ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το βιολογικό μυστικό για τέλειο δέρμα

Το βιολογικό μυστικό για τέλειο δέρμα

Το ρολόι του οργανισμού δεν σταματά όταν κοιμόμαστε, καθώς το δέρμα μας έχει το δικό του εσωτερικό ρυθμό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell, τα βλαστοκύτταρα του δέρματος μετρούν τις περιόδους ανάπτυξης, μεταβολισμού και κυτταρικής διαίρεσης όπως ακριβώς ένα ρολόι.
Κάθε πέντε ώρες περίπου, διαφορετικά γονίδια βρίσκονται στο επίκεντρο των βλαστοκυττάρων του δέρματος, με τα γονίδια που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία να παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα τις πρωινές ώρες. Αντιθέτως, η ευαίσθητη φάση την αντιγραφής του DNA λαμβάνει χώρα τις βραδινές ώρες. Αυτό είναι καλό, εκτός κι αν το καθημερινό μας πρόγραμμα δε συμβαδίζει με το πρόγραμμα που ακολουθεί το δέρμα μας.
«Όταν εμποδίζουμε τα κύτταρα να πραγματοποιήσουν μια ορισμένη λειτουργία τη στιγμή που πρέπει, τότε το δέρμα γερνά πιο γρήγορα», δηλώνει ο Salvador Aznar Benitah, ένας από τους συντάκτες της σχετικής έρευνας. Για παράδειγμα, τα κύτταρα του δέρματος που δεν μπορούν να προστατευθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι πιθανό να υποστούν μεταλλάξεις στο DNA τους ή να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις καθορισμένες λειτουργίες τους, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης ενέργειας.
Οι ερευνητές αναζητούν τους παράγοντες που απορυθμίζουν τον κυτταρικό κύκλο και μελετούν ποιο ρόλο παίζουν η έκθεση στον ήλιο, οι συνήθειες του ύπνου και οι διατροφικές επιλογές σε αυτήν τη διαδικασία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου