ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των led!


μειονεκτήματα led

Μιας και μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των led, έτσι ώστε να ξέρουμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε!


Τα led έχουν πολλά πλεονεκτήματα και πολύ λίγα μειονεκτήματα , γι’ αυτό κιόλας αρχίσαμε να τα βάζουμε για τα καλά στη ζωή μας.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πλεονεκτήματα των led, απλά και κατανοητά!

1) Έχουν πολύ μικρό μέγεθος και είναι πολύ ευέλικτα και εύκολο να τοποθετηθούν σε πλακέτες ή σε σημεία του χώρου μας, που είναι ιδιαίτερα περιορισμένος ο διαθέσιμος χώρος.

2) Τα led σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού, δεν είναι εύθραυστα: αντέχουν τους κραδασμούς και τυχόν καταπονήσεις.

3) Είναι ιδανικά στο να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές ή φωτιστικά που έχουν πολύ μικρό κύκλο ζωής (πχ που αναβοσβήνουν), σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού, που θέλουνε... τον χρόνο τους στο να ανάψουν με τη μέγιστη φωτεινότητα.

4) Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των led που βοηθάει την τσέπη μας, είναι ότι παράγουν περισσότερο φως από όλες τις άλλες λάμπες, ανά watt.

5) Έχουν καλύτερη κατευθυντικότητα και λιγότερη διάχυση. Έτσι αν θέλουμε να εστιάσουμε κάπου - να κατευθύνουμε το φως πχ προς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, τα led είναι ότι πιο κατάλληλο.

6) Επίσης σε αντίθεση με τις λάμπες οικονομίας, οι λάμπες LED δεν περιέχουν επικίνδυνα τοξικά υλικά.

7) Βγαίνουν σε πληθώρα χρωμάτων δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά χρώματα σε διάφορα σημεία του χώρου μας.

8) Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα των led είναι ότι ντιμάρονται: με έναν ροοστάτη, μπορούμε να αυξομειώσουμε την ένταση φωτός, εύκολα και γρήγορα.

9) Δεν ζεσταίνονται: όσο φως και να βγάζουν, παραμένουν σχετικά κρύα, οπότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες.

10) Έχουν τεράστια διάρκεια ζωής: αντέχουν από 35000 - 50000 ώρες, έως και 100000 ώρες!

11) Τα led δεν χρειάζονται πολλά βολτ για να λειτουργήσουν: πολλές φορές με 12V μπορούμε να φωτίσουμε ολόκληρο σπίτι, οπότε είναι πιο ασφαλές στο να κάνουμε τα πειράματά μας και να "παίξουμε" μαζί τους!

12) Τέλος, ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι τα led ανάβουν και σβήνουν πολύ γρήγορα: σε αντίθεση με τις λάμπες οικονομίας που θέλουν το χρόνο τους για να "πάρουν μπρος", τα led χρειάζονται μόλις λίγα microseconds για να αποδώσουν το μέγιστο φως!

Αυτά λοιπόν είναι τα πλεονεκτήματα led, πολλά και αξιόλογα! Οπότε αν δεν σας εμποδίζει το κόστος, υιοθετήστε τα στο σπίτι, στον κήπο και στο μαγαζί σας!

Αν και τα led έχουν πολλά πλεονεκτήματα, παρόλα αυτά, δεν παύουν να έχουν και κάποια μειονεκτήματα, μιας και τίποτα δεν είναι τέλειο!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, απλά και κατανοητά όπως πάντα!

1) κόστος αγοράς led

Ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα των led, είναι φυσικά το κόστος αγοράς! Και όταν λέμε κόστος, το αναφέρουμε βάσει κόστους / μονάδας μέτρησης φωτεινότητας.

Πιο απλά, για να παράγουμε τάδε φωτεινότητα, θα πρέπει να πληρώσουμε πιο πολλά για αγορά led, παρά για αγορά πυρακτώσεως - φθορισμού - αλογόνου.

2) ευαισθησία σε θερμοκρασίες

Τα led αποτελούνται από αυτά τα μικροσκοπικά λαμπάκια και ένα κύκλωμα που τα επιτρέπει να λειτουργούν όπως πρέπει.

Όλο το σύνολό τους, αν και δεν ζεσταίνεται συνήθως, είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες. Αν για κάποιο λόγο ζεσταθεί, υπάρχει κίνδυνος να αστοχήσει κάποιο μέρος του κυκλώματος κι έτσι να μην λειτουργεί όλο το κύκλωμα, οπότε να χρειάζεται όλο αντικατάσταση.

3) ευαισθησία στην τάση

Ένα άλλο μειονέκτημα των led είναι ότι είναι ευαίσθητα στην τάση. Αν για κάποιο λόγο εφαρμοστεί τάση μεγαλύτερη από την προτινόμενη, τότε αυτά καταστρέφονται.

4) παράγουν κατευθυνόμενο κυρίως φως

Το συγκεκριμένο, μερικές φορές μας εξυπηρετεί και δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των led.

Τα led κατευθύνουν το φως που παράγουν προς μία κατεύθυνση συγκεκριμένα, κάνοντας έτσι δυσκολότερη τη διάχυση.

Πιο συγκεκριμένα, ένα σύνολο από ledάκια που "κοιτάνε" προς διάφορες κατευθύνσεις, δεν θα μας δώσει μία ομοιόμορφη διαχυτικότητα φωτός όπως θα μας έδινε πχ μία λάμπα πυρακτώσεως.

Αντίστοιχα σε έναν κρυφό φωτισμό, αν δεν τοποθετηθούν επιδέξια, μπορεί να μη φαίνεται το απαλό ομοιόμορφο φως, αλλά μικρές μικρές "έντονες" λάμψεις επάνω στον τοίχο, που παράγονται από κάθε ledάκι.

Παρόλα τα παραπάνω μειονεκτήματα led, τα πλεονεκτήματά τους είναι πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά και φυσικά δεν τίθεται θέμα προβληματισμού για το τι να προτιμήσουμε αν φυσικά εξαιρέσουμε το κόστος.



Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου