Αυτό το κέικ μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια γιατί το έφτιαχνε συνέχεια η μαμά μου κάνοντας με να το αγαπάω και να το βαριέμαι πολύ ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι είχανε πάθει την δεκαετία του 90 και όλες οι μανάδες (γιατί τα ίδια «περνάγανε» και οι φίλες μου) έφτιαχναν συνέχεια αυτό το δίχρωμο κέικ.
Ήταν «μαγειρική μόδα» της εποχής; Πίστευαν ότι είναι η καλύτερη εκδοχή σε κέικ που υπήρχε; Νόμιζαν ότι το λατρεύαμε; Δεν είχαν τις περισσότερες φορές αρκετό κακάο για ένα κέικ σοκολάτας; Όπως και να είχε το κέικ αυτό συνόδευε πολλές παιδικές μας στιγμές και έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Αυτή η συνταγή του δίνει το κάτι παραπάνω κάνοντας το απολαυστικότατο!
Καλές γλυκές μαγειρικές!
Υλικά:
Για 20 μερίδες
- 2 1/4 φλιτζάνια (270γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλιτζάνι (250γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
- 1 1/4 φλιτζάνι σοκολατούχο γάλα
- 3 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 3 αυγά
- 3 κουταλιές της σούπας (15γρ.) κακάο χωρίς ζάχαρη
Ganache σοκολάτας:
- 1/4 φλιτζανιού κομματάκια σοκολάτας
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Κρέμα φυστικοβούτυρου
- 1/4 φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
- 1/2 φλιτζάνι κρεμώδες φυστικοβούτυρου
- 1 φλιτζάνι (120γρ.) ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 25×35 εκατοστά με επένδυση λαδόκολλας στο εσωτερικό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το φυστικοβούτυρο, το σοκολατούχο γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανίλια και τα αυγά. Με ένα μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, τα χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα.
- Σταματάμε το χτύπημα, μαζεύουμε με μία σπάτουλα όλο το μείγμα μαζί και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Αυξάνουμε την ταχύτητα σε υψηλή και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές και λείο.
- Χύνουμε τα δύο τρίτα μείγματος στο έτοιμο ταψί.
- Ρίχνουμε το κακάο στο μείγμα που έχει μείνει. Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας στο μείγμα φυστικοβούτυρου.
- Με ένα πιρούνι ή στρογγυλό μαχαίρι δημιουργούμε στροβίλους μέσα στο μείγμα.
- Ψήνουμε το κέικ για 43 λεπτά ή μέχρι όταν το τρυπήσουμε με μία οδοντογλυφίδα αυτή να βγει καθαρή.
- Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Όταν το κέικ κρυώσει, το κόβουμε σε 20 κομμάτια.
- Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο πιάτο.
- Για να φτιάξουμε την κρέμα σοκολάτας.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού. Προσθέτουμε την σοκολάτα, αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Η κρέμα θα πρέπει να είναι λεία και λαμπερή.
- Με ένα κουταλάκι του γλυκού, απλώνουμε λίγο από την κρέμα σοκολάτας πάνω από κάθε κομμάτι κέικ.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο και το φυστικοβούτυρο μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Απαλά προσθέτουμε και την ζάχαρη άχνη.
- Μόλις προστεθεί όλη η ζάχαρη άχνη, αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε υψηλή και χτυπάμε για 1 επιπλέον λεπτό.
- Χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής απλώνουμε στην κορυφή μία μπάλα κρέμας φυστικοβούτυρου σε κάθε τετράγωνο κέικ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου