Το τυρί εάν και είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν οι διαιτολόγοι το εντάσσουν στην ομάδα του κρέατος. Γιατί όμως;
Το τυρί αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, που χαρακτηρίζεται ως υψηλής βιολογικής αξίας, λόγω του ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Η βασικότερη πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε από το τυρί είναι η καζεΐνη, ωστόσο περιέχει και β-λακτογλοβουλίνη και α-λακτοαλβουμίνη. Επομένως, καθώς το τυρί έχει ανάλογη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με το κρέας εντάσσεται στην ομάδα του κρέατος.
Η περιεκτικότητα του τυριού σε υδατάνθρακες είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς οι υδατάνθρακες του γάλακτος παραμένουν ως επί το πλείστον στον ορό και όχι στο τυρόπηγμα από το οποίο προέρχεται το τυρί.
Ο βασικότερος υδατάνθρακας στο τυρόπηγμα είναι η λακτόζη, η οποία όμως περιορίζεται περαιτέρω κατά τη διαδικασία ωρίμανσης του τυριού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τυρί περιέχει λιγότερη λακτόζη από το γάλα και κρίνεται ως καταλληλότερο από άλλα είδη γαλακτοκομικών για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη!
Το τυρί αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, που χαρακτηρίζεται ως υψηλής βιολογικής αξίας, λόγω του ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Η βασικότερη πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε από το τυρί είναι η καζεΐνη, ωστόσο περιέχει και β-λακτογλοβουλίνη και α-λακτοαλβουμίνη. Επομένως, καθώς το τυρί έχει ανάλογη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με το κρέας εντάσσεται στην ομάδα του κρέατος.
Η περιεκτικότητα του τυριού σε υδατάνθρακες είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς οι υδατάνθρακες του γάλακτος παραμένουν ως επί το πλείστον στον ορό και όχι στο τυρόπηγμα από το οποίο προέρχεται το τυρί.
Ο βασικότερος υδατάνθρακας στο τυρόπηγμα είναι η λακτόζη, η οποία όμως περιορίζεται περαιτέρω κατά τη διαδικασία ωρίμανσης του τυριού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τυρί περιέχει λιγότερη λακτόζη από το γάλα και κρίνεται ως καταλληλότερο από άλλα είδη γαλακτοκομικών για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου