ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η κηπουρική μας "χαρίζει" χρόνια ζωής

                                 Η κηπουρική μας
Τα μαστορέματα στο σπίτι και η κηπουρική "χαρίζουν" χρόνια ζωής, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.  
Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη , ανέφεραν ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στον καναπέ τους από ό, τι οι άνθρωποι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Έτσι, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου για 12,5 χρόνια σχεδόν 4.200 60χρονους και διαπίστωσαν ότι, όσοι έκαναν τις περισσότερες σωματικές δραστηριότητες, είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και 30% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους είχαν τις λιγότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας. 
"Μια γενικά δραστήρια καθημερινότητα έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και τη μακροζωία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας , το οποίο φαίνεται να είναι ανεξάρτητο από την τακτική και συστηματική άσκηση", εξήγησαν οι επιστήμονες.  
Τα ευρήματα αυτά έχουν "υψηλή κλινική σημασία" για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι περνούν πολύ περισσότερο πολύ χρόνο στον καναπέ, ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παρατεταμένο καθισιό επιβραδύνει στο ελάχιστο τον ρυθμό του μεταβολισμού, ενώ η ορθοστασία και η σωματική δραστηριότητα τον αυξάνουν. 
"Το μήνυμα που δίνει αυτή η μελέτη είναι απλό: αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων , να είστε πιο δραστήριοι. Μην κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σηκωθείτε στα πόδια σας και να κάντε κάτι που σας αρέσει που να περιλαμβάνει κίνηση", τόνισαν οι ειδικοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου