ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Λαζάνια με πέστο βασιλικού

lazania_155V1

Συνήθιζα πάντα να παίρνω έτοιμη σάλτσα πέστο βασιλικού γιατί για κάποιο λόγο μου φαινότανε δύσκολη και φοβόμουνα την αποτυχία. Ο φόβος όμως είναι πολύ κακός σύμβουλος στην κουζίνα και γενικότερα στην ζωή. Όταν έφτιαξα αυτήν την τόσο νόστιμη
και πανεύκολη πέστο απόρησα γιατί τόσο καιρό δίσταζα να κάνω αυτήν την τόσο απλή διαδικασία που μου δίνει ένα άψογο και υγιεινό αποτέλεσμα αφού δεν περιέχει κανένα συντηρητικό όπως οι έτοιμες σάλτσες του εμπορίου.
Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδυάσεις μία υπέροχη πέστο βασιλικού; Μα φυσικά τα αγαπημένα μας ζυμαρικά. Εγώ στην συνταγή επέλεξα λαζάνια και πρόσθεσα και μπεσαμέλ για μία ευχάριστη εναλλαγή γεύσεων. Εσείς μπορείτε φυσικά να επιλέξετε τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας.
Άντε και καλή μας όρεξη!


Υλικά:
Για τα ζυμαρικά:
  • 10-20  λαζάνια ή φρέσκα φύλλα ζυμαρικών.
Για το πέστο:
  • 90γρ. Παρμιτζάνο Ρετζιάνο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1-1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια γάλα (πλήρες ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά)
  • 1 κύβο ζωμό κότα (μισό, αν χρησιμοποιείτε Knorr)
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού άσπρο πιπέρι
Για τη συναρμολόγηση και την επικάλυψη:
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • 3/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη (αποξηραμένη)

Εκτέλεση:
Για το πέστο:
Τοποθετούμε τα κομμάτια του τυριού Παρμιτζιάνο  σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεπτά ψίχουλα. Προσθέστε το βασιλικό, το σκόρδο και το κουκουνάρι στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε όλα μαζί, μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέχρι το μείγμα-πέστο γίνει ομοιογενές.
Για την μπεσαμέλ:
Σε μια βαριά μεσαία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο. Χτυπάμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρις ότου το αλεύρι να μαγειρευτεί. Προσθέτουμε τον κύβο ζωμού και τον αφήνουμε να διαλυθεί. Χτυπάμε. Προσθέτουμε το ένα τρίτο περίπου του γάλακτος, σιγά-σιγά, και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Όταν η σάλτσα είναι λεία, προσθέτουμε άλλο ένα τρίτο του γάλακτος και χτυπάμε ελαφρά. Όταν η σάλτσα είναι λεία και πάλι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο. Μεταφέρουμε την μπεσαμέλ σε ένα πυρίμαχο μπολ ή πυρέξ και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Για τα λαζάνια:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  1. Σε ένα ταψί 20×20, απλώνουμε περίπου 1/3 φλιτζάνι της μπεσαμέλ για την επίστρωση του πυθμένα του ταψιού. Τοποθετούμε την πρώτη στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε αρκετή μπεσαμέλ για την επικάλυψη των λαζανιών. Προσθέτουμε λίγο πέστο και το απλώνουμε πάνω στην μπεσαμέλ. Προσθέτουμε μια χούφτα τριμμένη παρμεζάνα. Συνεχίζουμε να στρώνουμε με λαζάνια, μπεσαμέλ, πέστο και παρμεζάνα μέχρι την τελευταία στρώση λαζανιών. Πάνω από την τελευταία στρώση με λαζάνια, απλώνουμε μόνο μπεσαμέλ, προσθέτουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και τελειώνουμε με την μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη στην κορυφή. Τυλίγουμε σφιχτά τα λαζάνια με αλουμινόχαρτο.
  1. Ψήνουμε για μία ώρα (αν είναι βρασμένα τα λαζάνια μας) ή μία ώρα και 15 λεπτά (αν δεν είναι βρασμένα). Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι το πάνω μέρος γίνει χρυσό. Αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να καθίσουν για 15 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.
lazania_155V2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου