: Στον φιλικό αγώνα Ολλανδία - Γερμανία, που διεξάγεται στο Άμστερνταμ Αρένα, ο 39χρονος Λόθαρ Ματέους πραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ με την 144η συμμετοχή του στην Εθνική Γερμανίας, ξεπερνώντας τον Σουηδό τερματοφύλακα Τόμας Ραβέλι. 

Γεννήσεις

1685 - Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, συνθέτης μπαρόκ μουσικής
1889 - Βίκτορ Φλέμινγκ, Αμερικανός σκηνοθέτης των ταινιών Όσα Παίρνει ο Άνεμος και Ο Μάγος του Οζ
1954 - Βίκτορ Γιούστσενκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας
1992 - Κυριάκος Παπαδόπουλος, ποδοσφαιριστής



newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου