ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΠΡΩΙΝΟ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

French toast με καραμελωμένες μπανάνες και παγωτό βανιλια  


Υλικά για 4 μερίδες
  • Για το french toast:
  • 8 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο, μπριός ή τσουρέκι
  • 350 γρ. γάλα
  • 3 αυγά
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • κανέλα σε σκόνη
  • Για τις μπανάνες:
  • 250 γρ. μπανάνες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
  • 25 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
  • 30 γρ. μπράντι
Προετοιμασία
  1. [Για το French Toast:]
  2. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Μουσκεύουμε στο μίγμα το ψωμί καλά (ο χρόνος για το μούσκεμα θα εξαρτηθεί από το είδος του ψωμιού).
  4. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις αυτό λιώσει, τηγανίζουμε το ψωμί και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Βγάζουμε το ψωμί σε απορροφητικό χαρτί και, αφού στραγγίξει κάπως, το σερβίρουμε με τις μπανάνες και το παγωτό.
  7. [Για τις μπανάνες:]
  8. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καβουρδιστεί ελαφρά το βούτυρο (η ζάχαρη μπορεί να μην λιώσει εντελώς).
  10. Προσθέτουμε τις μπανάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για 2 περίπου λεπτά.
  11. Όταν οι μπανάνες μαλακώσουν, προσθέτουμε το κονιάκ και τις κρατάμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.
Ανάλυση του Διαιτολόγου
Παρασκευά Μαρία- Φιλία,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Το French toast με καραμελωμένες μπανάνες και παγωτό βανίλιααποτελεί ένα πιάτο κατάλληλο για πρωινό γεύμα, καθώς είναι πλούσιο σε ενέργεια, αφού καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων ενεργειακών αναγκώνενός ατόμου, ενώ περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το πιάτο αυτό αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου καθώς συνδυάζει το ασβέστιο που περιέχει από το γάλα και το παγωτό, με την πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη D (από το βούτυρο και τα αυγά), η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, που προέρχονται από το γάλα, το αυγό και βέβαια το παγωτό. Επιπλέον, ο κρόκος του αυγού περιέχει σίδηρο, ενώ η περιεκτικότητα της μπανάνας σεβιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφησή του.
Η μπανάνα έρχεται να αντισταθμίσει την πλούσια περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο που περιέχει το πιάτο. Η μπανάνα αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, άρα συμβάλλει στη μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης από το έντερο. Το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχει η μπανάνα, αλλά και η μελάσα, συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπρόσθετα, επιλέγοντας το χωριάτικο ψωμί αντί για μπριός ή τσουρέκι αυξάνουμε το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες, ενώ περιορίζουμε την περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του πιάτου είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κανέλα και η μελάσα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίεςσυμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Θρεπτική ΣύστασηΜερίδες στη συνταγή: 4
Ποσότητες ανά μερίδαGDA
Θερμίδες: 696,835%
Ολικά λιπαρά: 23,8g34%
Κορεσμένα Λιπαρά: 13,0g65%
Υδατάνθρακες:98,0g43%
Σάκχαρα: 12,0g13%
Πρωτεΐνες: 18,5g41%
Διαιτητικές ίνες: 3,9g16%
Νάτριο: 1,3g53%
Αλάτι: 3,2g53%
Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη - GDAs;
Ανάλυση με το Horizon ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ 2006
mednutrition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου