ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Καθαρή Δευτέρα πάμε Ρέθυμνο!

Φτιάχνουμε βαλίτσες για 3ήμερο στο Ρέθυμνο!

Ο Φεβρουάριος φέτος μοιάζει να μας κάνει πλάκα και να μας αποδεικνύει καθημερινά πως το “Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα” θα μπορούσε να αποτελεί το soundtrack που θα καλωσορίζει τους τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Κάτι παρόμοιο, συμβαίνει φυσικά και στο πανέμορφο Ρέθυμνο με μόνη διαφορά πως εδώ... κρύο δεν έκανε ποτέ! Φέτος λοιπόν το Ρεθυμνάκι σβήνει το εκατοστό κεράκι της διοργάνωσης του καρναβαλιού του και έτσι αποφάσισα να συγκεντρώσω όλους τους λόγους για τους οποίους το λατρεύω, να κάνω ένα update σε όλα όσα θα δω εκεί το συγκεκριμένο τριήμερο και φυσικά να φτιάξω βαλίτσες με πολλά, ελαφριά, γεμάτα “Άνοιξη” ρούχα.
Η λίστα μου θα διαμορφωθεί κάπως έτσι: Θα ξεκινήσω με καρναβαλική διάθεση
Θα κλείσω εισιτήρια για Ρέθυμνο από το Σάββατο 1 Μαρτίου για να απολαύσω από κοντά τη νυχτερινή παρέλαση των αρμάτων που ξεκινά στις 20:30 από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και τελειώνει (κάποια στιγμή...) στην πλατεία Μικρασιατών με ένα μεγάλο πάρτι και χιλιάδες ρακές και μεζέδες!
Την επόμενη μέρα, όποια ώρα καταφέρω να ξυπνήσω, θα βρεθώ και πάλι στο ίδιο σημείο εκκίνησης γύρω στις 14:00 και θα παρακολουθήσω την έναρξη της μεγάλης παρέλασης των ίσως ομορφότερων αρμάτων που έχουμε δει ποτέ σε καρναβάλι στην Ελλάδα.
Από μπροστά μου θα περάσει ο Μικρός Πρίγκιππας, άρματα εμπνευσμένα από την τζαζ σκηνή, άλλα με έξυπνες μορφές ζώων, κάποια άλλα με μότο που θα με κάνουν να χαμογελάσω, όλα όμως θα είναι προσεγμένα και κυρίως δεν θα θυμίζουν σε τίποτα το κιτς υπερθέαμα που κυριαρχεί σε ανάλογες περιπτώσεις.
Την παρουσίαση του καρναβαλιού θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά θα φτιάχνουν μάσκες και θα τραγουδούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μαντινάδες!
- Φυσικά, εδώ θα παραμείνω και την Δευτέρα 3 Μαρτίου γιατί πολύ απλά έχω μια αίσθηση πως πρόκειται για ένα από τα ιδανικότερα μέρη της χώρας για να γιορτάσω τα κούλουμα. Στις 12:00 στην παραλία Ελ. Βενιζέλου θα υπάρχουν άφθονοι παραδοσιακοί μεζέδες (με αποκορύφωμα την τοπική φασολάδα), ενώ νωρίτερα το πρωί, στις 10:00, θα περάσω από το όμορφο χωριό των Αρμένων που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη με σκοπό να παρακολουθήσω την αναβίωση του εθίμου του μουτζουρώματος απολαμβάνοντας φυσικά και πάλι μεζέδες και πολλή πολλή ρακή.
 
Στις 11:00, στο χωριό Μελιδόνι του Δήμου Μυλοποτάμου έχουν κανονίσει... να κλέψουν τη νύφη κάτι το οποίο μου κινεί αρκετά την περιέργεια, ενώ στις 12:00 στον Μέρωνα θα δώσουν ραντεβού οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα καθώς και άλλα παιχνίδια μαζί με παραδοσιακή μουσική και χορό. Θα αφιερώσω χρόνο στα highlight της περιοχής
Αφού λοιπόν θα έχω χορτάσει από αποκριάτικο κλίμα, θα φορέσω την ανοιξιάτικη διάθεσή μου και θα περπατήσω στην πόλη που ενώνει υποδειγματικά το χτες με το σήμερα, που είναι τοποθετημένη στο κέντρο του νησιού και που συνδυάζει θάλασσα με βουνό με ιδανικό τρόπο.
Όλα ξεκινούν φυσικά από την Παλιά Πόλη η οποία διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά, που διαμορφώθηκαν τόσο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας όσο και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Τα γραφικά σοκάκια, το Ενετικό Φρούριο της Fortezza, το άρωμα Βενετίας από το μικρό Ενετικό λιμάνι με τα ψαροκάικα, η Ενετική Loggia (Περίστυλος Στοά) του 16ου αιώνα, η κρήνη (βρύση) Ριμόντι με τις τρεις λεοντοκεφαλές και η βόλτα στον φάρο είναι μόνο μερικές από τις στάσεις που θα κάνω, και μάλιστα με το ποδήλατό μου μιας και η πόλη είναι επίπεδη και έχει άρτια υποδομή ποδηλατοδρόμων κάτι που ανεβάζει την διάθεση για βόλτες ακόμα περισσότερο!
Αν έχω χρόνο, φυσικά δεν θα χάσω την ευκαιρία για μια εξόρμηση στα Ανώγεια για να δω το Ιδαίον Άντρο ή Αρσένιο ή Σπηλιά της Ίδης, μιας και σύμφωνα με τον μύθο πρόκειται για το χτισμένο σε 3 επίπεδα σπήλαιο στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. Και φυσικά κάπου εδώ θα έχει έρθει η ώρα για φαγητό!
- Το να είσαι στην Κρήτη σημαίνει αυτόματα πως βρίσκεσαι σε ένα μέρος ξακουστό για τις γεύσεις και τις “πραγματικές” του μυρωδιές.
Απάκια και λουκάνικα, ζουμερή στάκα πάνω σε φρεσκοκομμένες πατάτες, παρθένο ελαιόλαδο πάνω σε μυρωδάτους ντάκους, γραβιέρες από αυτές που δεν ξεχνάς ποτέ, χοχλιοί που σε κάνουν να αδειάζεις πιάτα σε χρόνο ρεκόρ και ενδιάμεσα, ταυτόχρονα, πριν αλλά και μετά ρακή!
Τα μεσημέρια μου θα σταματάω στο όμορφο και άκρως “Κρητικό” bar raki στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.
Εκεί ο σεφ Μιχάλης Χάσικος θα με περιμένει καθημερινά πίσω από τις μεγάλες βιτρίνες με τα δεκάδες νόστιμα καλούδια και θα με συστήνει κάθε φορά και σε μια διαφορετική παραδοσιακή συνταγή του νησιού την οποία μάλιστα θα έχει πειράξει τόσο όσο να γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Λίγο έξω από την πόλη, στον όρμο του Κουμπέ θα αναζητήσουμε τον Μαϊστρο ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε τόσο προνομιακό σημείο που προσφέρει μία από τις ομορφότερες θέες σε όλη την πόλη, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να κρέμεται πάνω από το νερό. Εδώ κυρίως ερχόμαστε για φρέσκο ψάρι, ωστόσο δεν λείπουν και οι προτάσεις της Κρητικής κουζίνας. Αν βρείτε ροφό με μπάμιες, μην το χάσετε με τίποτα.
Και επειδή όταν χαλαρώνουμε σε ένα τόσο όμορφο μέρος θέλουμε να έχουμε και το δικό μας στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας... σε αυτή την περίπτωση σημειώνουμε το Cul De Sac που φέτος το βλέπουμε πιο ανανεωμένο από ποτέ! Στον μοντέρνο χώρο του θα αντιμετωπίσουμε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, αν κάνει κρύο θα σταθούμε δίπλα από το τόσο όμορφο τζάκι του, ενώ το βράδυ δεν θα ξεκολλάμε από το bar το οποίο είναι ένα από τα πιο όμορφα που θα έχουμε δει εδώ και καιρό.
Φυσικά όλη την ημέρα εδώ θα απολαμβάνουμε και τέλεια πιάτα αλλά και mini μερίδες που προτείνονται σε bar food (τα mini burgers ειδικά δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν), ενώ όσο περνάει η ώρα τα cocktail που έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας από το Apsendi της Αθήνας θα φροντίζουν ώστε η διάθεση να ανεβαίνει κάθε βράδυ όλο και περισσότερο. Στα plus, σημειώνουμε και το παραδοσιακό Κρητικό πρωινό το οποίο είναι τόσο πλήρες που εύκολα εξελίσσεται σε πολύωρο καφέ.
Επιπλέον, το να έρθεις στο Ρέθυμνο και να μην φτάσεις ως τους Αρμένους για να αναζητήσεις την ταβέρνα του Αλέκου είναι ένα φάουλ που δεν πρέπει να κάνεις. Εδώ θα έρθεις για αυθεντικό Κρητικό και πολυβραβευμένο φαγητό για μια σχάρα που κάνει θαύματα με το ντόπιο κρέας της περιοχής αλλά και για μια Σφακιανή στο τέλος με γλυκό κυδώνι που αρκεί πολύ απλά για να σου αποδείξει τους λόγους για τους οποίους εδώ θα θες να βρίσκεσαι ξανά και ξανά.
- Απαραίτητη στάση είναι ωστόσο και η βόλτα στο χωριό των Αρμένων με τα πανέμορφα "ερείπια" που μαρτυρούν ιστορίες του παρελθόντος και που τόσο όμορφα μπλέκουν με εκείνες του τώρα.
Το καλοκαίρι μάλιστα το χωριό γεμίζει, ωστόσο η Άνοιξη δίνει ένα χρώμα υπέροχο σε όλο τον οικισμό.
Φεύγοντας από το Ρέθυμνο παίρνουμε μαζί μας: Ένα μπουκάλι κρητικό ελαιόλαδο από ντόπιους παραγωγούς. Τυριά, όπως ανθότυρο, μυζήθρα και φυσικά κρητική γραβιέρα – ζητήστε προϊόντα από τους παραγωγούς Μπικάκη, Γασπαράκη και Ζουμπάκη. Ρεθεμνιώτικα απάκια, δηλαδή χοιρινό καπνιστό από ντόπιους παραγωγούς όπως ο Αντωνάκης, ο Λαμπάκης από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, αλλά και τα απάκια και τα λουκάνικα της ρεθεμνιώτικης εταιρείας Creta Farms.
Αγοράστε ντάκους και παξιμάδια από τους φούρνους Νύχταρη και Αποστολάκη και βεβαίως ρακή! Όλα αυτά θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ της πόλης αλλά και στα μανάβικα και κρεοπωλεία σε όλη την πόλη.
Μια ιδιαίτερη στάση που πρέπει να κάνουμε είναι στο παραδοσιακό εργαστήριο Χατζηπαράρχου το οποίο εδώ και πάνω από μισό αιώνα βρίσκεται στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Τι μας φτιάχνει;
Το διάσημο κανταΐφι του με την πατροπαράδοτη τεχνική, όπως όταν ξεκίνησε: σιρόπι, ξηροί καρποί, μπόλικο μεράκι και αγάπη και φυσικά το χειροποίητο φύλλο, που ακόμα και σήμερα γίνεται με παραδοσιακό τρόπο από τον κύριο Γιώργο, την γυναίκα του αλλά και πλέον τον γιό του. Εμπειρία ζωής, εικόνες σπάνιες, γεύση αυθεντική, τεχνική του προηγούμενου αιώνα...
Όσο για τις επιπλέον σημειώσεις... Για καλό φαγητό και καφέ και διασκέδαση: Στο «Πρίμα Πλώρα» στον Κουμπέ θα φάτε εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά, όπως και στο Jimmy's στην παραλία. Μεζέδες εκλεκτούς παραδοσιακούς θα γευτείτε στα «2 Ρου του Γρηγόρη» στην παλιά πόλη, αλλά και στο "50-50" κοντά στο λιμάνι. Πολύ καλό κρητικό φαγητό θα απολαύσετε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Veneto, με το απίθανο κελάρι κρασιών με πολλές και σπάνιες ετικέτες, που μπορεί να πετύχετε και ζωντανή κρητική μουσική. Όσο για το Figaro στην Παλιά Πόλη, παραμένει ανοιχτό όλη την ημέρα για καφέ και ποτό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εσωτερική του αυλή που είναι μία από τις πιο όμορφες που έχω δει.
Η Κρήτη ωστόσο κεντρίζει τα βλέμματα και για τα κρασιά της. Μια πολύ όμορφη αφορμή για να τα ανακαλύψετε αλλά και για να αναζητήστετε την αγαπημένη σας ετικέτα από κάθε γωνιά της χώρας είναι το κελάρι του ξενοδοχείου Veneto, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, το οποίο μάλιστα μετρά 700 χρόνια ζωής! Στον πετρόχτιστο χώρο του, το βλέμμα πέφτει στο πηγάδι που βρίσκεται στην μέση του, ενώ γύρω σας βρίσκονται περισσότερες από 150 ετικέτες τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε μόνοι ή σε γκρουπ 10-16 ατόμων με την βοήθεια που θα σας προσφέρει η οινολόγος – οινοχόος: Αργυρώ Πετράκη.
Εκλεκτές γεύσεις Κρήτης θα απολαύσετε και στην βραβευμένη «Αυλή», επίσης στην παλιά πόλη.
Για κορυφαία παϊδάκια, κρεατόσουπες και συκωτάκια όλο το 24ωρο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παραλία και στην κλασική ταβέρνα «Σαμαριά». Για καλό καφέ και μοδάτες παρέες θα πάτε στην παραλία στο «Living Room» και τις «Fraoules», ενώ για ατμόσφαιρα θα επισκεφτείτε το «Figaro» στην παλιά πόλη με την μαγική εσωτερική αυλή.
Όσο για τη διασκέδαση, πολλά είναι τα clubs στην παλιά πόλη, γεμάτα φοιτητές και ντόπιους, ανάλογα με την μουσική που θέλετε να ακούσετε δεν έχετε παρά να ανοίξετε την πόρτα τους!
news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου