Μία τάρτα επιβάλλεται ένα Κυριακάτικο απόγευμα. Με καλή παρέα, έξω στην βεράντα, μαζί με λεμονάδα ή βυσσινάδα, γύρω-γύρω ανθισμένες γλάστρες και ζαρντινιέρες και τις πρώτες ανοιξιάτικες ηλιαχτίδες να χαϊδεύουν το δέρμα. Τι άλλο καλύτερο μπορεί να
θέλετε; Μία εικόνα συνοδευόμενη από την απόλυτη απόλαυση, την σοκολάτα. Η σοκολάτα πιστεύω έχει μαγικές ικανότητες. Το επίπεδο απόλαυσης της είναι σε άλλες διαστάσεις κάνοντάς την απόλυτη πρωταγωνίστρια των γλυκών!
Υλικά:
Για 8 μερίδες
Για την κρούστα:
- 18 μπισκότα, θρυμματισμένα (170γρ. συνολικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 6 κουταλιές (3/4 μπάρας) ανάλατο βούτυρο, λειωμένο και κρύο
Για την γέμιση:
- 1/3 φλιτζανιού ωμά φουντούκια
- 1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
- 1 3/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 140γρ. ημίγλυκη σοκολάτα, σε κομμάτια
- 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
Eκτέλεση:
Για την κρούστα τάρτας:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε τα μπισκότα, το αλάτι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, σιγά-σιγά ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με υγρή άμμο. Απλώνουμε το μείγμα πιέζοντας το στον πάτο μίας ταρτιέρας 25 εκατοστών. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι η κρούστα να γίνει χρυσή- καφέ, συνολικά 25 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στην ταρτιέρα πάνω σε μία σχάρα.
Για το γαρνίρισμα με φουντούκια:
Σε μία μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε μαζί τα φουντούκια, τη κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι και 1/4 φλιτζάνι νερό. Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού. Βράζουμε για 1 λεπτό. Απλώνουμε τα φουντούκια σε μία λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί. Ψήνουμε μέχρι τα φουντούκια να καβουρδιστούν και γίνουν λαμπερά, 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για την γέμιση:
Σε μία μεσαία κατσαρόλα, σιγοβράζουμε 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Αφήνουμε το μείγμα να «κάτσει» για 5 λεπτά. Χτυπάμε με ένα σύρμα το μείγμα ώστε να γίνει ομοιογενές, στη συνέχεια, το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και δύσκαμπτες κορυφές αρχίσουν να σχηματίζονται. Απαλά ρίχνουμε μέσα στο μπολ το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι τα δύο μείγματα να ενωθούν. Απλώνουμε τη γέμιση στην κρύα κρούστα τάρτας και την βάζουμε στο ψυγείο, για περίπου 1 1/2 ώρα (ή την τυλίγουμε σφιχτά με μία πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι 2 ημέρες). Για να σερβίρουμε απλώνουμε στην κορυφή της τάρτας τα φουντούκια.
Καλές γλυκές μαγειρικές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου